15.06.2011. / 18:45

Autor: Hina

Kina i saveznici uz Rusiju protiv američkog štita

Rusija je u srijedu dobila potporu Kine i drugih članica regionalne sigurnosne organizacije u kritici američkih planova za postavljanje raketnog štita, uz ocjenu da bi to moglo naštetiti globalnoj sigurnosti.

Rusija i Kina protive se raketnom štituRusija i Kina protive se raketnom štituRusija je u srijedu dobila potporu Kine i drugih članica regionalne sigurnosne organizacije u kritici američkih planova za postavljanje raketnog štita, uz ocjenu da bi to moglo naštetiti globalnoj sigurnosti.

Šangajska organizacija za suradnju (SCO), sigurnosni blok koji okuplja Rusiju, Kinu i četiri bivše sovjetske republike, donijela je deklaraciju u kojoj se osuđuje jednostrano postavljanje proturaketne obrane, na sastanku njihovih čelnika u glavnom gradu Kazahstana Astani.

"Jednostrano i neograničeno postavljanje raketnih obrana jedne ili skupine država moglo bi poremetiti stratešku stabilnost i međunarodnu sigurnost", stoji u deklaraciji šestorice čelnika.

Osim regionalnih sila Kine i Rusije, SCO okuplja većinom muslimanske srednjoazijske države - Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Iran, Pakistan, Indija i Mongolija imaju status promatrača u toj organizaciji osnovanoj prije deset godina radi poticanja regionalne suradnje.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika