Objavljeno u Nacionalu br. 468, 2004-11-02

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Mesiću nedostaje vođa izborne kampanje

Iako mu predizborna istraživanja daju nedostižnu prednost pred Jadrankom Kosor, Stjepan Mesić komplicira svoj položaj nizom nesmotrenih izjava koje koristi desno krilo HDZ-a za pritisak na Sanadera da krene u otvoren izborni rat

Za razliku od Mesićeva stožera, HDZ, odnosno Jadranka Kosor, imaju Ratka Mačeka, snalažljivog medijskog analitičara, pravog "spin doctora", koji je s novinarima uspostavio savršene veze i koji dokraja razumije funkcioniranje medijaZa razliku od Mesićeva stožera, HDZ, odnosno Jadranka Kosor, imaju Ratka Mačeka, snalažljivog medijskog analitičara, pravog "spin doctora", koji je s novinarima uspostavio savršene veze i koji dokraja razumije funkcioniranje medijaStipe Mesić ipak je rođen pod sretnom zvijezdom. Iako je HDZ-u dao dosta ”štofa” svojim nedorečenim izjavama o “političkom ocu” Jadranke Kosor i “ratovanju s Crnom Gorom”, to zasad HDZ nije iskoristio na adekvatan način. To pokazuju sve ankete, u kojima on i dalje održava golemu prednost pred Jadrankom Kosor. O drugim predsjedničkim kandidatima da se i ne govori. Hoće li ga ta sreća pratiti sve do 2. siječnja, kad će biti održan prvi krug izbora, tek će se vidjeti. Ipak, trebao bi se ozbiljno zabrinuti, jer teško je bit koncentriran do kraja kampanje i sve nositi na svojim leđima. A za to je ipak sam sebi kriv. Iako je uspio objasniti da mu nije bila namjera vrijeđati Jadranku Kosor na oosbnoj razini, kao i to da do Miloševićeve agresije nikada Hrvaska u povijesti nije ratovala sa Srbijom i Crnom Gorom, takve nedorečene izjave više mu se ne bi smjele omaknuti. Da se to ne dogodi, trebali bi misliti njegovi ljudi, okupljeni u najužem izbornom stožeru. Po svemu sudeći, taj stožer je neorganiziran i sve je palo na njegova leđa.

Prema rezultatima HDZ-ove prošlotjedne ankete provedene na 800 ispitanika Jadranka Kosor dobiva 28 posto, a Mesić 38 posto glasovaTo sve još može nekako funkcionirati dok HDZ ne krene u oštriju medijsku bitku. A upravo to je Ivo Sanader, već pomalo iživciran Mesićevim izjavama i pritiskom desnog krila stranke, najavio na skupu mladeži HDZ-a prošle subote. Za Mesića je apsolutno nedopustivo da on nema pravog “spin doctora” u svojoj ekipi, koji bi mu pripremao izjave i govore, te potpuno koncentriran pazio na svaku njegovu riječ koja će biti izgovorena u sljedeća dva presudna mjeseca.

Jedini tko može pobijediti Mesića na izborima upravo je Mesić sam. Rastrgan je sa stotinu stvari, bez ozbiljnog čovjeka koji zna s medijima, pod svakodnevnim sve većim pritiskom novinara, pa se može očekivati da svaki tjedan svojim nesmotrnim izjavama ostavi iza sebe rep, koji će HDZ iskoristiti. Za razliku od Mesićeva stožera, HDZ, odnosno Jadranka Kosor, imaju Ratka Mačeka, snalažljivog medijskog analitičara, pravog “spin doctora”, koji je s novinarima uspostavio savršene veze i koji dokraja razumije funkcioniranje medija. Jednako ili čak i bolje od njega u HDZ-u to razumiju samo Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. No, po svemu sudeći, ni jedan ni drugi neće se upuštati u velike javne eskapade podrške Jadranki Kosor. No ima tko će to unutar HDZ-a učiniti.

Banalan je primjer gdje Mesić griješi i prošlotjedna izjava o (ne)ratovanju s Crnom Gorom. Ako se nit ne vadi iz konteksta, tada je jasno da Mesić nije rekao da Crna Gora nije ratovala protiv Hrvatske. No, kad se to ne kaže jasno i u jednoj čvrstoj rečenici, tada se može svašta konstruirati. Da Mesić ima iza sebe jaku ekipu s jakim “spin doctorom”, tada bi mu taj dao savjet da ništa osim službene izjave ne pročita pred novinarima, osobito kad ga jako boli zub. A upravo se to dogodilo Mesiću, da je od četvrtka poslijepodne pa sve do ponedjeljka trpio jaku, bolnu upalu zuba. U takvom stanju predsjednik, kao i svaki drugi čovjek, nije koncentriran da govori o tako osjetljivoj temi. A tada nastaju nevolje, koje idu na mlin HDZ-ovim radikalima, koji Sanadera podvrgavaju sve većem pritisku da se s Mesićem krene u oštru bitku i da ga počnu tući najtežim oružjem. A za to imaju i dobar povod ? Mesićeve nedorečene izjave.

Zagovornik takvog oštrog kursa prema Mesiću je Andrija Hebrang koji predvodi tzv. HDZ-ove radikale. Takav Hebrangov kurs, koji je u političkoj borbi potpuno legitiman, zastupa veliki dio stranke. No, ako se upotrijebi to oružje, tada će “žrtava” biti na obje strane. To jedino odgovara novinama, za koje bi bilo najgore da se vodi dosadna kampanja. Kako Nacional doznaje iz vrha HDZ-a, ondje su sigurni da će Mesić svakoga dana biti sve nervozniji i da će nizati greške jednu za drugom. Prema HDZ-ovoj anketi provedenoj prošlog tjedna na uzorku od 800 ispitanika, rejting Jadranke Kosor jako je skočio, sada iznosi 28 posto, a Mesićev je pao na 38 posto. Takvi podaci kose se sa svim dosad provedenim ispitivanjima. Takvi trendovi služe kao dodatni “benzin” za HDZ-ove nade da Jadranka Kosor u drugom krugu može pobijediti Mesića. “Potpuno smo sigurni u pobjedu Jadranke Kosor. Mesić je postao toliko nervozan da nam je dovoljno samo da čekamo na njegove gafove i da na tome poentiramo. Već u prvom krugu naša kandidtkinja osvojit će više glasova od Mesića, a u drugom krugu će ga sigurno tući. To nije fikcija nego rezultat naših pomnih analiza koje pokazuju da će svakog dana popularnost Jadranke Kosor rasti a Mesićeva popularnost padati. U tome će nam najviše pomoći on sam”, izjavo je za Nacional u četvrtak, 28. listopada, visoki izvor iz HDZ-a koji je htio ostati anoniman.

Kakav će biti Mesićev odgovor na to? Može biti samo jedan ? čvrst izborni stožer, jasan program, dobar “spin doctor” a ne sam netko tko će se brinuti o jumbo plakatima i spotovima na televiziji. I naravno, netko tko će se pobrinuti da predsjednika više ne boli zub.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika