04.07.2011. / 15:01

Autor: Martina Čizmić

Analitičari potvrdili ono što svi znaju

Hrvatska jedina od zemalja "nove Europe" ne bilježi pozitivan gospodarski rast

Analitičari PBZ-a upozoravaju kako je i osobna potrošnja i dalje u padu, dok je državna zbog slabijeg punjenja proračuna manja no što se očekivalo. Tome treba pridodati i pad izvoza za 11 posto u prvom kvartalu, ali i pad industrijske proizvodnje

Premijerka Kosor sa suradnicima (Foto: Vlada RH)Premijerka Kosor sa suradnicima (Foto: Vlada RH)Analitičari su u posljednjem izdanju PBZ tjednih analiza potvrdili ono što većina građana već odavno zna - Hrvatska je još uvijek debelo u recesiji i neće se tako skoro iz nje izvući. Naime, analitičari su usporedili kretanje gospodarskog oporavka u Hrvatskoj s drugim sličnim zemljama i zaključili kako naša zemlja iz gospodarske krize izlazi sporije te je jedina od zemalja "nove Europe" koja ne bilježi pozitivan gospodarski rast.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku potvrdio je pad BDP-a u prvom kvartalu ove godine, a na godišnjoj razini očekivan je rast od 1-1,2 posto. To je nešto niže očekivanje od prvotnih 1,5 posto, a analitičari upozoravaju kako nije nemoguće da taj rast bude i nešto manji.

Analitičari PBZ-a upozoravaju kako je i osobna potrošnja i dalje u padu, dok je državna zbog slabijeg punjenja proračuna manja no što se očekivalo. Tome treba pridodati i pad izvoza za 11 posto u prvom kvartalu, ali i pad industrijske proizvodnje.

S obzirom na sve negativne aspekte, svi nade polažu u obećavajuću turističku sezonu koja bi trebala zaustaviti pad BDP-a i donijeti njegov rast od jedan posto. Ma kako analitičari pozitivno bili nastrojeni, teško im je vidjeti veći rast od jedan posto na godišnjoj razini, što je nešto niže od optimističnih najava koje premijerka Kosor nudi u svojim govorima gospodarstvenicima.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 04.07.11. 16:50

Ali smo zato po samozadovoljavanju na prvom mjestu.Ne zaboravite-kravata-najrazvedenija obala na svijetu-penkala..i ostale bljuvotine.


registracija
7/1/11

djani, 04.07.11. 16:53

Ruši vlast i ne stavljaj sdp ,nađimo nove ljude POD HITNO ili bankrot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


registracija
11/1/10

fluid, 04.07.11. 17:59

Ni HDZ ni SDP ne zaslužuju povjerenje koje očekuju od građana.Treća opcija mora ,ponajprije sadržavati moralna načela u svojoj politici.Bez toga će sve uvijek biti prljavo,netransparentno i ugrožavajuće za obične građane Hrvatske koji su već debelo u dužničkom ropstvu.Također i pravno i na svaki drugi način osramoćeni i poniženi.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 04.07.11. 19:27

u hrvatskoj cvijetaju javni biljeznici, drzavna adminsitracija je izuzetno spora, nepristupacna, nelupucena u svoj posao, argogantna, najosnovne funkcije pravne drzave ne rade. Vrlo je lako izvuci Hrvatsku iz krize, efikasan drzavni aparat, sudstvo, eliminacija grupa s specijalnim interesom, saborski zastupnici koji ne glasaju po naputku sovj epartije vec zato da bi bili izabrani u sabor jer su predstavljali svoju obalst. sve se to moze lako rijesiti.


registracija
9/3/10

nostradurus, 04.07.11. 21:14

Kako ne bilježimo rast? Sve većom brzinom idemo prema grčkom scenariju.
sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja


registracija
15/11/06

rimaz, 04.07.11. 21:44

Kad vidim ovu Daličku, upitam se zbog čega uvijek visoko digne glavu da bi izdužila vrat.


registracija
24/11/09

friz, 04.07.11. 23:51

svako tele na svijetu zna da bez stabilnog srednjeg sloja nema napretka društva.Međutim sustavno se uništavao srednji sloj u RH i sada nema tko da "povuče".Nema potrošnje,nema više tko da plača ove nebulozne poreze,prireze itd.Jednostavno nemožeš cijedit "suhu krpu",tj.narod.I sada ove famozne vijesti o poskupljenju struje.Na drugoj strani čitali smo šta se sve u HEP-u radilo.Koliko se pokralo,uništilo i ništa.I dok se na veliko prikriva već evidentni organizirani politički kriminal od strane vrhuške na vlasti,na drugoj strani je unezvjereni narod gol,bos,pokraden,razočaran ostavljen na milost i nemilost.Slažem se sa djanijem,na vlasti nam treba netko treči.Netko kome je barem malo stalo do perspektive i budućnosti ovog naroda.


registracija
22/3/11

vferari, 05.07.11. 11:11

Birajte koga hoćete samo ako boga znate nikad više kradeeze.Što se tiče sdepea moram se sjetiti da su
oni čim su došli na vlast riješili nelikvdnos usklsdili mirovine sa rastom plaća i cijena i da se je živjelo
ako ništa drugo ugodnije.Uostalom svku vlast koja ne zadovoljava interese naroda može se rušiti legalno referendumom


registracija
8/7/10

Maroje, 13.07.11. 15:16

Pišete same negativnosti, baš ste destruktivni i tendeciozni. Evo npr. turzam nam cvijeta.Uostalom treba proći vremena dok ne odbacimo navike "socijalizma",. sistema u kom smo naučili kako netko drugi treba za nas brinuti, davati nam posao.Trebamo razvijati biznis sa vlastitim rizikom i boriti se kao što to rade i drugi u svijetu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika