14.06.2011. / 15:03

Autor: Nacional.hr

SAD donirao 13 oklopnih vozila Hrvatskoj vojsci

Ministar obrane Božinović istaknuo je kako se radi o vozilima koje koriste pripadnici OS RH u Afganistanu te da u ovom trenutku Oružane snage RH raspolažu s 50 ovakvih vozila

Veleposlanik Foley i ministar Božinović s doniranim oklopnim vozilima (Foto: MORH)Veleposlanik Foley i ministar Božinović s doniranim oklopnim vozilima (Foto: MORH)Vlada Sjedinjenih Američkih Država Ugovorom o donaciji vojnih vozila i opreme vrijednim 5,52 milijuna dolara donirala je Hrvatskoj vojsci trinaest oklopnih vozila tipa HMMWV 1151 s pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima i dodatnom komunikacijskom opremom. Službena primopredaja izvršena je u nazočnosti ministra obrane Davora Božinovića i američkog veleposlanika u Hrvatskoj Jamesa B. Foleya.

Riječ je o oklopnim vozilima s pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima i dodatnom komunikacijskom opremom, a koja će se koristiti u sklopu obuke pripadnika OS RH za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

Ministar obrane Božinović istaknuo je kako se radi o vozilima koje koriste pripadnici OS RH u Afganistanu te da u ovom trenutku Oružane snage RH raspolažu s 50 ovakvih vozila.

"Značaj ove donacije koja je vrijedna gotovo 6 milijuna dolara jest u tome što će se s ovim vozilima omogućiti obuka naših pripadnika u Hrvatskoj, a za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, što do sada nije bio slučaj budući da su se naši pripadnici obučavali u Njemačkoj ili na trenu u Afganistanu", rekao je ministar Božinović.

Naglasio je kako će se ovim vozilima postići bolja uvježbanost pripadnika OS RH, ali i znatna ušteda za obrambeni proračun.

„Ovo je pokazatelj kako se oružane snage mogu modernizirati i u vremenima ekonomske krize, te još jedan dokaz tradicionalnog prijateljstva i strateškog partnerstva sa SAD-om. To se partnerstvo očitovalo kroz sve ove godine, kroz pomoć Hrvatskoj u pristupanju NATO-u, ali i skorom članstvu RH u EU" rekao je ministar Božinović i na kraju se zahvalio u ime Ministarstva obrane i OS RH SAD-u na ovoj velikoj i značajnoj donaciji.

Veleposlanik SAD-a James B. Foley rekao je kako su SAD ponosne na savezništvo s Hrvatskom u NATO savezu, istaknuvši kako su osposobljenost i profesionalizam hrvatskih vojnika visoko cijenjeni posebice u misiji ISAF u Afganistanu gdje zajedno s američkim snagama nastoje osigurati mir i stabilnost u toj zemlji, a što je zajednička dužnost dviju zemalja kao saveznika i partnera.

"Ova donacija dio je šireg programa potpore i pomoći SAD-a RH koja je prošle godine iznosila više od 12 milijuna dolara", rekao je veleposlanik Foley dodavši kao očekuje kako će se ta razina postići i ove godine. Govoreći o specifičnosti doniranih vozila istaknuo je kako se radi o modelu vozila koji je razvijen sukladno specifičnim potrebama OS SAD-a te kako se radi o vozilima koja zadovoljavaju najviše standarde zaštite na terenu. Na kraju je zaključio kako su hrvatske oružane snage jednako osposobljene kao i američke OS za sve izazove u što smo se uvjerili u nedavno održanoj zajedničkoj vojnoj vježbi "Immediate response 11" na Slunju.

Na novinarski upit o mogućnosti slične donacije vojne opreme od strane SAD-a u bliskoj budućnosti ministar Božinović odgovorio je kako su OS RH u raznim vidovima suradnje od SAD-a dobile do sada oko 70 milijuna dolara pomoći.

„Ta suradnja odvija se u nekoliko smjerova, a osim donacije vojne opreme i naoružanja, radi se i o suradnji kroz edukaciju, zajedničke vojne vježbe i donaciji opreme kao što su sredstva komunikacije i simulacijska sredstva. Taj vid suradnje traje i Hrvatska je pokazala da je itekako sposobna upotrijebiti najmodernija sredstva koje koriste OS SAD-a", zaključio je ministar Božinović.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika