30.06.2011. / 14:43

Autor: Hina

BiH: Ljubić optužuje stranke "platforme" za odugovlačenje

Supredsjedatelj Zastupničkog doma BiH i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je u razgovoru s veleposlanikom Velike Britanije Michaelom Tathamom optužio stranke okupljene oko SDP-a da odugovlače s procedurom glasovanja o povjerenju mandataru za sastav novoga Vijeća ministara jer nemaju potrebnu većinu.

Božo LjubićBožo LjubićSupredsjedatelj Zastupničkog doma BiH i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je u razgovoru s veleposlanikom Velike Britanije Michaelom Tathamom optužio stranke okupljene oko SDP-a da odugovlače s procedurom glasovanja o povjerenju mandataru za sastav novoga Vijeća ministara jer nemaju potrebnu većinu.

Ljubić je, kako su u četvrtak priopćili iz HDZ-a 1990., istaknuo da je bilo očekivano da Kukić neće imati potrebnu parlamentarnu većinu te da se zbog toga pristupilo opstrukciji dovršetka procedure.

Ponašanje stranaka "platforme" ne daje dojam da im je stalo do brzog formiranja državne vlasti jer su zadnjih 15 dana koristili sve proceduralne instrumente da bi se ovaj proces produžio, priopćili su iz HDZ-a 1990.

Ljubić je pozvao na postizanje dogovora oko buduće široke koalicijske vlasti na državnoj razini koja bi uključila legitimne predstavnike tri konstitutivna naroda. To bi, po njegovim riječima, omogućilo provedbu ustavne reforme koja je nužna za političku stabilnost zemlje.

Veleposlanik Tatham istaknuo je, prema priopćenju HDZ-a 1990., da je članstvo u Europskoj uniji važnije od ustupaka koje političari trebaju poduzeti kako bi postigli kompromis.

Mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Slavo Kukić jučer je dobio običnu, no ne i entitetsku potporu za budućeg mandatara. Protiv njega bile su ključne hrvatske i srpske stranke dva HDZ-a, SNSD i SDS.

Kukić je za mandatara za sastav vijeća ministara BiH imenovan 14. lipnja odlukom predsjedništva BiH, a kao formalno nestranačkog kandidata predložio ga je blok okupljen oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske stranke prava (HSP), dok su njegovu kandidaturu na sjednici Zastupničkog doma poduprli i zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB). Iako su istaknuli kako nemaju ništa osobno protiv Kukića, njegovu su kandidaturu odlučno osporili HDZ BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Srpska demokratska stranka (SDS). Sukladno poslovniku o radu Zastupničkog doma mora se provesti drugi krug glasovanja, no to će vjerojatno uslijediti tek idućega tjedna nakon dodatnih međustranačkih konzultacija. Odbije li Zastupnički dom u drugom krugu glasovanja kandidaturu Slave Kukića, predsjedništvo BiH trebalo bi u roku od osam dana predložiti novog mandatara.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika