22.06.2011. / 20:30

Autor: Martina Čizmić

Analiza Reutersa:

Balkanske tenzije su sramota i za Uniju. Ako tu ne uspije, EU ne može biti globalni igrač

Reuters je objavio analizu koja je posvećena završetku pristupnih pregovora između Hrvatske i EU

Jadranka Kosor i Jose Manuel BarrosoJadranka Kosor i Jose Manuel Barroso"Nakon godina ravnodušnosti oko novih članica, vođe Europske unije najadu se da bi ulazak Hrvatske mogao uvjeriti druge potencijalne zemlje članice da demokratske reforme daju rezultate", stoji u analizi koju je objavio Reuters a koja je posvećena završetku pristupnih pregovora između Hrvatske i EU.

"Plan je da hrvatski napredak pokaže zapadnom Balkanu kako je EU i dalje spremna rasti te pokaže kako rastuća zabrinutost oko zasićenosti proširenjem, koja je sve jača otkako su Europljani zbog ekonomske krize postali svjesni troškova prošrenja, ne znači da su reforme uzaludne", upozorava autor teksta i dodaje kako je poruka pažljivo sročena.

Ističe se kako su europski vođe zabrinuti da bi previše entuzijazma moglo udaljiti zapadne glasače koji bi se mogli zapitati nije li ulazak Hrvatske i njenih susjeda preuranjen s obzirom na demokratske reforme koje su morale biti provedene u procesu. Također, podsjeća se na slučaj Rumunjske i Bugarske koje su nakon ulaska u EU pokazale da nisu spremne biti dio europske obitelji.

"Čini se da su se reforme Hrvatskoj isplatile", ističe se u analizi.

Iako su izvještaji prije samo tri mjeseca govorili o problemima u reformi pravosuđa, intenziviranje njihovog provođenja, omogučilo je Hrvatskoj da pokaže EU kako je spremna uhvatiti se u koštac sa raširenom korupcijom.

"Hrvatska će u nadolazećem razdoblju biti budno motrena. Neslužbeno joj se poručuje kako će njen ulazak biti odgođen ukoliko tijekom ratifikacije pristupnog ugovora pokaže bilo kakvo posrtanje", upozorava Reuters.

S druge strane, podsjeća se na rezerve koje Nizozemska i Britanija imaju prema ulasku Hrvatske bez dodatnih monitoringa.

"To je na neki način polica osiguranja. Možemo ih pratiti sve dok konji ne dođu kući. I pregledavati im zube", slikovito je opisao jedan od diplomata.

No, Reuters upozorava, nije samo Hrvatska pod povećalom. EU budno motri cijelu regiju i želi da njena poruka bude prihvaćena na cijelom Balkanu.


EU smatra svojom sramotom činjenicu da u svom susjedstvu ima područja na kojima su još uvijek etničke i političke tenzije, pogotovo u svjetlu svog izlaska na svjetsku političku scenu kao jednog od bitnih igrača.

"Ukoliko EU ne može uspjeti na Balkanu, ne može imati ni globalne aspiracije", upozorava Rosa Balfour iz Europskog centra za politička promišljanja.

Balkan nije samo mrlja na rezimeu EU, već i ozbiljna sigurnosna prijetnja, upozoravaju neki političari, zbog raširene korupcije i organiziranog kriminala.

"Veoma je bitno da nastavimo s podrškom proširenju. Alternativa je povući se i prihvatiti da će ti dijelovi jugoistočne Europe biti obilježeni propalim gospodarstvima i nestabilnim političkim sustavima. A to predstavlja rizik i za nas koji smo u EU", rekao je britanski ministar za europska pitanja David Lidington.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 22.06.11. 22:42

To je tipicno Engleski komentar,Hrvatskog mrzioca broj1,a ni govora o podjeljenom Cipru,ratu u Sjevernoj Irskoj,bijedi u Rumunjskoj.


registracija
20/6/11

AntePorkas, 22.06.11. 22:44

I dok europejski političari i politikanti povećalom konjima gledaju zube, u vlastitim im se
dvorištima kočopere fašisti, donose se zakoni protiv imigranata, ograničavaju se
slobode kretanja i zapošljavanja, smanjuju se socijalni programi i beneficije radnika, a sve uz
glasnu podršku desnih i konzervativnih stranaka i tiho odobravanje ksenofobične i zapravo
šovinističke šutljive većine, već pomalo umorne od kratke zajedničke europske povijesti....

I u tom će kolu Hrvatska uskoro zaplesati, naivno sretna ko zaljubljena šiparica...


registracija
12/12/10

Klarens, 23.06.11. 03:51

Koja li im je to blamazha
Kad ni
Polugladni
Ne hrle u
JARAM !!!!
....................................
Hvala ti KPJ !!!!!


registracija
3/6/11

skaraica, 23.06.11. 08:47

"Čini se da su se reforme Hrvatskoj isplatile", ističe se u analizi.
Jesu,jesu, samo za koga.


registracija
30/3/11

das, 23.06.11. 09:59

"Možemo ih pratiti sve dok konji ne dođu kući. I pregledavati im zube", slikovito je opisao jedan od diplomata....eto kakvo mišljenje imaju o nama i sa čim nas uspoređuju-na referendumu-NE


registracija
23/6/11

2xI, 23.06.11. 11:28

Bilo bi lijepo da navedeni diplomata upozna svoj ženski dio familije s izgubljenim konjima, jer onda bi se dogodila ljubav na prvi pogled. One bi nakon toga glasno rzale pod čistokrvnim hrvatskim lipicanerom iz domaće slavonske ergele. Ah... da ne zaboravim diplomatu, on bi to sve slikovito opisao.
To je pravo lice EU, ali nema veze konji su ipak plemenite životinje bez obzira tko ih jaši.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika