29.06.2011. / 16:29

Autor: Hina , Nacional.hr

Ministarstvo obrazovanja: Otvoreni smo za dijalog, unatoč prijetnji štrajkom

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa priopćilo je danas u povodu najave štrajka sindikata Akademska solidarnost kako je i dalje otvoreno za dijalog.

Radovan FuchsRadovan FuchsMinistarstvo znanosti, obrazovanja i športa priopćilo je danas u povodu najave štrajka sindikata Akademska solidarnost kako je i dalje otvoreno za dijalog.

Ministarstvo je i dalje spremno na dijalog, pogotovo uvažavajući činjenicu da se zakoni nalaze u redovitoj, a ne u hitnoj proceduri, te stoga vjeruje da se između dva čitanja, uz minimum dobre volje i spremnost na dijalog, mogu iznaći rješenja za sva moguća otvorena pitanja, ističe se u priopćenju MZOŠ-a.

S obzirom na to da je riječ o štrajku protiv nacrta zakona, Ministarstvo napominje da je riječ o zakonima kojima se uvodi reforma sustava znanosti i visokog obrazovanja za dugoročno unaprjeđenje cjelokupnog sustava, stvaraju temelji za preobrazbu znanstvenih i visokoobrazovnih institucija u generatore konkurentnosti i intenzivnijeg razvoja društva uz bolje korištenje postojećih resursa kako bi znanost i visoko obrazovanje postali glavni pokretač društvenog i gospodarskog razvoja, uvodi reda u trošenje novca poreznih obveznika, kao i mogućnost besplatnog studiranja svim redovitim studentima dok god redovito ispunjavaju svoje obaveze, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo u priopćenju ističe da će se ponašati jedino i isključivo sukladno zakonima Republike Hrvatske te na kraju izražava zabrinutost zbog onemogućavanja studentima da polažu ispite i osuđuje korištenje studenata od bilo koga, a u svrhu zaštite osobnih ili partikularnih interesa.

Podsjetimo, sindikat „Akademska solidarnost", u skladu s dosadašnjim akcijama, najavljuje štrajk na temelju čl. 269. Zakona o radu u svrhu zaštite gospodarskih i socijalnih interesa zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Štrajk će započeti 6. srpnja 2011. u 8 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ističu kako će se štrajk provoditi u širem smislu, kao opći štrajk, koji nastoji potaknuti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Vladu Republike Hrvatske da iz saborske procedure povuku nacrte triju zakona, te da se uz širu društvenu raspravu izrade novi koji bi bili u skladu s Ustavom i drugim pozitivnim propisima Republike Hrvatske, uz uvažavanje svih članova akademske zajednice.

"Naša stajališta o komercijalizaciji znanosti i javnoga visokog školstva jasna su i principijelna otpočetka, naše zagovaranje demokratskog odlučivanja odozdo jednako tako. Šteta koja će nastati našim stupanjem u štrajk veoma se lako i brzo može popraviti. Katastrofa koju donose novi zakoni dugoročna je i nepopravljiva", ističu u sindikatu Akademska solidarnost.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika