30.06.2011. / 17:03

Autor: Hina

Sjeverna Koreja na 10 mjeseci zatvorila sveučilišta

Pjongjang je objavio sjevernokorejskome narodu da će zemlja postići svoj cilj i posati "velika, napredna i jaka nacija" 2012. godine, kada se obilježava 100. godišnjica rođenja osnivača države Kim Il-sunga

IlustracijaIlustracijaSjeverna Koreja je na sljedećih deset mjeseci zatvorila sva svoja sveučilišta, a studente poslala u tvornice i na rad u poljoprivrednom i gospodarskom sektoru, u pokušaju da obnovi gospodarstvo zemlje, piše britanski list Daily Telegraph.

Pjongjang je objavio sjevernokorejskome narodu da će zemlja postići svoj cilj i posati "velika, napredna i jaka nacija" 2012. godine, kada se obilježava 100. godišnjica rođenja osnivača države Kim Il-sunga.

Uz to, sadašnji vođa Kim Jong-il u veljači će napuniti 70 godina, a "dragi vođa" nada se da će moći predati svoje dužnosti i ekonomski jaču državu u ruke svojeg sina i nasljednika Kim Jong-una.

Vlada u Pjongjangu ovog je tjedna naredila svim sveučilištima da prestanu s radom do travnja sljedeće godine. Jedina iznimka su studenti koji će diplomirati u sljedećih nekoliko mjeseci i strani studenti.

Prema izvještajima iz Sjeverne Koreje, studenti će raditi na građevinskim projektima u velikim gradovima, ali i u poljoprivrednim područjima.

Analitičari u Japanu smatraju da se iza ove odluke kriju i drugi razlozi.

"Jedan razlog je mogućnost demonstracija na sveučilištima", kazao je profesor sa sveučilišta u Tokiju, Tohimitsu Shigemura.

"Sjevernokorejsko vodstvo promatralo je ustanke u arapskome svijetu i brine se da bi se to moglo dogoditi i u Sjevernoj Koreji. Strah ih je da bi sve moglo krenuti sa sveučilišta", dodao je.

Shigemura je također kazao da je Sjeverna Koreja nedavno od Kine kupila opremu protiv demonstranata, uključujući i suzavce i policijske palice.

Sjeverna Koreja jedna je od najzatvorenijih i najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 30.06.11. 21:10

Primjer :Sta je sve moguce u tom prokletom Komunizmu.Najizopacenijem sistemu sto je covjecanstvo moglo izmisliti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika