20.07.2011. / 14:07

Autor: Martina Čizmić

Josipović za France 24: Još smo u krizi, Vlada nije ispunila očekivanja

"Rekao sam njemačkom predsjedniku Wulfu kako bih želio od Berlina do Atene putovati bez putovnice", otkrio je Josipović i dodao "mislim da je to važno jer Europa bez jugoistoka nije cijela Europa"

Ivo Josipović (arhiva)Ivo Josipović (arhiva)Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u svom je intervjuu za France 24 progovorio o nedavno završenim pristupnim pregovorima sa Europskom unijom, korupciji u Hrvatskoj, ali i povratku Ive Sanadera.

"Moramo zahvaliti svima koji su sudjelovali u zatvaranju pregovora s EU. Vladi, svim dužnosnicima, ali i oporbi jer je i ona bila dio tih pregovora. Također, moram zahvaliti i našim europskim prijateljima koji su nam dali potporu na našem putu", rekao je Josipović.

Dodao je kako je unatoč oduševljenju zbog završetka pristupnih pregovora svjestan kako Hrvatska mora nastaviti s provođenjem reformi.

"Jer smatram da bi Hrvatska trebala biti tipična europska zemlja sa snažnom ekonomijom. Nadam se da će do 2020. Hrvatska postati takva zemlja", rekao je predsjednik.

Na pitanje o rastu euroskepticizma u Hrvatskoj, Josipović je pojasnio kako je naklonost Hrvata prema ulasku u EU na početku pregovora bila velika, no s vremenom je počela opadati. Kako su pregovori završeni očekuje da će potpora ulasku u EU ponovno porasti.

"Želio bih da prva brojka potpore bude 6, ali bilo bi bolje kad bi bila 7 jer bi tada mogli biti sigurni da će sve reforme biti i provedene", rekao je Josipović.

Naglasio je kako ne strahuje od odbacivanja ulaska u EU na referendumu i ponovio kako očekuje da će potpora biti više od 60, pa čak i više od 70 posto. No, dodao je kako je preduvjet za to da se referendum odvoji od nadolazećih parlamentarnih izbora.

S obzirom na događaje koji su se proteklih tjedana odigrali u Hrvatskoj, Josipović nije mogao izbjeći pitanje o generalu Mladenu Kruljcu.

Rekao je kako je smijenio Kruljca jer se nalazi pod istragom i "jer je napravio neke loše stvari". Nije želio komentirati sam slučaj jer je to stvar policije i pravosuđa, ali je istaknuo kako po njegovom mišljenju netko tko je osumnjičen za kriminalne radnje ne može biti na tako visokoj poziciji.

Novinar France 24 Christophe Robeet je iskoristio priliku i pitao predsjednika Josipovića o njegovom stavu o Ivi Sanaderu, s obzirom na to da je Austrija odobrila njegovo izručenje.

"Uvijek ističem kako se nitko iz vlasti neće miješati u slučaj Sanader. Nezavisno i pravedno suđenje garantira se svima, pa tako i bivšem premijeru Sanaderu. Upravo zbog toga izbjegavam govoriti o cijelom slučaju već samo apeliram na neovisno sudstvo i da se političari ne miješaju u suđenje", kaže Josipović.

Na pitanje hoće li suđenje Sanaderu izazvati novu političku krizu, Josipović kategorički opovrgava.

Nakon politike, Josipović se dotaknuo i gospodarskog stanja u Hrvatskoj. Novinar ga je upitao ne boji li se gospodarskog šoka nakon što Hrvatska uđe u EU?

"Definitivno smo još uvijek u gospodarskoj krizi. Vlada je sa svojim opsežnim planom krenula u borbu protiv krize, ali rezultati nisu u skladu s očekivanjima. Postoje neke brojke koje ulijevaju optimizam, ali potrebno je provesti još reformi. One nisu samo povezane sa gospodarskim pitanjima, već moramo učiniti cijelu državu mnogo efikasnijom", pojasnio je Josipović i dodao kako Hrvatska mora provesti veliku reformu cijele države.

Upitan zašto se Hrvatska želi priključiti Europskoj uniji koja trenutno prolazi kroz najteži period od svog postojanja, Josipović je rekao kako je to prilika za Hrvatsku, a na njoj je da iskoristi ono što EU nudi.

"Uvjeren sam da se dio našeg gospodarstva može ravnopravno nositi na europskom tržištu", dodao je Josipović.

Robeet se dotaknuo i pitanja presude generalu Gotovini kojeg mnogi Hrvati smatraju herojem te je upitao Josipovića smatra li ga on herojem.

"General Gotovina je bio uvaženi borac, definitivno. No, moram naglasiti kako bez obzira na to sviđa li nam se presuda ili ne, Hrvatska je dio međunarodnog pravnog sustava i mora ga poštivati. Žalba na presudu je u postupku pa ćemo vidjeti kako će se to odigrati. Dio je moje politike zagovaranje pomirenja, a to znači i omogućiti državama da prepoznaju što je u njihovoj povijesti bilo dobro, a što loše i što treba promijeniti. Sve zemlje na svijetu, ne samo u ovom dijelu, vide povijest na svoj način. Očito moramo pronaći zajednički jezik i razumjeti se, bez obzira na povijest koju smo imali", rekao je Josipović.

Na kraju su se dotaknuli i pitanja proširenja EU. Upitan strahuje li da će EU odustati od proširenja nakon ulaska Hrvatske, Josipović je rekao kako je hrvatski interes poduprijeti sve zemlje u regiji na njihovom europskom putu. No, istovremeno će pokušati uvjeriti i druge zemlje i njihove čelnike da je i jugoistočna Europa upravo to, dio Europe.

"Rekao sam njemačkom predsjedniku Wulfu kako bih želio od Berlina do Atene putovati bez putovnice", otkrio je Josipović i dodao "mislim da je to važno jer Europa bez jugoistoka nije cijela Europa".

Vezane vijesti

Nade u turističkoj sezoni

Nade u turističkoj sezoni

Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći sinoć o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 20.07.11. 15:00

Pravi obračun s organiziranim kriminalom u RH još nije niti započeo. Josipović daje jasne političke poruke koga se treba zobići od kaznenog progona. Protiv telekom mafije je predano kaznenih prijava u ukupnom iznosu od 2.389.000.000 kuna. Ali kazneni postupci se ne pokreću.

Više o svemu na http://papar.blog.hr/

Josipović imenuje Ivicu ......Mudrinića u svoj gospodarski savjet, a u povodu Dana neovisnosti 2010. uručio je odlikovanje za osobite zasluge u gospodarstvu Borisu Nemšiću koji je za austrijski Mobilkom ugovarao koncesije; Hrvatska (1998), Bugarska (2005), Bjelorusija (2007), Makedonija (2007), Srbija (2008), a tu je i uvijek famozni Liechtenstein!

Kao i Hypo prvi posao je bio u Hrvastkoj gdje je koncesiju kao predsjednik vijeća za telekomunikacije dodijelio Ivić Pašalić. Pa sve do Lukašenka poslijednjeg evropskog diktatora.

Ti poslovi na navišoj državnoj razini nisu mogli proći bez mita i korupcije.Prikaži više


registracija
9/3/10

nostradurus, 21.07.11. 09:01

Prije 13 mjeseci poslao sam Vladi i Predsjedniku Jospoviću pismo u kojem im pokazujem da je pristup u EU pogreška jer se rješenje dužničke krize ne može napraviti unutar EU zakonodatvstva, a koje traži promjene u regulaciji novca. I taj isti Predsjednik i Vlada nisu ništa učinili da nas maknu sa puta uništenja.

Okvirni plan programa izlaza iz krize je tu: sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize

U međuvremenu, naši ek. stručnjaci pišu knjige i objavljuju senzacionalne programe kojima ćemo se unutar EU izvući iz krize. ( :-)) ) A sve laž do laži i prevara.


registracija
3/6/11

skaraica, 21.07.11. 13:21

Ma nije moguće, još smo u krizi. Ona moj predsjedniče tek dolazi.


registracija
8/7/10

Maroje, 21.07.11. 15:45

Vode nas ljudi kojima je do Hrvatske kao do lanjskog snijega. Kada budu državu vodili stručni i domoljubi izćićemo iz krize.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika