Objavljeno u Nacionalu br. 818, 2011-07-19

Autor: Ivan Pandžić

NASTAVLJA SE ISTRAGA O KORUPCIJI U HAC-u

Drago Tadić, USKOK-ov mamac za lov na veće ribe

Čelnik Koteksa u snimci koju je napravio Ramiz Pandžić otvoreno tvrdi da ne daje samo on mito u HAC-u, nego i "Hidroelektra i svi ostali", te da nije sebi ostavio ni lipe nego je to cijena koja se daje osobama u HAC-u

DRAGU TADIĆA već
godinama se smatra dobrim prijateljem
Vladimira ŠeksaDRAGU TADIĆA već godinama se smatra dobrim prijateljem Vladimira ŠeksaIako zasad istraga protiv uhićenog predsjednika uprave Osijek Koteksa Drage Tadića sadrži samo optužbe za primanje mita i zlouporabe položaja, saznajemo da USKOK pokušava utvrditi i tko je u Hrvatskim autocestama primao mito. Izvori koji sudjeluju u procesu kažu da je sumnja na Ivici Mlinareviću, sada voditelju sektora građenja u Hrvatskim autocestama. Tadić inače tvrdi da je nevin, ali se očekuje da bi suočen s dokazima u pritvoru mogao progovoriti. Podsjetimo, Ramiz Pandžić, prijevoznik iz Osijeka, priznao je da je dao pet milijuna kuna mita Dragi Tadiću za dobivanje posla nabave šljunka za izgradnju autocesta u Slavoniji. U snimci koju je dao USKOK-u, sada uhićeni Tadić govori kako od svakog kubičnog metra isporučenog šljunka, jedna kuna mora završiti kod investitora, odnosno u HAC-u, kao cijena za dobivanje posla. Novac se onda trebao vratiti kroz dodatne radove izvan osnovnih ugovora.

RAMIZ PANDŽIĆ koji je također optužen za davanje mita već je rekao da je svaki puta kada bi pitao Tadića kome daje novac, on "spominjao nekog Mlinarevića". Ivica Mlinarević koji je također iz Osijeka u HAC-u je zaposlen već devet godina, bio je direktor sektora održavanja, od 2008. godine član HAC-ove uprave za održavanje. Nakon prvih uhićenja u HAC-u krajem 2009., biva smijenjen, ali postaje direktor Sektora za građenje. Iako Mlinarević to redovno opovrgava, u HAC-u uživa imidž osobe od povjerenja Vladimira Šeksa, koji je također dugogodišnji prijatelj s Dragom Tadićem. U izjavi za Nacional, Mlinarević tvrdi da je 100 posto čist i da on nije primao mito, te da je uvjeren da i policija i USKOK to znaju, jer HAC-u je već dao svu dokumentaciju vezanu uz građenje u Slavoniji.

"U TO DOBA sam bio kilometrima daleko, radio sam na cestama prema jugu. Kasnije sam bio zadužen za održavanje, a tek sada vodim građenje. Bilo kakve izjave da sam ja primao mito su zločesta podmetanja. S Dragom Tadićem me povezuje samo da smo iz istog grada", rekao je Mlinarević. Inače, čelnik Koteksa u snimci koju je napravio Ramiz Pandžić otvoreno tvrdi da ne daje samo on mito u HAC-u, nego i "Hidroelektra i svi ostali", te da nije sebi ostavio ni lipe nego je to cijena koja se daje osobama u HAC-u. Ukupno je HAC u zadnjih 10 godina ugovorio 2,7 milijarda kuna dodatnih radova, od kojih neki još nisu realizirani, primjerice gradnja do Ploča i izmjena trase, što je poskupjelo gradnju. Ipak, prema podacima koje imamo, isplaćeno je oko 1,6 milijarda kuna.

POD ISTRAGOM u slučaju Drage Tadića su dvije slavonske dionice autocesta, Đakovo-Sredanci, te Županja-Spačva. Na prvoj dionici je Osijek Koteks gradio zajedno s Viaduktom, Hidroelektrom, Cestom Varaždin, Konstruktorom, Strabagom i Ingrom, a osnovni ugovor je težak 683 milijuna kuna ako se doda i PDV. Ukupno je 51 put tražena dodatna isplata, a koliko je točno i isplaćeno, tek treba utvrditi. Prema ugovoru koji imamo, jedan od dodatnih troškova je i isplata Fimi Mediji, gotovo pola milijuna kuna za svečano otvaranje. Dosadašnje istrage već su pokazale da se na taj način izvlačio novac za financiranje stranačkih aktivnosti HDZ-a.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika