22.06.2011. / 15:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Ubojstva sisačkih Srba

'Brodarac odgovoran za smrt 31 civila, osobno sudjelovao u zlostavljanjima'

Tereti ga se da ništa nije poduzeo da se pripadnike njemu podređenih postrojba spriječi u neovlaštenim i nasilnim ulascima u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti, gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, a prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede

Foto: PixsellFoto: PixsellŽupanijsko državno odvjetništvo (ŽDO) iz Osijeka podnijelo je danas istražnom sucu tamošnjeg Županijskog suda zahtjev za provođenje istrage protiv Đure Brodarca, Vlade Milankovića i Drage Bošnjaka, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnoga stanovništva, na sisačkom području, 1991. i 1992. godine, izvijestilo je ŽDO na svojim mrežnim stranicama, ne navodeći imena osumnjičenika.

U priopćenju za javnost navodi se kako je protiv trojice okrivljenika, koji su, jučer oko 14 sati, privedeni u istražni centar osječkoga Županijskog suda, predloženo određivanje pritvora, zbog opasnosti od ometanja istrage i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela, za koje ih se tereti.

Ništa nije poduzeo da spriječi zločine

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni Brodarac, od srpnja 1991. do lipnja 1992. godine, na području Siska i Banovine, tijekom oružane agresije paravojnih postrojbi dijela lokalnog srpskog stanovništva i pridruženih snaga JNA na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, kao načelnik sisačke Policijske uprave, načelnik štaba Zapovjedništva banijsko-kordunskog područja i član Regionalnog kriznog štaba za Sisak i Baniju, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi djelatnim i pričuvnim postrojbama u sastavu sisačke PU, Narodne zaštite i pričuvnog sastava Zbora narodne garde te odgovoran za poštivanje i primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila.

Priča o Brodarcu - sisačkom šerifu

Tereti ga se da ništa nije poduzeo da se pripadnike njemu podređenih postrojba spriječi u neovlaštenim i nasilnim ulascima u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti, gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, a prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede. Tim je zlostavljanjima bilo izloženo najmanje 69 civila sa područja Siska, od čega je 31 osoba usmrćena, a Brodarca se sumnjiči da je, iako svjestan svih tih nezakonitih postupanja, i sam osobno naređivao protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovom zlostavljanju.

Mučenje i likvidacija

Osnovano se sumnja da je drugoosumnjičeni Milanković (1962.), od srpnja 1991. do lipnja 1992., na području Siska i Banovine, kao zapovjednik djelatnih i pričuvnih postrojbi u sisačkoj PU, bio ovlašten za izdavanje zapovijedi te odgovoran za poštivanje i primjenu normi međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila. Tereti ga se da nije poduzeo ništa, iako je znao da njemu podređene osobe neovlašteno i nasilno ulaze u kuće i stanove pripadnika srpske nacionalnosti gdje su provodili nezakonite pretrage, nezakonito ih uhićivali i odvodili u improvizirane zatvore, prilikom ispitivanja fizički i psihički ih zlostavljali te nanosili teške tjelesne ozljede, pri čemu je 31 osoba usmrćena. Milankovića se sumnjiči da je nekoliko puta zapovijedio i osobno sudjelovao u nezakonitim napadima te fizičkom i psihičkom zlostavljanju osoba srpske nacionalnosti.

'Ponašali su se kao čopor divljih zvijeri. Brodarac im je bio nadređeni'

Nepoznati pripadnici jedinice

Trećeosumnjičenog Dragu Bošnjaka ŽDO sumnjiči da je tijekom kolovoza 1991. godine na području Siska i Banovine, kao pripadnik specijalne jedinice policije "Vukovi", protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o sigurnosti i zaštiti civila, organizirao i predvodio skupinu za sada nepoznatih pripadnika iste jedinice. Tereti ga se da je s pripadnicima te skupine neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti, pri čemu je usmrćeno osam osoba, što je dio od 31 osobe usmrćene kaznenim djelima, koja se stavljaju na teret trojici okrivljenika.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 22.06.11. 15:48

Što se zapovjednika obrane Sisačko-moslavačke županije tiče, general Sačić je podsjetio na činjenice iz srpnja 1991., kada su se dogodili navodni zločini. U Županiji je tada živjelo 85.000 Hrvata i 70.000 Srba. Od tog broja 65.000 Hrvata bilo je već prognano iz svojih domova, više od 500 bilo ih je ubijeno i bačeno u 39 masovnih grobnica, 2/3 Županije bilo je okupirano. Tu brutalnu agresiju provelo je 8.000 vojnika JNA uz pomoć ?domaćih" četnika. Tada su se i zbili masovni zločini nad Hrvatima u Baćinu (56 masakriranih civila), Petrinji, Glini, itd., zbog kojih nitko nije nikada odgovarao. U takvim okolnostima na čelo malobrojne i slabo naoružane obrane stali su g. Đuro Brodarac i g. Vladimir Milanković, i za to im očito Hrvatska, prema svim njenim vlastima poslije Franje Tuđmana treba suditi, jer je po njima očito veliki zločin braniti hrvatski narod i Domovinu od masakra i uništenja.

Sa konferencije za novinare Akcije za bolju Hrvatsku!

500 ubijenih hrvatskih civila u 39 masovnih grobnica, čije procesuiranje, a u duhu pomirbe, se ne smije procesuirati, nasuprot 31 osobe srpske nacionalnosti!

Zvonko Bušić je odnos hrvatske vlasti prema braniteljima usporedio sa sudskim progonom silovane djevojke, koja je braneći se od napadača ogrebala nasilnike.


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.06.11. 15:51

Politika mrkve i batine
Naime, Hrvatsku čeka famozni monitoring, tj. nastavak politike mrkve i batine. Čeka je i ratifikacija nacionalnih parlamenata glede punopravnog članstva. Prema svim diplomatskim izvorima, Englezi kao uvjet ratifikacije traže ustrojavanje četiri suda za ratne zločine, u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, da bi se "udruženi zločinački pothvat" izglancao do zadnjeg Tihomira Purde. No tu nije kraj. Kako se može čuti u razgovorima s nekim važnim veleposlanicima EU zemalja u Zagrebu, supervizor tih hrvatskih sudova bit će nadležno tijelo u - Sarajevu! Optimisti bi rekli, dobro, moglo je biti i gore, tu ulogu mogao je dobiti i Beograd, na što bi naši "europejci" jednako tako pristali, pa onda patetično za domaću uporabu nastavili populističko samosažalijevanje i čuđenje nad bjelosvjetskim nepravdama, ili pimplali priču "politike pomirenja".
Kako se cijeli hrvatski pristupni proces EU vodio oko hrvatskih generala i ratnih zločina, po istim notama plesat ćemo i monitoring. Kada su "locirali i identificirali" Gotovinu, otvoreni su pregovori. Kada je Gotovina oderan za udruženi zločinački pothvat zajedno s cijelim civilnim i vojnim vrhom, "najednom" smo ekspresno završili pregovore. Sada na ova četiri suda treba proizvesti još nekoliko stotina hrvatskih vojnika ratnih zločinaca koji će vjerojatno dostajati za konačno punopravno članstvo u EU.
Ivica Šola


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 22.06.11. 16:03

Kakav kreten! Zalosno je sto jos ima i gorih kretena koji su slobodni i uz to slobodno velicaju i pisu postove.

Ubiti covjeka i to na ovakav zvjerski nacin je dno dna. Imati uz sva ta smaknuca jos maloumnika koji to pokusavaju pravdati na ovaj ili onaj nacin je u najmanju ruku teska bolest.

Poznato je da je ovaj rat, rat bolesnoumlja i rat za hitno bogacenje i unistavanje svega sto se moze unistiti te isto to pripisati tom jadnom ratu.
Sve se to pripisuje da ljepse zvuci DOMOLJUBLJU. Na racun ljubljenja domovine mozes skidati glave, silovati, krasti i sve ono sto si cijeli svoj jadni zivot zelio.

Zato za kraj ovog blagog osvrta, sve koji su imalo vezani za navedeno, strpati na Goli Otok neka tamo provode svoju politicku i inu drugu silu i neka se sami izmedu sebe istrijebe.

Kako im ponestaje materijala za smaknuca i izivljavanja, tako im slati nove nadobudne lopove koji ce zadovoljiti njihove potrebe.


registracija
16/6/10

nosonja, 22.06.11. 17:06

Ja mu jebem mater tko je sa hrvatske strane potpisao da se osnuje Haški sud i tko je abolirao sve te Srbe koji su okrvarili ruke nad nevinim Hrvatima.
Ne znam tko je to bio,molim vas tko zna. neka napiše u komentaru tako da saznam i ja!!!
By the way i ja sam '91 morao ostaviti svoj dom i otići bez ičega na slobodni hrvatski teritorij.Nakon toga stavili su nas na prve crte obrane da gledamo svoje porušene kuće i čuvamo kuće onih koji su pokrali Hrvatsku iza naših leđa.


registracija
7/1/11

djani, 22.06.11. 18:24

POLAKO,ALI SIGURNO NAM SE dRŽAVA RASPADA I ULAZI U UNIJU ,ALI UNIJU NOVOG BRATSVA,JOŠ SE NEZNA IME.

Franjo je potpisao nosati ,eto da znaš,a znaš,samo mudruješ,morao je,već su ga bili proglasili autokratom,pa je potpisao sa Haggom-vragom


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika