14.06.2011. / 14:24

Autor: Nacional.hr

Postani dio prve hrvatske izložbe o proširenoj stvarnosti

Postojeća izložba u proširenoj stvarnosti uključuje slike američkog slikara Johnathana Robertsa te filmove i fotografije hrvatskih umjetnika, redateljice Nikoline Barić i snimatelja i fotografa Mirana Krčadinca

Izložbu će biti moguće pogledati diljem ZagrebaIzložbu će biti moguće pogledati diljem ZagrebaIskon i Zagreb Art Kolektiv (ZARK) organiziraju natječaj putem Facebooka kojim omogućuju mladim kreativcima da njihovi radovi postanu dio prve izložbe u proširenoj stvarnosti (AR, augmented reality., eng.) u Hrvatskoj. Natječaj traje do 4.7.2011. do kada svi koji to žele mogu poslati svoje radove: slike, fotografije, video radove i radove u kategoriji digitalne umjetnosti.

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je vlastiti rad postaviti na Iskonovoj službenoj Facebook stranici, na zidu. Žiri će po završetku natječaja odabrati četiri rada koja će biti uvrštena u izložbu u proširenoj stvarnosti i to na tri lokacije u Zagrebu koje odaberu sami umjetnici. Radovi će dodatno biti uvršteni i na lokacije na kojima je izložba krajem svibnja već postavljena: HNK, Muzej za umjetnost i obrt, Markov trg, Klovićevi dvori, Trg bana Jelačića, MSU i sjediše Iskona.

Postojeća izložba u proširenoj stvarnosti uključuje slike američkog slikara Johnathana Robertsa te filmove i fotografije hrvatskih umjetnika, redateljice Nikoline Barić i snimatelja i fotografa Mirana Krčadinca.

Proširena stvarnost naziv je za izravan ili neizravan pogled na fizički svijet proširen računalno generiranim objektima. Najčešće se proširena stvarnost gleda pomoću nekoga posrednoga medija, a najpogodniji za to je mobilni telefon tj. smartphone koji sadrži sve potrebno za novo AR iskustvo. Princip proširene stvarnosti je da se na određenoj poziciji u fizičkom svijetu (pomoću GPS koordinata ili tzv. QR kodova) postave odabrani modeli - fotografije ili video sadržaji - koji se zatim promatraju putem zaslona na odabranim lokacijama.

Osim uvrštavanja u izložbu, četiri odabrana kreativca očekuju i besplatne usluge od Iskona: internet, telefon i digitalna televizija na 6 mjeseci.

Kako gledati izložbu u "proširenoj stvarnosti"?

  1. Smartponeom (iPhone, Android) pristupite stranici www.layar.com;

  2. Skinite Layar besplatnu aplikaciju na svoj smartphone i instalirajte je:

  3. Pokrenite aplikaciju i odaberite "layar" pod nazivom ZARK

  4. Otvorite layar ZARK koji će vam pokazati gdje se nalaze eksponati u prostoru oko vas na određenim lokacijama.

ZARK-ovu izložbu možete pogledati na sljedećim lokacijama u Zagrebu:

  • HNK

  • Muzej za umjetnost i obrt

  • Markov trg

  • Klovićevi dvori

  • Trg bana Jelačića

  • MSU

  • Iskon

Više informacija o natječaju potražite na Iskonovoj Facebook stranici.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika