22.06.2011. / 16:08

Autor: Hina

Spindelegger: Hrvatska će biti članica EU-a sredinom 2013.

Hrvatska bi trebala završiti pristupne pregovore s Europskom unijom do 30. lipnja, već na jesen ili krajem godine mogao bi biti potpisan pristupni ugovor te potom započeti proces njegove ratifikacije, rekao je u srijedu u Beču austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

Michael SpindeleggerMichael SpindeleggerHrvatska bi trebala završiti pristupne pregovore s Europskom unijom do 30. lipnja, već na jesen ili krajem godine mogao bi biti potpisan pristupni ugovor te potom započeti proces njegove ratifikacije, rekao je u srijedu u Beču austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

"Sredinom 2013. Hrvatska će biti članica EU-a", rekao je Spindelegger parlamentarnom odboru za europska pitanja pred zasjedanje Europskog vijeća u četvrtak i petak na kojem bi šefovi država ili vlada članica EU-a trebali donijeti odluku o završetku hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanju pristupnog ugovora do kraja godine.

Predsjednik Austrijske slobodarske stranke Heinz-Christian Strache zatražio je da se u hrvatske pristupne pregovore uključi i pitanje nuklearke Krško. On je ranije izjavio kako pristup Hrvatske u EU trebalo vezati sa sudbinom nuklearke Krško i da bi austrijska vlada "bila obvezna najaviti veto na ulazak Hrvatske u EU" ukoliko bi Hrvatska, koja ima polovicu udjela u nuklearki, i dalje ustrajala na održavanju njezina rada.

Spindelegger je u srijedu uzvratio Stracheu kako je točno da Hrvatska ima polovicu udjela u Krškom, ali da je nuklearka na teritoriju Slovenije i da će stoga biti obuhvaćena provjerama izdržljivosti nuklearnih elektrana u EU-u na prirodne katastrofe i događaje kojima je uzrok ljudski faktor.

Dodao je kako osim toga Krško nije nuklearka sovjetskog tipa kao što je to slovačka elektrana Bohunice. Slovačka, članica EU-a od 2004., morala se suglasiti sa zatvaranjem reaktora u toj elektrani tijekom pristupnih pregovora s EU-om.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika