27.06.2011. / 15:29

Autor: Hrvoje Šimičević

Prioriteti&defetizam: SDP u proturječju oko vlasničkih prava nad Inom

Maras je, za razliku od svog stranačkog šefa, uvjeren kako će ugovor sam po sebi postati ništavan ako se dokažu sumnje o deset milijuna eura mita za Sanadera

Zoran MilanovićZoran MilanovićNakon što je USKOK pokrenuo istragu zbog sumnji da je Ivo Sanader mađarskom MOL-u 'predao' vlasnička prava nad Inom u zamjenu za 'kovertiranih' 10 milijuna eura, na domaćoj gospodarsko-političkoj sceni pokrenuta su nagađanja oko toga koliko bi ova saznanja mogla utjecati na promjenu dioničarskog ugovora, pa čak i njegovo poništenje. Štoviše, kao jedna od opcija spominje se i mogućnost da Vlada donese zakon prema kojem nitko ne bi mogao imati većinsko vlasništvo u Ini. MOL je u međuvremenu odbacio sve optužbe, poručivši kako su priču o nezakonitom načinu pribavljanja upravljačkih prava "proširili gubitnici koji su zbog političkih veza prije bili u povlaštenom položaju". Sličnog su stava i mađarski mediji koji špekuliraju kako je priča o mitu teškom 10 milijuna eura izmišljena.

U cjelokupnom slučaju nejasno je međutim stajalište Socijaldemokratske partije, stranke koja će prema svemu sudeći uskoro predstavljati izvršnu vlast u Hrvatskoj i koja će samim time naslijediti dobar dio formalno-pravnih poteškoća u kojima se ova državna kompanija našla. Takav zaključak nameće se nakon izjava koje su ključni ljudi te stranke izrekli proteklih dana. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović tako je u izjavi za Novu TV izrekao niz poprilično defetističkih rečenica, tvrdeći kako će Vlada, vrlo teško, čak i ako se dokaže kriminal u vezi vlasničkih prava u Ini, raskinuti ugovor s MOL-om.

"Teško. Vrlo teško. MOL je već kupio koliko je kupio dionica. Za tu odluku o drugoj fazi privatizacije Ine, za koju sada i Vlada, vama ovako kao u povjerenju govori i sugerira da je to bilo stečeno na nedopušten način. A tko je digao ruku za to? Ovo je bila muljaža od prve minute. Može li se taj ugovor sada raskinuti? Tako veliki i ozbiljni svijet ne funkcionira. I to provincijalci kad sklapaju ugovore moraju znati", rekao je Milanović.

Njegov stav, koliko god legitiman bio, radikalno je međutim proturječan sa onim Gordana Marasa, njegovog stranačkog kolege i saborskog zastupnika koji je svojevremeno inicirao Istražno povjerenstvo za Inu, želeći na taj nači upozoriti na nelogičnosti dioničarkog ugovora iz 2009. godine, dokumenta koji je doveo do današnjih prijepora u slučaju Ina. Maras je, naime, za razliku od svog stranačkog šefa, uvjeren kako će ugovor sam po sebi postati ništavan ako se dokažu sumnje o deset milijuna eura mita za Sanadera. No, što je još zanimljivije, ovaj SDP-ovac ističe kako će, bez obzira na epilog te kriminalne priče, 'promjena ugovora s MOL-om biti među prioritetima njihove Vlade', i to 'čim preuzmu vlast'.

"Najviše smo zainteresirani da upravljačka prava budu ravnomjerno raspoložena među partnerima, a, uz to, tražimo i da se zaštiti imovina Ine, jer prema sadašnjim rješenjima mađarska strana može prodavati deset posto imovine Ine svake godine, a da za to ne mora dobiti suglasnost hrvatske strane", rekao je Nacionalu Maras.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 27.06.11. 16:19

Ljudi, dajte malo dostojanstva. Gordana Marasa nešto pitati?

Pa dalmoš Grčić je za njega Einstein!

Tekst je samo signifikantan u toj mjeri što govori da SDP nema ljude za preuzeti vlast!

Jadna nam je vlast ali nam je jadna i oporba!


registracija
16/6/10

nosonja, 27.06.11. 17:51

Jadna nam je vlast ali nam je jadna i oporba!
---------------------------------------------------------------------------
To je lightmotiv svih Zvonkovih komentara.Tvrda adezenjara.
Ideš po onoj Špišićevoj o Peri i biciklu.
Džaba ti Zvonko.......pojedi se živ ali adz odlazi sa vlasti.Takve kao što su oni je Engleska tovarila na brod i iskrcavala u Australiji.


registracija
13/6/11

PommFritz, 27.06.11. 18:33

bolja je vojska sa tisucu magaraca koju vodi jedan lav od vojske sa tisucu lavova koju vodi jedan magarac. (napoleon) HALOOO, JELI NETKO NEDJE VIDIO JEDNOGA LAVA???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika