19.07.2011. / 16:48

Autor: Nacional.hr

Ne bacajte ljusku od crvenog luka: Izrazito zdrava, bogata vlaknima i flavonoidima

Rezultati testiranja su pokazali da je ljuska luka bogata dijetnim vlaknima i flavonoidima

Crveni luk ( Foto: Wikipedia)Crveni luk ( Foto: Wikipedia)Iako nije običaj da se ljuska od luka jede, znanstvenici tvrde da je ona izrazito hranjiva i zdrava jer je bogata vlaknima flavonoidima, prenosi Science Daily.

U Europskoj Uniji se godišnje napravi 500,000 tona otpada od luka, uključujući ljusku od luka, stabljiku kao i premalene glavice luka i luk koji je oštećen. Znanstvenici sa Nezavisnog madridskog sveučilišta i Sveučilišta Cranfeld iz Velike Britanije napravili su niz testiranja na dijelovima luka koji se obično bacaju, kako bi otkrili njihove sastojke i moguću korisnu upotrebu. Rezultati njihovih testiranja su pokazali da je ljuska luka bogata dijetnim vlaknima i flavonoidima.

Vlakna su dobra za zdravlje jer smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, tumora debelog crijeva, pretilosti i dijabetesa tipa 2, dok su flavonoidi dobri za prevenciju koronarnih bolesti i imaju antikancerogeno djelovanje. Glavice luka bogate su sumporom i pomažu u poboljšavanju protoka krvi i kardiovaskularnog zdravlja, a imaju i protuupalno djelovanje.

Znanstvenici zbog ovog otkrića smatraju da bi, umjesto bacanja, bilo korisnije da se pronađe način da se svi dijelovi luka upotrijebe.

Vezane vijesti

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Zdravo je i "light", ali budi apetit

Mnoge žene koje poznajem trude se biti što mršavije, odnosno, održavati svoju tjelesnu težinu što više u granicama koje su im zadali drugi ili su pak… Više

Komentari

registracija
5/10/10

zvuk958, 20.07.11. 07:26

Da, zdrava je, još ako je prskana bezbroj puta sa pesticidima i ostalim otrovima. Ma koga oni to zavaravaju!!!


registracija
5/10/10

zvuk958, 20.07.11. 07:29

Isto kao što je i zdravo piti 8 čaša vode dnevno, a onda najedanput više nije!!! Tu neko nekoga...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika