Objavljeno u Nacionalu br. 814, 2011-06-20

Autor: Robert Bajruši

Nacional:

Mesić ne želi u 'penziju'? Politički comeback omiljenog vođe

BIVŠI PREDSJEDNIK zamjera Ivi Josipoviću što se, za razliku od njega, oslanja na NATO i EU, distancira od nesvrstanih, izražava sućut za žrtve komunizma, razvija veze s Miloradom Dodikom i pokazuje bliskost s Crkvom

Stjepan MesićStjepan MesićBivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić vrlo je kritičan prema politici Ive Josipovića i, kako se približavaju parlamentarni izbori, to pokazuje sve otvorenije. Još nije poznato kani li se Mesić vratiti u aktivnu politiku, ali kritike što ih je posljednjih tjedana uputio Josipoviću pokazuju da odbija povlačenje u pozadinu.

Nije riječ o ogovaranjima uobičajenim među hrvatskim političarima, nego o izrazitim razlikama u strateškim pitanjima na kojima se temelji Josipovićeva politika. To su regionalna politika, posebno veze sadašnjeg hrvatskog predsjednika s Borisom Tadićem i Miloradom Dodikom, a u vanjskoj politici oslanjanje na NATO i Europsku uniju i distanciranje od Pokreta nesvrstanih, što ga je favorizirao Mesić. U unutarnjoj politici Mesić Josipoviću zamjera iskazivanje sućuti za žrtve komunističkih progona, posebno stradale na Križnom putu, ali i bliskost s vodećim pripadnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj. Iz Mesićeve perspektive radi se o temeljnim političkim pitanjima i u gotovo svima Josipović je zauzeo bitno drukčiji kurs od onoga koji je predsjednički ured vodio u Mesićevu razdoblju od 2000. do 2010. godine.


Mesić je procijenio da je Josipović u prvih 15-ak mjeseci promijenio bitne odrednice njegove politike i to je izazvalo ljutnju bivšeg predsjednika Republike. Tomu treba dodati i psihološki faktor, podatak da je Josipović od preuzimanja predsjedničke dužnosti do danas uvjerljivo najpopularniji političar u Hrvatskoj. U istom razdoblju Mesić je gotovo marginaliziran i tek povremeno izazove pažnju javnosti, kao kad je potkraj 2010. izjavio da razmišlja o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba ili prilikom nedavne svađe s crkvenom hijerarhijom koja ga nije pozvala na susret s papom Benediktom XVI. u Hrvatskom narodnom kazalištu. Mesić smatra da Josipović vodi pogrešnu regionalnu politiku, posebno u odnosu prema Bosni i Hercegovini. U svom desetogodišnjem mandatu Mesić je bezrezervno zastupao suradnju sa Sarajevom, ali, osim kad je to bilo neizbježno, gotovo dogmatski odbijao kontakte s hrvatskim vlastima u Mostaru i srpskim vodstvom u Banjaluci. Smatrao ih je nacionalistima čiji je cilj podjela BiH i nije ulagao nimalo energije da ih pokuša uvjeriti da se trebaju promijeniti. Josipović je odmah nastupio drukčije i započeo intenzivnu komunikaciju s tamošnjim predstavnicima hrvatskih i srpskih stranaka. Nekoliko se puta susreo s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, koji je najpoznatiji zagovornik podjele BiH, a izrazio je zabrinutost za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Za Mesića – iako priznaje da aktualni hrvatski predsjednik podržava integritet BiH – Josipovićevi su postupci strateški pogrešni i krajnje su neprihvatljivo poigravanje s razbijačima susjedne države. Mesić slično rezonira i o bliskoj suradnji Josipovića i srbijanskog predsjednika Tadića. Problematična je Tadićeva bliskost s Dodikom, iz koje Mesić izvlači zaključak da sadašnji lider Srbije nije iskren u podršci opstanku Bosne i Hercegovine. U nedavno objavljenim memoarima bivši predsjednikov savjetnik Tomislav Jakić na nekoliko je mjesta opisao Mesićevo nepovjerenje prema Tadiću. U deset predsjedničkih godina Mesić je bio suzdržan i prema NATO-u i, posebno, Sjedinjenim Američkim Državama. Otvoreno je kritizirao američku intervenciju u Iraku, a koliko se nije slagao s politikom SAD-a pokazao je kad je umalo izbjegao susret prilikom dolaska Georgea Busha u Zagreb.

Za razliku od njega, Josipović je (kao i premijerka Jadranka Kosor) uvidio koliko je važno savezništvo s Amerikom i, među ostalim, prihvatio zahtjev Washingtona za povećanje hrvatskog kontingenta u Afganistanu. S druge strane, Amerika se pokazala ključnim saveznikom u uvjeravanju Europske unije da ne odugovlači sa završetkom pregovora s Hrvatskom. No iz Mesićeva rakursa, Josipović griješi jer Hrvatsku dovodi u ovisnost o SAD-u i NATO-u, umjesto da kao šef države inzistira na neovisnoj politici.

NAPOSLJETKU, ODNOS PREDSJEDNIKA Josipovića prema žrtvama partizanske osvete, kao i vrlo bliska suradnja s Hrvatskom biskupskom konferencijom, za Mesića je povijesno-politički revizionizam i neprihvatljivo skretanje udesno. Dok on nikada nije radio preveliku distinkciju među žrtvama koje su 1945. nastradale u partizanskoj osveti, Josipović je u lipnju 2010. otišao u Bleiburg i odao počast žrtvama. Za Mesića je Bleiburg “ustaški dernek” i, premda nije javno napao Josipovića, ni u tome se duboko ne slaže s aktualnim predsjednikom Republike. Razlike između bivšeg i sadašneg hrvatskog predsjednika su tolike da je bilo pitanje dana kad će postati očite. Dosad se Mesić suzdržavao da kritizira Josipovića, ali oni nikada nisu bili bliski. Mesić je smatrao da SDP-ov predsjednički kandidat treba postati Zlatko Komadina i dugo je sumnjao u Josipovićeve šanse da pobijedi. Podržao ga je tek u drugom krugu izbora, i to samo zato što je Josipovićev suparnik bio Milan Bandić, s kojim se Mesić razišao u zadnjoj fazi svog predsjedničkog mandata. U proteklu godinu i pol promatrao je kako Josipović mijenja neke od temeljnih postulata njegove politike i čini se da je zaključio kako treba reagirati, to prije što je uoči napuštanja predsjedničkog ureda u Večernjem listu objasnio da nasljednik treba biti “osoba kontinuiteta, a ne čovjek promjena”.

POSTOJI JOŠ JEDAN motiv Mesićevih kritika Josipovića, a to je testiranje javnosti u vezi s vlastitim povratkom u politiku. Mesić se nikad nije odrekao političkog come-backa, a predstojeći parlamentarni izbori za njega su vjerojatno posljednja šansa. Ima 77 godina i, unatoč iznimnoj vitalnosti, u trećoj je životnoj dobi. U posljednjih godinu dana razgovarao je s Ljubom Jurčićem, Ivicom Pančićem, Pliniom Cuccurinom, Josipom Kregarom i još nekim političarima i ekonomistima. Stvar je u tome da neki, poput bivšeg premijerskog kandidata Ljube Jurčića, u posljednje vrijeme nisu zainteresirani za suradnju jer procjenjuju da Hrvatska treba novu generaciju lidera, što znači da bi Mesić mogao računati uglavnom na podršku marginalnih javnih osoba. Također je pitanje koliko je karizme zadržao bivši predsjednik, koji je odlaskom s funkcije izgubio veliku podršku hrvatskih građana kakvu je imao u prošlosti.

ALI U OBZIR TREBA uzeti i nepovjerenje velikog broja birača u tradicionalne stranke, odnosno blokove što ih predvode HDZ i SDP. Sva relevanta istraživanja pokazuju da 40 posto birača ne zna koga će podržati ili neće glasati ni za jednu od postojećih stranaka. Oni ne rade razliku između ljevice i desnice i smatraju da na političkoj sceni nema nikoga tko može zaustaviti krizu i eliminirati sadašnju partitokraciju. Takva situacija otvara prostor za nove političke inicijative i o tome je Mesić razmišljao u nedavnoj prošlosti. Posljednjih godina dva je puta u medije plasirao ideje o povratku u aktivnu politiku. Najprije je sredinom 2009. – pola godine prije isteka drugog predsjedničkog mandata – neslužbeno nagovijestio koaliciju Treći blok, u koji bi ušli Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Samostalna srpska demokratska stranka, a možda i HSLS. Iako se, budući da je tada još bio predsjednik, nije uključio u pregovore stranačkih čelnika, upravo je Mesić bio začetnik okupljanja stranaka čija bi koalicija bila protuteža bipolarizaciji političke scene na HDZ i SDP. Plan nije uspio jer SDSS i HSLS nisu htjeli napustiti vladajuću koaliciju, a IDS je uskoro s SDP-om, HNS-om i HSU-om osnovao Kastavsku koaliciju. Osim toga, Mesićeve ambicije jako su zahladile njegove odnose sa Zoranom Milanovićem i Radimirom Čačićem, koji su ocijenili da Treći blok stvara podjele i sukobe na lijevom centru i tako, de facto, sudjeluje u spašavanju HDZ-a.

DRUGA NAJAVA MESIĆEVA političkog reaktiviranja uslijedila je u studenome prošle godine, kad je prošle godine objavljeno da razmišlja o kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika. U intervjuu za Novu TV rekao je da nije isključeno da se kandidira za gradonačelnika na sljedećim lokalnim izborima: "Već sam prije govorio da se više ne želim baviti dnevnopolitičkim pitanjima, ali došlo je nekoliko grupa k meni s prijedlogom da se kandidiram, i to isključivo za gradonačelnika Zagreba." Reakcije su opet bile negativne, i iz HDZ-a i iz SDP-a. Očito u najjačim strankama postoji svojevrstan konsenzus protiv njegova povratka u aktivnu politiku, pri čemu ostaje pitanje doživljavaju li ga samo kao smetnju ili postoji strah da bi zaista mogao povesti neku treću opciju. Procijeni li Stipe Mesić da je posrijedi strah njegovih protivnika, nije isključen njegov ulazak u kampanju.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
20/6/11

etna47, 20.06.11. 12:24

Što još reći o HR-Judi koji je izdao svoj narod, starac koji
je izgubio orjentaciju vremena i prostora i koji još uvjek
plače za svojom Jugoslavijom i njegovim istomišljenicima.


registracija
26/1/08

Rampa, 20.06.11. 12:54

Sva čast bivšem Predsjedniku Mesiću!!

Odjebi Josipovića i njegovu politiku prodaje Hrvata BiH i ulizivanja banjalučkim četnicima i kao i uvlačenje prebogatim svećenicima u HR koji su svrha jedino sami sebi!!

Mesiću, vrati se u politiku, 2 put sam glasao na predsjedničkim izborima za tebe i opet ću i na parlamentarnim ako se pojaviš!!!

Inače etna, onaj tko stvori pola milijuna nezaposlenih u HR, stvori vanjski dug zemlje od 50 milijardi Eur, tko proda hrvatsko more Slovencima, tko proda Hrvate Bosne Srbima, tko opljačka zemlju kao HDZ , tko za dovođenje Pape potroši 50 mil. kn u 2 dana, a narod gladuje, ima toga još puno mrzi me sad pisati dalje, e taj je JUDA NAD JUDAMA I IZDAJICA HRVATSKOG NARODA!!!

PS. Josipović je svirao klavir četničkim zastupnicima Dodikove stranke u Parlamentu "rs" u B.Luci!!

Predsjednik za "primjer"!!!!!


registracija
13/2/11

urednik, 20.06.11. 13:00

A što tek reći za Jude koji imaju 47 godina ili su - što je još tragičnije - '47 godište, a seruckaju po državi u koju su se zaklinjali, a ovu su silinom svoje "ljubavi" uništili? A usto ne poznaju pravopis države koju toliko vole.


registracija
16/8/06

tectonic, 20.06.11. 14:37

Neka se vrati u politiku. A izdajica je očigledno bio i kad je organizirao konvoj za Dubrovnik i probio blokadu, kad se u tadašnjoj vlasti to nije odobravalo.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 20.06.11. 14:54

I meni je Josipović prešao svaku mjeru svojim pretolerantnim stavom sa svim i svačim pa tako i s Crkvom koja ga definitivno ne zaslužuje.Mislim da mu nedostaje čvrstine.On kao da se ne želi zamjerati.Nikome i nizašto.Tu mi je Mesić bio draži,makar koji put bio u neslozi s njime.


registracija
18/6/09

Papar, 20.06.11. 17:09

Ne pratim ove druge aspekte Josipovićeve politike, puno je opasnije što Josipović otvoreno štiti kriminalce poput Pavića i Mudrinića:

http://pollitika.com/prituzba-ivo-josipovic-jadranka-kosor-mladen-bajic-josip-buljevic-tomislav-karamarko-734-milijuna-kuna


registracija
28/3/11

danac, 20.06.11. 17:14

ma daj bajicu,protiv ovog metuzalema i njegovih ahbaba,manolica i boljkovca trebapodnijeti kaznene prijave,i nabiti ih u zatvor.on jo0s koristi novac poreskih obveznika za svoju boljsevicku propagandu.VELEIZDAJNIK I TO VISE PUTA.


registracija
7/1/11

djani, 20.06.11. 18:04

Ma kome je mesić omiljen,nije kćeri vlastitoj omiljen


registracija
8/7/10

Maroje, 21.06.11. 09:49

Novac koji se njemu daje preusmjeriti na izgradnju dječjih vrtića.


registracija
20/6/11

etna47, 21.06.11. 13:29

http://www.youtube.com/watch?v=AV-uijB52A8&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=lIDuzt2beWM&feature=player_embedded#at=120

http://www.youtube.com/watch?v=8A_TEHqtOuY&feature=player_embedded#at=66

http://www.youtube.com/watch?v=oQPVoLKm2Yo&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=mi-n8DSJ50o&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=E-P_p_EaQ_Q&feature=player_embedded#at=118

http://www.youtube.com/watch?v=BazKhFUfoks&feature=player_embedded#at=126

http://www.youtube.com/watch?v=4ayPMOb5j1k&feature=player_embedded


registracija
20/6/11

etna47, 21.06.11. 13:32

Posjetnica za one koji imaju slabo pamćenje,kao "rampa" i "urednik"


registracija
26/1/08

Rampa, 21.06.11. 14:28

Etna, možeš ti piskarat koliko hoćeš, ali činjenica je da je Mesić izveo zemlju iz medjunarodne političke i gospodarske blokade!

Nakon Tuđmana zemlja je bila na rubu sankcija svake vrste i samo da je to Mesić otklonio, a otklonio je, dosta je!

Zatim je spriječio vojni prevrat bivših narednika Legije stranaca, danas poznatih kao prisilno umirovljenih Generala HV, jer da nije, danas bismo imali vojnu huntu na vlasti tipa Gadafija!!

Zatim je otklonio opasnost napada na zemlju bosansko srpskih četnika odlučnim stavom prema Dodiku!

Pitam se, ako je tako loš ili izdajnik kako ga smatraš, kako li pobijedi 2 mandata po 5 godina?

Ispade po tvom da su većina građana ove zemlje koji su glasali za njega potpuni idioti koji su željeli izdajnika na čelu države?!!

I još je u inozemstvu bio najcjenjeniji političar!

Jedino inozemstvo gdej je bio omražen je Hercegovina, ali tamošnje mišljenje o njemu nije ionako ovdje u HR nikom bilo bitno!

A Josipović?

On nema nikakvo mišljenje čak niti o vremenskoj prognozi, muka mi je od njegovih izlizanih floskula i neodređenih praznih odgovora na bilo kakvo konkretno pitanje novinara!


registracija
21/2/11

skyway, 21.06.11. 18:43

Mesic je covjek sa stavom, ili kako bi se reklo, osoba s integritetom sto vrlo postujem.
A, Josipovic? Eto, Rampa je sve rekao...


registracija
3/6/11

skaraica, 22.06.11. 10:45

Što će u mirovini takav stvaralački duh.


registracija
30/4/11

blagica, 24.06.11. 18:53

Marš u penziju, Dikobraze, premda ju nisi zaslužio!


registracija
2/1/11

prohujalo, 25.06.11. 09:10

Koristeci svoje biracko pravo-glasam za Mesica, ali isto tako postujem sve diskusije koje su protiv njega.
Da smo svi istog misljenja opet bi vladali komunisti-tj jednoumlje, a kao sto znamo taj period je zavrsen jos 91-e, istina ne u potpunosti, pjesmice smo nastavili pijevati samo drugom imenu. Bilo bi divno kada bi svi mi ostavili svoje komentare ali bez vrijedanja, onih koji misle drugacije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika