19.07.2011. / 16:58

Autor: Nacional.hr

Božinović održao predavanje na Harriman institutu Sveučilišta Columbia u New York

Regionalna suradnja i njezin značaj također je bila jedna od tema Božinovićevog predavanja na Harriman institutu, a između ostalog je podsjetio na središnju ulogu Američko -jadranske povelje (A5) koja izuzetno doprinosti jačanju suradnje u ovoj regiji

Davor BožinovićDavor BožinovićHrvatska uloga u jugoistočnoj Europi na putu u euroatlanske integracije te sigurnosni izazovi i stanje u regiji bile su teme predavanja koje je ministar obrane Davor Božinović održao na Harriman Institutu na Sveučilištu Columbia u New Yorku u SAD-u, priopćeno je iz MORH-a.

Ministar Božinović je podsjetio kako je Hrvatska prošlog mjeseca završila šestogodišnje pregovore o članstvu u Europskoj uniji, što je bio dugotrajan i težak proces, koji je zahtjevao mnoge reforme i punu suradnju sa međunarodnim institucijama. Pri tom je ministar Božinović posebno istaknuo kako su provođenje najzahtjevnijih reformi u Hrvatskoj kao i snažno političko vodstvo Vlade RH na čelu sa predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor bili jedni od ključnih elemenata za uspješnost hrvatskog približavanja euroatlanskim integracijama. Ne samo za Hrvatsku, riječ je o procesu koji je značajan i za regiju jugoistočne Europe u cjelini, a Božinović je pritom istaknuo kako su tri ključna pitanja koja stoje pred napretkom regije na približavanju euroitnegracijama: funkcioniranje Bosne i Hercegovine, potom odnosi između Beograda i Prištine vezano uz Kosovo te prijepori između Atene i Skopja vezano uz ime države. Božinović je pritom posebno izrazio zabrinutost sa stanjem vezano uz Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Regionalna suradnja i njezin značaj također je bila jedna od tema Božinovićevog predavanja na Harriman institutu, a između ostalog je podsjetio na središnju ulogu Američko -jadranske povelje (A5) koja izuzetno doprinosti jačanju suradnje u ovoj regiji.

Što se tiče hrvatskog angažmana u NATO-u te doprinosa misiji ISAF, ministar Božinović je istaknuo kako je Hrvatska uvijek spremna pomoći kada je to potrebno i kada je moguće, te kako Hrvatska shvaća svoju ulogu i svoj doprionos u mirovnim misijama kako NATO-a, tako i UN-a i EU-a koje doprinose stabilizaciji stanja na kriznim žarištima. Pritom je spomenuo i vodeću ulogu Hrvatske u formiranju Škole vojne policije u Afganistanu, naglasivši kako Hrvatska više od polovice svojih snaga u toj zemlji ima na poslovima obuke i mentoriranja afganistanske vojske i policije, što je jedan konkretnih doprinosa da vojska i policija u toj zemlji može samostalno preuzeti odgovornost za sigurnost svoje zemlje.

Ulaskom Hrvatske u NATO prije više od dvije godine te ulaskom Hrvatske u EU 2013., Hrvatska neće prestati težiti da se i ostale zemlje regije približavaju i priključuju euroatlanskim integracijama, te će Hrvatska to pitanje Jugoistočne Europe i dalje imati visoko na listi svojih prioriteta, jer to je i hrvatski interes, zaključio je Božinović.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika