Objavljeno u Nacionalu br. 476, 2004-12-28

Autor: Berislav Jelinić

RASKOL U SDP-u

Bandić u dogovoru s Hebrangom ruši ravnatelja Svetog duha

Milan Bandić i Zvonimir Šostar, prvi zagrebački SDP-ovac i šef gradskog zdravstva, uz pomoć političkih suparnika inicirali su smjenu članova Upravnog odbora Opće bolnice Sveti duh kako bi proveli puč i smijenili nedavno reizabranog ravnatelja Dalibora Krpana

Novi sukob Bandića i Račana zapravo su inicirali skandalozni pritisci Šostara i Bandića na Dalibora Krpana, ravnatelja Opće bolnice Sveti Duh, koga je 9. prosinca Upravno vijeće bolnice izabralo da tu funkciju obnaša i u drugom četverogodišnjem mNovi sukob Bandića i Račana zapravo su inicirali skandalozni pritisci Šostara i Bandića na Dalibora Krpana, ravnatelja Opće bolnice Sveti Duh, koga je 9. prosinca Upravno vijeće bolnice izabralo da tu funkciju obnaša i u drugom četverogodišnjem mMilan Bandić, šef zagrebačkog ogranka SDP-a i zagrebački dogradonačelnik, i Zvonimir Šostar, njegov stranački poslušnik i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, izazvali su uoči Božića prvi otvoreni unutarstranački sukob u SDP-u i krajnje razbjesnili čelnike stranke Ivicu Račana i Željku Antunović, što bi moglo ugroziti rejting SDP-a uoči lokalnih izbora u proljeće 2005. Novi sukob Bandića i Račana zapravo su inicirali skandalozni pritisci Šostara i Bandića na Dalibora Krpana, ravnatelja Opće bolnice Sveti Duh, koga je 9. prosinca Upravno vijeće bolnice izabralo da tu funkciju obnaša i u drugom četverogodišnjem mandatu koji bi mu trebao isteći 22. prosinca 2008.

Preko novog ravnatelja Svetog duha Bandić će kontrolirati prodaju 50 milijuna kuna vrijednog bolničkog zemljišta“Nažalost, još jednom svjedočimo metodi linča u zdravstvu. Dosad se time služio ministar zdravstva Andrija Hebrang, koji je skandalozno smijenio ravnatelje KBC-a Merkur i Zagreb, Mirana Martinca i Joška Paladina. Sada tu metodu u Bandićevoj režiji primjenjuje Zvonimir Šostar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, javnosti poznatiji kao kupac ukradenih Crnčićevih slika. Zanimljivo je da ih je u tomu podržala i radikalna desnica u zagrebačkoj gradskoj skupštini. SDP se tijekom godine oštro suprotstavljao metodi linča, a sada se njome koristi dio naše stranke. Ovo je priča koja je puno šira od toga treba li netko biti ravnatelj neke bolnice ili ne. Nadam se da će SDP znati riješiti taj problem tako da se ne ugrozi kredibilitet stranke u budućnosti”, rekla je za Nacional Željka Antunović, zamjenica predsjednika SDP-a.

Krpan je i u drugom mandatu postao ravnatelj ponajprije zato što Miroslav Gluhinić, Tugomir Gverić i Mladen Bušić, njegovi protukandidati, nisu ispunjavali sve uvjete natječaja: nijedan od njih nema zvanje sveučilišnog nastavnika ili završenu školu iz zdravstvenog menadžmenta. Zato je Upravno vijeće bolnice s četiri glasa za i jednim suzdržanim podržalo Krpana. Krpan se javio na natječaj tek pošto su ga podržale kolege iz bolnice, a prije isticanja kandidature čak je i Bandića i Šostara pitao imaju li oni što protiv toga. Nisu mu izravno rekli da bi im njegova kandidatura smetala.

Međutim, samo nekoliko dana poslije Šostar je otvoreno napao Krpana da je manipulirao upravnim vijećem bolnice, te da je odgovoran za navodno loše poslovanje bolnice. Krpan je potom 16. prosinca poslao pismo predsjednici zagrebačke Gradske skupštine Morani Paliković u kojem je detaljno opisao kako je Šostar nezakonito vršio pritisak na Upravno vijeće kako bi utjecao na izbor ravnatelja, kako ga je Šostar neutemeljeno kritizirao za navodno loše upravljanje bolnicom i zatražio da Gradska skupština ispita Šostarove zloporabe položaja u tom slučaju. Više su se puta Krpan i Šostar javno prepucavali preko medija, a prošlog tjedna Šostar i Bandić su na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradske skupštine na dnevni red stavili izglasavanje nepovjerenja Mladenu Belitzi i Ivanu Kuvačiću, dvojici članova Upravnog vijeća bolnice Sveti Duh, koji su glasovali za Krpanov reizbor. Nisu tražili smjenu Nade Jagetić, predstavnice HDZ-a u Upravnom vijeću i trećeg člana koga u Upravno vijeće imenuju gradske vlasti, nominalno zato što je bila suzdržana oko Krpanova reizbora.

Belitza i Kuvačić razriješeni su u prošlu srijedu uz pomoć opozicije, a umjesto njih članovi Upravnog odbora postali su Inga Perinčić, pravnica u Šostarovu uredu, te Dalibor Drugović, ravnatelj Doma zdravlja centar, koji je navodno bez javnog natječaja zaposlio Šostarovu suprugu. Nitko nije suvislo objasnio zašto su zapravo smijenjeni Belitza i Kuvačić, a neki zastupnici su ih krajnje ponizili svojim raspravama, tvrdeći da su posve nekompetentni za upravljanje. I Belitza i Kuvačić vrhunski su medicinski stručnjaci i dijelu zastupnika u skupštini bilo je teško slušati kritike koje im upućuju uglavnom zastupnici sa završenom srednjom ili višom školom, poput Vlatka Velnića, ili Lade Soldat.

Novi članovi u odboru trebali bi Šostaru i Bandiću omogućiti da većinom glasova smijene Krpana. Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da se Krpan zamjerio Bandiću zato što on prije nekoliko godina nije htio po njegovu izravnom naputku hitno za šefa klinike za ginekologiju i porodiljstvo vratiti Asima Kurjaka, koji je razriješen s te funkcije nakon smrti rodilje Dragice Ivankić. Krpan se poslije te tragedije zalagao za proceduralno rješenje Kurjakova statusa, pa se isprva činilo da se protivi njegovoj smjeni. No Kurjak je nakon nekog vremena razriješen, a kada su se naknadno pojavila i stručna mišljenja koja su mu išla u prilog, Krpan se također zalagao za poštivanje procedure i nije htio vratiti Kurjaka na njegovu negdašnju funkciju samo zato što je to telefonom od njega tražio Bandić. On mu to nikada nije zaboravio.

Prema tvrdnjama dobro upućenih medicinskih krugova, u pozadini Bandićevih i Šostarovih pritisaka na Krpana su i neki poslovni razlozi, odnosno njihova želja da kontroliraju kako će se formirati natječajna dokumentacija za nabavu 50 milijuna kuna opreme za osuvremenjivanje bolnice Sveti Duh. U ljeto 2003. bolnica Sveti Duh raspisala je natječaj za odabir kreditora za nabavu opreme za bolnicu, vrijedne 50-ak milijuna kuna. Dvije trećine tog novca trebao je odobriti grad Zagreb, a jednu država. Zbog najpovoljnije ponude kao kreditor je odabran PBZ.

Potom su bolnički stručnjaci počeli pažljivo pripremati natječajnu dokumentaciju. Listu potrebne opreme izradili su prošle jeseni, kao i pripremnu dokumentaciju. Devet milijuna kuna trebalo je potrošiti za adaptaciju prostora gdje bi se smjestila nova oprema, a ostatak novca za samu opremu. Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da je Šostar u to vrijeme, kao gradski ministar zdravstva, više puta prigovarao da sumnja da se natječaj piše samo za Siemens. Primjedbe mu nisu bile utemeljene, jer su opremu s liste mogli nuditi i Siemens i Philips, ali i neke druge tvrtke prisutne na hrvatskom tržištu.

Tadašnji ministar zdravstva Andro Vlahušić i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić nisu mogli pismeno odobriti realizaciju tog natječaja, navodno u prvom redu zbog Šostarovih prigovora. Iz istih razloga natječaj nije bio raspisan do smjene vlasti prošle godine. Kada je ministar zdravstva u novoj HDZ-ovoj vladi postao Andrija Hebrang, sve je dodatno odgođeno zbog njegove konfliktne naravi i političkih obračuna s gotovo svima koji su o bilo čemu u zdravstvu odlučivali tijekom mandata bivše vlasti.

Hebrang je ubrzo izazvao i prvi veliki skandal nove vlasti, nakon što je Nacional otkrio da on prilikom nabave tehničke opreme za pojedine bolnice zagovara tvrtku Shimadzu, koju u Hrvatskoj zastupa jedan njegov prijatelj i bivši suradnik. Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da su osim državnih bolnica opremu Shimadzua 2003. počeli intenzivnije kupovati i zagrebački domovi zdravlja pod Šostarovom kontrolom, a javile su se i sve otvorenije sumnje da i Šostar zagovara Shimadzu.

U proljeće ove godine ponovo su predstavnici gradskih vlasti s upravom bolnice Sveti Duh počeli razgovarati o nabavi opreme za tu bolnicu. Iako je Hebrang oštro demantirao mogućnost realizacije bilo kakvih zaduženja koja su planirana tijekom mandata bivše vlasti, Šostar je na internim sastancima tvrdio da se upravo s Hebrangom sve dogovorio. Navodno je bolnička uprava pristala korigirati i dio natječajne dokumentacije, tako da se za prodaju dijela opreme bolnici Sveti Duh može kandidirati i Shimadzu. Kada se činilo da se Hebrang ponovo protivi realizaciji projekta, Bandić je čak najavio da bi Grad mogao preuzeti otplatu cijelog kredita. Čak je nominalno naredio Šostaru da realiziraju posao, ali je Šostar opet odugovlačio. Medicinski krugovi tvrde da je to radio zato što nije bio zadovoljan natječajnom dokumentacijom, koja navodno nije otvarala dovoljno prostora za kupnju opreme od Shimadzua. Dio medicinskih krugova Šostara sumnjiči i za zagovaranje Philipsa, jer se navodno 2003. zalagao da se natječajna dokumentacija posloži tako da pola opreme isporuči Siemens, a pola Philips.

Isti krugovi tvrde i da taj posao Šostar nikako nije htio realizirati ako Krpan bude vodio bolnicu. Zato je i isprovocirao posljednje događaje. Uz to, Šostar je od njega dulje vrijeme tražio da otpusti 280 radnika, što Krpan smatra posve pogrešnim, jer bi to ugrozilo skrb prema pacijentima. Sukobljavali su se i oko Svetog Duha 2, odnosno oko koncepcije razvoja cijele bolnice, koju Šostar navodno u dogovoru s Hebrangom cijelu želi premjestiti na lokaciju Sveučilišne bolnice na ulazu u Zagreb.

Šostar i Bandić od novih članova Upravnog vijeća najvjerojatnije će tražiti hitnu promjenu Statuta bolnice, kako bi mogli smijeniti Krpana i postaviti kandidata koji im odgovara. Tvrdi se da Bandić zagovara Mladena Bušića, koji je podrijetlom iz sela Gorice u Hercegovini, koje je samo nekoliko kilometara udaljeno od Bandićeva rodnog mjesta. Hebrang je navodno sklon Miroslavu Gluhiniću, ortopedu sa Svetog Duha, koji je za vrijeme bivše vlade HDZ-a bio tajnik Ministarstva zdravstva.

“Ne želim biti ravnatelj bolnice u ovim uvjetima i sudjelovati u ovoj farsi. Ne borim se za funkciju, nego za istinu i budućnost bolnice i od toga neću odstupiti. Ako me novoimenovano upravno vijeće bude bez argumenata htjelo smijeniti, sam ću dati ostavku, ali neću odustati od zahtjeva da se objektivno analizira stanje u bolnici i to tko je za takvo stanje zapravo odgovoran”, rekao je za Nacional Krpan.

Ako Šostar i Bandić uspiju naknadno postaviti ravnatelja koji bi bio i Hebrangu po ukusu, to bi stvorilo pretpostavke za realizaciju mogućeg šireg dogovora između dviju strana. Medicinski krugovi tvrde da novi ravnatelj ne bi trebao biti tek jamac koji će osigurati da dio tehničke opreme Svetom Duhu proda i Shimadzu. On bi navodno trebao inicirati i prodaju oko 15 tisuća kvadrata zemljišta u vlasništvu bolnice, vrijednog više od 50 milijuna kuna, čime bi bolnica vratila dio duga državi. Hebrang bi zauzvrat trebao odobriti povećanje mjesečnog proračuna bolnice s 15 na 18 milijuna kuna, što bi stvorilo pretpostavke za normalnije poslovanje bolnice. Šostarovi protivnici tvrde da bi on uz pomoć novog ravnatelja mogao čak diskretno utjecati i na odabir kupca zemljišta u vlasništvu bolnice, što je također prostor za trgovanje političkim uslugama, a to je Bandićeva politička klika prošlih godina često prakticirala.

Postoji i više formalnih zapreka, jer Šostar i Bandić Krpana uglavnom napadaju bez pravog razloga. Nacional posjeduje opsežnu dokumentaciju koja pokazuje da bolnica Sveti Duh zapravo ne posluje loše, te da su prilično neutemeljene Šostarove kritike, bazirane uglavnom na informacijama koje mu svakodnevno dostavljaju Petar Mandarić, bivši Krpanov pomoćnik za financije, i Lada Soldat, SDP-ova zastupnica u zagrebačkoj gradskoj skupštini i medicinska sestra koja radi na očnom odjelu na Svetom Duhu. Uostalom, bolnice nisu profitne ustanove koje bi trebale zarađivati. Sveti Duh ionako većinu svojih problema vuče još iz 90-ih, a Krpan ih je naslijedio od Dragutina Košute, kirurga na Svetom Duhu i svog prethodnika na mjestu ravnatelja, koji također nije posve odgovoran za njih.

“Posjedujem opsežnu dokumentaciju koja pokazuje da je Šostar više puta opstruirao bilo kakve ozbiljne razgovore s upravom Svetog Duha o pokušaju da se sustavno riješe problemi te bolnice. Posljednjih mjeseci Šostar je to radio u koordinaciji s Hebrangom i šefom HZZO-a Većeslavom Bergmanom. Ne znam zašto on to nije htio učiniti, ali da je Šostar u pravu kada kritizira Krpana, onda bi i on kao gradski ministar zdravstva zajedno s njim istog trenutka morao odstupiti”, izjavila je za Nacional Željka Antunović.

Šostaru neki zastupnici u zagrebačkoj gradskoj skupštini zamjeraju i to što im nije podnio nijedno izviješće o poslovanju bolnice, iako tvrdi da ona posluje loše. Šostar je odbio gostovati u emisiji Otvoreno i sučeliti se s Krpanom pred gledateljima Hrvatske televizije u prošli četvrtak.

Sve te informacije posjeduje i vrh SDP-a, koji je prošli tjedan razgovarao o posljednjim Bandićevim i Šostarovim ispadima. Čak je i Račan svojim teško razumljivim političkim jezikom Šostaru poručio da će snositi odgovornost ako događaji oko izbora ravnatelja Svetog Duha izmaknu kontroli i ugroze ugled SDP-a. Međutim, iako bijesan na Bandića, Račan je u stranci rekao i da se neće samo zbog Krpana sučeljavati s Bandićem, jer ne želi rušiti mir u zagrebačkom SDP-u uoči lokalnih izbora. Zato je poručio Bandiću i Šostaru da Krpana bar mjesec dana puste na miru, da se sučele njihovi argumenti, te da se zaključi tko je u pravu i onda donese odluka o njegovoj mogućoj smjeni.

Već se prošlog tjedna vidjelo da Šostar i Bandić ignoriraju Račanove naputke, što je Račana razbjesnilo. Umjesto njega, reagirala je Željka Antunović i otvoreno napala Bandića i Šostara, te najavila veliki stranački sukob u SDP-u. Zato će biti zanimljivo pratiti hoće li doista doći do otvorenog sukoba Račana i Bandića, ili će se Bandić ipak povući.

Zanimljivo će biti i koliko će dugo Krpan u drugom mandatu voditi bolnicu, a posebice koja će tvrtka bolnici prodati najviše nužno potrebne tehničke opreme ako Krpana smijeni kandidat koji će podjednako odgovarati Šostaru i Hebrangu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika