15.06.2011. / 10:15

Autor: Igor Koruga

New Gary Burton Quartet na Avantgarde Jazz Festivalu

Burton je poznat po pijanstičkom stilu sviranja vibrafona s četiri palice što je postao modelom za generacije jazz vibrafonista koji su stasali u posljednja tri desetljeća, te je bio jedan od prvih koji je svirao fusion. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada

Višestruki dobitnik Grammyja, glazbenik koji je svijetu predstavio stil sviranja vibrafona s četiri palice i popularizirao duet format u jazzu - Gary Burton, svoj prvi nastup u Hrvatskoj održat će 1. srpnja u sklopu Avantgarde Jazz Festivala. Koncert će se održati na atraktivnoj lokaciji travnjaka hotela Eden s početkom u 21 sat, a uz Burtona (vibrafon) će nastupiti Julian Lage na gitari, Antonio Sanchez na bubnjevima i Jorge Roeder na bas gitari. Burton je poznat po pijanstičkom stilu sviranja vibrafona s četiri palice što je postao modelom za generacije jazz vibrafonista koji su stasali u posljednja tri desetljeća, te je bio jedan od prvih koji je svirao fusion.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada. Godine 1968. magazin Down Beat proglasio ga je jazzistom godine, kao najmlađeg u povijesti, 1972. je primio svoju prvu nagradu Grammy za album “Alone at Last”. Tu je nagradu dobio još pet puta. Tijekom svoje karijere snimio je desetke albuma za prestižne diskografske tvrtke i ostvario suradnje s vodećim svjetskim glazbenicima: Carlom Bley, Gatom Barbieriem, Keithom Jarrettom, Steveom Lacyjem, Herbiejem Hancockom, Stephaneom Grappeliem, Daveom Hollandom, Ralphom Townerom, B.B. Kingom, Astorom Piazzolom...

Jednu od najvažnijih suradnji ostvario je s pijanistom Chickom Coreaom s kojim svira već gotovo četrdeset godina, najčešće u formaciji dua. Surađivao je i s interpretima klasične glazbe i izvodio djela klasične literature. Ulaznice za koncert New Gary Burton Quarteta mogu se kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Eden, Park i Adriatic te na svim prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr.

Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 250,00 kn za I zonu i 210,00 kn za II zonu. Nakon nastupa Gary Burton Quarteta, publiku već 8. srpnja u prostorima bivše Tvornice duhana očekuje koncert jednog od najpoznatijih pop i R&B pjevača, ujedno i vrhunskog jazz gitarista, te višestrukog dobitnika Grammyja, Georgea Bensona, dok će Return to Forever IV, vodeća skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvođena Chickom Coreaom, nastupiti 17. srpnja u istom prostoru.

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 16.06.11. 22:06

Nema B.P.
Mora netko
Udarat !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika