14.06.2011. / 16:56

Autor: Hina

Naplata i organizacija parkiranja u Zagrebu i dalje bez dugoročnog rješenja

Većina zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini - SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac danas su, po treći put, odgodili dopunu odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja iz Gradskog ureda za promet jer žele cjelovito rješenje parkiranja u Zagrebu.

Još uvijek nije dogovoren način naplate parkiranja u ZagrebuJoš uvijek nije dogovoren način naplate parkiranja u ZagrebuVećina zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini - SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac danas su, po treći put, odgodili dopunu odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja iz Gradskog ureda za promet jer žele cjelovito rješenje parkiranja u Zagrebu.

Pročelnik Gradskog ureda za promet Davor Jelavić kazao je da je gradska uprava željela omogućiti korisnicima kupnju parkirne karte po tržišnoj cijeni u poslovne svrhe u gradskom središtu i da je to dogovoreno na sjednici skupštinskog Predsjedništva uoči sjednice.

"Ne vidim gdje je sad problem", dodao je Jelavić.

Odgovorio mu je gradski zastupnik Davor Bernardić (SDP) ustvrdivši da su tražili od gradske uprave cjelovito, a ne polovično rješenje.

"Dosad je parkiranje regulirano sa 16 različitih odluka i to gradska administracija konačno treba urediti na sustavan način - jednom odlukom", dodao je i kazao kako su na istom tragu s gradskom upravom, ali da su im pristupi različiti.

"Mi smo za uvođenje tjednih, mjesečnih i godišnjih karata, za davanje mogućnosti roditeljima da parkiraju 15 minuta bez kažnjavanja ispred vrtića i škole kad dovode djecu, za parkiranje na rubu grada i dolaženje u centar javnim gradskim prijevozom, za povlašteni, ali ne privilegirani status stanara, kao i za blokovsko parkiranje", kazao je Bernardić.

Napomenuo je da su u SDP-u takvo cjelovito rješenje predložili jučer, ali da nisu dobili dozvolu iz MUP-a.

"To mi sliči na loptanje između gradonačelnika i Gradske skupštine", kazao je nezavisni zastupnik Josip Hren, a HDZ-ovi zastupnici složili su se također da je najvažnije tko je predlagač - SDP ili gradonačelnik - umjesto da se građanima olakša život i parkiranje u centru.

"Nema ni jednog razloga zašto odluku gradske uprave ne bi donijeli danas i tako građanima omogućili kupnju godišnje karte po tržišnoj cijeni, osim ako nije namjera da se odluka zove po SDP-u i pošalje poruka da oni rješavaju problem", kazala je Danira Bilić (HDZ), dok je Morana Paliković Gruden (HNS) i dalje ustrajala da treba donijeti odluku koja rješava sve probleme parkiranja. "Cijenu i zone trebamo dati mi", smatra.

Skupština je prihvatila prijedlog odluke o priključenju na komunalne vodne građevine radi usklađivanja sa Zakonom o vodama. Jozo Radoš (HNS) je pritom upozorio kako se tu otvara i set pitanja o tome ostaje li ili ne, po novom, isporuka vode i odvodnja komunalna djelatnost, kao i pitanje ugradnje vodomjera u objekte koji ga nemaju.

Nakon što je ministar uprave Davorin Mlakar poslao Gradskoj skupštini očitovanje da se uvažava njihova odluka i cijene vrtića ostaju po starom što znači da će roditelji za jaslice plaćati 200 kuna, a za vrtiće 400, danas je stiglo i očitovanje iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u kojem stoji da oni nisu nadležni za cijene vrtića.

"Budući da, sukladno zakonu, dječji vrtić koje je osnovala jedinica lokalne samouprave naplaćuje svoje usluge od roditelja-korisnika usluga, sukladno mjerilima koja utvrđuje predstavničko tijelo te jedinice, ovo Ministarstvo nije nadležno razmatrati odluku o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova Grada Zagreba od roditelja-korisnika", stoji u dopisu kojeg je potpisao ministar Radovan Fuchs i uputio Skupštini.

Još uvijek se čeka i mišljenje Ministarstva financija.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika