01.07.2011. / 15:55

Autor: Hina

SDP: Nesrazmjer u broju birača i stanovnika dovodi u pitanje poštenost izbora

Saborski zastupnici SDP-a Josip Leko i Arsen Bauk ocijenili su danas kako nerazmjer između broja stanovnika i broja birača u pitanje dovodi poštenost izbora, a za što odgovornom drže vladu koja je zaustavila donošenje novih zakonskih rješenja u pogledu boravišta i prebivališta.

Josip LekoJosip LekoSaborski zastupnici SDP-a Josip Leko i Arsen Bauk ocijenili su danas kako nerazmjer između broja stanovnika i broja birača u pitanje dovodi poštenost izbora, a za što odgovornom drže vladu koja je zaustavila donošenje novih zakonskih rješenja u pogledu boravišta i prebivališta.

Leko je na konferenciji za novinare u Saboru ukazao na "apsurdnost i ozbiljan deficit pretpostavki za poštene parlamentarne izbore", podsjetivši kako je vlada lani u veljači poslala u proceduru zakon o prebivalištu i boravištu, ali ga odmah potom i povukla.

Napomenuo je kako je posljednji popis stanovništva utvrdio da Hrvatska ima više birača nego stanovnika i to u osam županija i u značajnom broju općina i gradova.

"To otvara mogućnost za manipulacije na parlamentarnim izborima. Naime, višak od 400.000 birača u odnosu na broj stanovnika u Hrvatskoj može jednim potezom omogućiti da useljenik postane birač, i time bitno utječe na ishod parlamentarnih izbora", upozorio je Leko.

Naglasio je kako se SDP zalaže da svi državljani RH imaju pravo birati i biti birani, ali da to pravo mogu ostvarivati tamo gdje imaju prebivalište.

"Zato su vlada i HDZ odgovorni za deficit demokratskih pretpostavki za poštene parlamentarne izbore", izjavio je Leko.

"Ne postoji ni jedna druga država u svijetu koja ima više birača nego stanovnika, i koja prije izbora ne zna u jedan glas koliko će građana sudjelovati na tim izborima", dodao je.

Da je popis stanovništva još jednom potvrdio nerazmjer broja birača i stanovnika smatra i Arsen Bauk, također prozivajući HDZ i vladu Jadranke Kosor za opstrukciju donošenja zakonskih rješenja koja bi popravila takvu situaciju.

Iznio je podatke i da je na listi HDZ-a, na izborima 2007., u 11. izbornoj jedinici od prvih deset kandidata, njih osam imalo prebivalište prijavljeno u RH, a dvoje u BiH.

Raspolaže, kaže, i podacima da je "cijela jedna policijska postaja iz pograničnog grada u BiH prijavljena na adresu osnovne škole na području Imotskog".

"Samo bi ih trebalo prebaciti iz jedne jedinice u drugu da bismo imali poštene izbore, a to ova vlada nije u stanju napraviti i zbog toga ni idući izbori neće biti na razini europskih zemalja kakvi bi inače mogli biti", kazao je Bauk.

Prigovor premijerke Kosor jer Državni zavod za statistiku nije vladi prvoj poslao preliminarne rezultate popisa stanovništva tumači kao još jedan primjer da je prevladala njezina taština.

"Gđo Kosor, i Hidrometeorološki zavod se financira iz proračuna, pa valjda ne očekujete da vremenska prognoza svaki dan dođe prvo vama", poručio je Bauk premijerki.

Vezane vijesti

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

Mjesec i pol dana od izbora Srbija još uvijek bez vlade

U Srbiji se ni mjesec i pol dana od parlamentarnih izbora ne nazire dogovor parlamentarnih stranaka o novoj vladi, a još se manje zna tko će je… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 01.07.11. 17:04

o nitko nije ekspert kao HDZ sto se tice birackog tijela.....kod njih prolaze mrtvaci, drzavlajni drugih drzava....bitna je podobnost-hrvatstvo....policijska provjera nije bitna......navali narode.....nacionalno slavlje pocinje.....sijedokosa pocinje voditi kolo


registracija
26/11/09

CH2710, 02.07.11. 11:44

KRADEZENJARSKI SMRADOVI..!!!...


registracija
28/4/10

Zvonko, 02.07.11. 11:53

Kakva demagogija!

Pa na izbore ima pravo svatko tko ima pravo na državljanstvo! Točka! Zakon o državljanstvu je druga priča! Cijeli se slučaj pokušava podvalama ovakovog tipa izpolitizirati. Ako netko ima HR državljanstvo, dali je njemu apsolutno zabranjeno ići u inozemstvo raditi i živjeti? Hrvatska je poznata po radnoj dijaspori! Ili im treba oduzeti to hrvatsko državljanstvo pa nek kao Romi budu bezdržavljanci! Ili, postavimo pitanje na drugi način. Ako netko poželi ići raditi u inozemstvo, zahtjeva li to leko automatski i odricanje od državljanstva?

Druga je priča što se sve želi svesti na mrtve glasače, hercegovačke rodilje i ine demagoške priče. Pa bili su na vlasti pa što nisu jasno i glasno 2001. sve te skupine identificirali i brojčano izrazili, da nacija zna situaciju. Ne, njima je bolje ostaviti mulj i loviti floskulama jeftine političke bodove.

Stoke sitnog zuba uvijek ima, koja će se hraniti takovim glupostima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika