Objavljeno u Nacionalu br. 457, 2004-08-17

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Zbog MMF-a Sanaderu prijeti slom koalicije s penzionerima

Početkom jeseni Ivo Sanader će se suočiti s četiri problema koji bi mu mogli uzdrmati položaj: sporazum s MFF-om praktički zabranjuje povećanje mirovina i usporava gradnju autocesta, još uvijek se ne zna HDZ-ov predsjednički kandidat, a oporba se konsolidirala i najavljuje protuudar

Nema nikakve šanse da nakon Sporazuma s MMF-om prosječna mirovina iznosi 50 posto prosječnog osobnog dohotka u Hrvatskoj, a kamoli da se ispuni obećanje kako će već ove godine umirovljenicima mirovine porasti 15 posto.Nema nikakve šanse da nakon Sporazuma s MMF-om prosječna mirovina iznosi 50 posto prosječnog osobnog dohotka u Hrvatskoj, a kamoli da se ispuni obećanje kako će već ove godine umirovljenicima mirovine porasti 15 posto.Premijer Ivo Sanader može se još dva tjedna mirno odmarati na moru, zadovoljan što će ova turistička sezona ipak polučiti dobre rezultate. No to je vjerojatno i zadnja dobra vijest u kojoj će hrvatski premijer uživati u sljedećih nekoliko mjeseci. Naime, pred njim se nalazi nekoliko golemih problema koji će bitno oslabiti njegov položaj. Što to čeka Sanadera?

Kao prvo, on još nije javno obznanio Sporazum Vlade RH s Međunarodnim monetarnim fondom. Nije ga uputio ni u Sabor. Odabrao je lukavu taktiku postupnog puštanja parcijalnih informacija kroz Vjesnik i Dnevnik. Time želi pripremiti javnost za objavljivanje cjelokupnog dokumenta, koji predstavlja teško breme za njegovu vladu i koalicijske partnere. Sporazum je, naime, Vladu prisilio na maksimalnih 4,5 posto deficita, odnosno prekoračenja budžeta. Osim toga, ne smije dopustiti da se vanjski dug popne iznad 77 posto bruto domaćeg proizvoda. Treće breme oko Sanaderova vrata je MMF, koji određuje mehanizme i tempo privatizacije. Najvažnija stvar iz Sporazuma, koja će već u ranu jesen pogoditi Sanadera po glavi, jest to što ga onemogućava da izvrši preuzete obaveze i ispuni predizborna obećanja kako će osigurati više novca za umirovljenike i socijalna davanja. Isto tako na udaru će se naći i zdravstvo, čije hitno restrukturiranje zahtijeva MMF.

Kao posljedica toga Sanader neće moći održati sporazum između HDZ-a i Stranke umirovljenika Hrvatske, pomoću koje je HDZ-ova vlada i preuzela vlast. Nema nikakve šanse da nakon Sporazuma s MMF-om prosječna mirovina iznosi 50 posto prosječnog osobnog dohotka u Hrvatskoj, a kamoli da se ispuni obećanje kako će već ove godine umirovljenicima mirovine porasti 15 posto. Dakle, za usklađivanje mirovina prema Sporazumu jednostavno nema novca i to će Sanader teško objasniti svojim koalicijskim partnerima – penzionerima. Isto je tako iluzorna ideja stvaranja Umirovljeničkog fonda preko kojeg bi se trebalo namiriti 20 milijardi kuna duga umirovljenicima, od toga 17 milijardi glavnice i tri milijarde kamata. Naime, dionice HT-a i Ine Sanader sigurno neće davati u taj fond, a drugih nema.

Drugi je veliki Sanaderov problem posljedica nepotrebne afere s Bechtelom, koja će znatno usporiti zacrtani plan gradnje autocesta. Umjesto da se odmah krenulo s Bechtelom, sada će se ići na javni natječaj, a u međuvremenu će MMF blokirati dosadašnji način financiranja autocesta, za koji se uspjela izboriti Račanova vlada, ponajprije zahvaljujući energičnosti Radimira Čačića. MMF traži da se financiranje autocesta nastavi iz budžeta, što je Sanaderu također nož pod grlom, i teško će se iz te pozicije izboriti za neovisni način financiranja (60 lipa iz svake litre benzina uz naplatu cestarina te inozemne kredite).

Treći je veliki Sanaderov problem predsjednički kandidat HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima. Kao najveća stranka HDZ mora predložiti jakog kandidata, a sva su tri Sanaderova jockera otpala. Žužul, najveći i najozbiljniji kandidat iz sjene, kompromitiran je aferom Bechtel i nema nikakve šanse na izborima. Hebrang, kojeg Sanader uporno brani, napravio je toliko gafova i tako je neuvjerljiv širem pučanstvu da bi HDZ doživio pravi debakl kad bi stao iza njega. Iako nije sudjelovala ni u jednom skandalu, Jadranka Kosor po istraživanjima gubi popularnost, a unutar HDZ-ove baze nema autoriteta. Dakle, njih su troje potrošeni kao kandidati i ostaje jedino Vladimir Šeks, koji je dovoljno lukav da procijeni treba li mu kandidatura ili ne. Budući da su slavonski kadar i nekada najbolji prijatelji (Šeks je u Zagrebu uvijek spavao i boravio kod Mesića i njegove obitelji), on mnogo zna o Mesiću, a Mesić o njemu još više. Iznošenje prljavoga rublja u javnost ni za jednog ne bi bilo dobro. Usto, Sanader nije u potpunosti siguran kako bi se Šeks ponašao ako bi postao predsjednik Republike. On nije čovjek koji previše poštuje autoritete, osobito ako ima vlast u svojim rukama. Čovjek koji je imao hrabrosti raditi puč protiv Franje Tuđmana, sigurno ima dovoljno hrabrosti da se obračuna i sa Sanaderom ako mu to bude potrebno u nekom trenutku. To Sanader zna i teško je pretpostaviti da bi stao iza Šeksove kandidature.

Uza sve te nedaće, koje će Sanadera zadesiti već za dva tjedna, unutar oporbe se događaju velike stvari. Došavši napokon pameti nakon debakla na izborima 23. studenoga prošle godine, opozicija se počela udruživati, a Ante Đapić vrlo uspješno, skrivajući se iza slika Šuška i Norca, otkida desno krilo HDZ-a. Iako unutar svoje stranke ima otpora zbog služenja likovima Šuška i Norca, Đapić to radi iz vrlo pragmatičkih razloga – kako bi odsjekao dio HDZ-ovih birača.

Što se ostalih HDZ-ovih koalicijskih partnera tiče, Srbi će biti uz Sanadera dok im god ne ostvari ono što je obećao. Tu se prije svega misli na 700 zahtjeva za povrat stanarskoga prava, kao i povrat kuća. Nakon što izvrši obećano, Srbi će se okrenuti većini. Ako je to sadašnja opozicija, jedva će dočekati da skoče Račanu u zagrljaj. Vesna Škare-Ožbolt nije se baš iskazala u najavljenoj reformi pravosuđa, a i sve se glasnije unutar HDZ-a čuje da im ne treba ona iz “izdajničkog” DC-a. HSLS će pak, ako nastavi biti prirepak HDZ-a, potpuno nestati s političke scene.

Lako se može dogoditi da Sanader zbog velikog pritiska onih koji traže novac iz proračuna, kojeg nema, napravi face lifting vlade i mini rekonstrukciju, žrtvujući pritom ministra financija Ivana Šukera. Njega je najlakše okriviti da nije dobro radio svoj posao te da nije skupio dovoljno novca od poreza i raznoraznih drugih nameta u državnu blagajnu. U tom bi se sklopu Marini Matulović-Dropulić mogao dati i cestovni resor iz Kalmetina ministarstva, koje je pregolemo i vrlo ga je teško kontrolirati.

I na kraju, treba reći da Sanader ima veliki problem i s pritiscima iz vlastite stranke. Neke se organizacije otimaju kontroli: Zadar i Sinj, gdje su Sanaderu suprotstavljeni desničari. Osim s krajnjom desnicom unutar HDZ-a, Sanader ima problema i s neistomišljenicima u stranci koje ne može etiketirati. Najbolji su primjer za to Makarska i Koprivnica. Sve u svemu – Sanadera čeka vruća jesen.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika