18.07.2011. / 12:22

Autor: Nacional.hr

Luka Ploče pokreće investicijski ciklus od 300 milijuna eura

Jedno od najvećih ulaganja u domaću infrastrukturu u posljednjih nekoliko godina omogućit će Luci Ploče povećanje kapaciteta za kojima vlada veliki interes najvećih svjetskih kompanija

Ivan PavlovićIvan PavlovićLuka Ploče nakon uspješne dokapitalizacije pokreće veliki investicijski ciklus u kojem će se u infrastrukturu i opremu naše južne luke u nekoliko narednih godina uložiti ukupno više od 300 milijuna eura, naglasio je Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče na druženju s novinarima održanom u petak.

Jedno od najvećih ulaganja u domaću infrastrukturu u posljednjih nekoliko godina podijelit će se između Lučke uprave Ploče koja će uz pomoć kredita Svjetske banke uložiti u proširenje i obnovu lučke infrastrukture te tvrtke Luke Ploče kao dugoročnog koncesionara koji će luci osigurati najmoderniju suprastrukturu.

Prema koncesijskom ugovoru tvrtka Luka Ploče će već do 2015. godine investirati gotovo milijardu kuna u gradnju i opremanje novih te obnovu starih terminala. Od toga će u terminal rasutih tereta investirati 290 milijuna kuna, 48 milijuna kuna u kontejnerski terminal te 33 milijuna kuna u postojeću luku. Dodatno, u terminal za tekuće terete će Luka Ploče već do kraja 2013. godine uložiti 594,5 milijuna kuna, a do kraja 2018. godine dodatnih 121,4 milijuna kuna.

"Mi već pregovaramo s mnogim tvrtkama zainteresiranima za korištenje naših povećanih kapaciteta, kako pretovarnih, tako i skladišnih. A radi se o najvećim svjetskim kompanijama čiji su predstavnici iznimno zadovoljni kada shvate da ćemo im u Luci Ploče vrlo skoro moći ponuditi najmoderniju i najkonkurentniju uslugu u regiji", rekao je Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče.

Uz modernizaciju terminala i opreme Luka Ploče svojim klijentima planira ponuditi i prošireni spektar usluga što će dodatno povećati profitabilnost tvrtke. Kao jednu od prvih novosti u ponudi Luke, predsjednik Uprave Pavlović razmatra nabavku nekoliko manjih brodova za generalne terete koje bi stavio na raspolaganje velikim lučkim klijentima. Ulaskom u brodarski biznis Luka Ploče želi dodatno povećati prihode i to uz minimalan poslovni rizik zbog orijentacije na stabilne dugoročne ugovore o najmu novih brodova.

A kako bi se ispoštivali svi rokovi, u Luci Ploče ne čekaju s radovima. Nakon što su dobivene sve potrebne dozvole nedavno su započeli radovi na novom terminalu za rasute terete na kojem je trenutno u tijeku nasipanje materijala kojim se formira površina budućeg terminala.

Vezane vijesti

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da ga pri padu industrijske proizvodnje u Hrvatskoj posebno brinu proizvodnja naftnih derivata i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika