18.07.2011. / 16:14

Autor: Nacional.hr

Želite smršaviti? Probajte jesti sa većom vilicom

Istraživači sa Sveučilišta Utah su napravili pokus u lokalnom talijanskom restoranu u Salt Lake Cityu. Gostima su servirana jela sa različitim veličinama vilica. Jednoj grupi gostiju su servirana jela sa velikom vilicama, 20 posto većim od uobičajenih vilica koje se serviraju u ovom restoranu, a druga skupina je dobila male vilice, 20 posto manje od uobičajenih vilica

IlustracijaIlustracijaServiranje objeda na malom tanjuru već je dobro poznat trik za mršavljenje jer ćemo u prosjeku pojesti manju količinu hranu kad je jedemo na manjem, nego na većem tanjuru. No, nedavno je otkriveno da i veličina pribora kojim jedemo, također određuje koliko hrane ćemo pojesti, prenosi Time.

Istraživači sa Sveučilišta Utah su napravili pokus u lokalnom talijanskom restoranu u Salt Lake Cityu. Gostima su servirana jela sa različitim veličinama vilica. Jednoj grupi gostiju su servirana jela sa velikom vilicama, 20 posto većim od uobičajenih vilica koje se serviraju u ovom restoranu, a druga skupina je dobila male vilice, 20 posto manje od uobičajenih vilica. Svaki tanjur sa hranom je vagan prije i nakon što je poslužen gostima kako bi se utvrdilo koliko su gosti pojeli. Rezultati su pokazali da su gosti sa većim vilicama pojeli manje hrane nego gosti koji su imali male vilice.

Znanstvenici smatraju da se osobe sa manjom vilicom pojele veću količinu hranu jer su zbog veličine vilice nakon svakog zalogaja imali osjećaj kako nisu pojeli dovoljno. Isti je slučaj i sa onima koji jedu sa većeg tanjura, pojede se veća količina hrane jer osoba ima osjećaj da je dovoljno jela tek kada je većina hrane sa tanjura pojedena. Napravljen je i pokus sa gostima koji su dobili velike tanjure i male vilice i ta grupa je pojela najveću količinu hrane.

No, zbog velikih vilica će osobe jesti manje jedino ako im je cilj da hranom utaže glad, što je razlog zašto većina ljudi ide u restoran. Ako osoba ne jede obrok zato što je gladna, onda veća vilica dovodi do toga da se pojede više hrane. To je pokazao pokus sa studentima koji su između redovitih obroka dobili hranu serviranu sa malim i velikom vilicama. U ovom slučaju su studenti sa velikim vilicama pojeli više hrane. Razlog ovome je to što studenti nisu jeli zato jer su gladni pa su iz navike pojeli nekoliko zalogaja više.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika