22.06.2011. / 13:20

Autor: Martina Čizmić

Novo zaduženje na pomolu: Hrvatska priprema novo izdanje euroobveznica

Hrvatska će se u skorije vrijeme dodatno zadužiti izdavanjem euroobveznica, a visina zaduženja i uvjeti ovisiti će o interesu investitora

Martina Dalić; foto: Igor ŠobanMartina Dalić; foto: Igor ŠobanIzjava ministrice Martine Dalić na sastanku sa sindikatima zaposlenih u javnom sektoru, da je stanje u proračunu teško i da treba smanjiti rashodovnu stranu proračuna bila je signal da je država u financijskim problemima.

Hrvatskoj, prema svemu sudeći predstoji novo izdanje euroobveznica i novo zaduženje na europskom tržištu. Naime, prema informacijama u bankarskim krugovima, sljedećeg tjedna trebao bi se održati niz sastanaka sa potencijalnim investitorima na kojima će se moći procjeniti koliko bi obveznica Hrvatska u ovom trenutku uopće mogla izdati i prodati te koliko bi novca na taj način mogla prikupiti.

S obzirom na to da je hrvatski kreditni rejting u posljednje vrijeme stabilan i kreće se oko BBB- (po S&P i Fitchu) odnosno Baa3 po Moody'su, najavljen je blagi gospodarski oporavak do kraja godine i završetak pristupnih pregovora s EU do kraja lipnja, interes investitora mogao bi biti zadovoljavajući.

Za sad je poznato samo da će obveznicama trgovati Deutsche Bank, HSBC i UniCredit odnosno Zagrebačka banka te da će biti izdane u bliskoj budućnosti.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika