Objavljeno u Nacionalu br. 819, 2011-07-26

Autor: Srećko Jurdana

S tvrdnjom kako ‘nije u osvetničkoj misiji’ Sanader se nada salonskome suđenju

Pozicija režima prema gospodinu Sanaderu uskoro će se provjeriti na egzaktnome primjeru njegovoga pritvoreničkoga statusa. Zatražit će obranu sa slobode, to je nedvojbeno, i eventualno odobravanje zahtjeva bit će ozbiljna indicija ležernijega pristupa države Sanaderovu slučaju. S obzirom na to da je uhvaćen u bijegu, po pravnoj logici ne bi trebao imati nikakvo pravo na povlastice, tj. na organizaciju obrane iz svoje vile

Ako je netko pomislio da u Hrvatskoj nije moguće donijeti još jedan pokvareni zakon nakon zakona o legalizaciji bespravne izgradnje, prevario se. Sve je u Hrvatskoj moguće, kad je o naličju pameti riječ. Upravo je u tijeku procedura o donošenju zakona po kojem će svi dućani moći raditi od nula do dvadeset četiri, cijeli dan i noć, kako se gazdama svidi. Dođe li do realizacije te neviđene morske ideje, tog nakaradnog državnog doživljaja "slobode", mnogi građani vjerojatno će se oprostiti od noćnoga mira, s obzirom na činjenicu da mali dućani u Hrvatskoj uglavnom služe kvartovskim ili provincijskim pijancima kao prigodne alkoholičarske oaze ili jeftiniji supstituti za birtije (jer nikome nije palo na pamet da bi trebalo napokon donijeti europski zakon o zabrani opijanja na javnim mjestima, izvan prostora predviđenih za tu aktivnost).


Protuuljudbenim konotacijama vlastitih zakona aktualni režim bavi se, međutim, u neusporedivo manjoj mjeri nego fenomenologijom Ive Sanadera, koja je već mogla biti zaključena, ali još nije dosegnula ni zenit. Na hrvatsku nesreću, Sanadera su izručili, jer Austrija za njega nije više imala živaca, premda je pronašla razloge da i sama oko njega počne provoditi nekakve istrage. U Beču su ipak pragmatično zaključili da nemaju motiva ni interesa da na sebe preuzimaju hrvatske terete. Suđenja bivšim premijerima politički su osjetljive seanse i komotnije je prepustiti ih onima kod kojih je geneza problema započela. Sanadera su, dakle, ekspedirali u Remetinec, među prijatelje - zaključio bi romantik, unutarnje i vanjske. U svakom slučaju, Jerko Rošin i moćno hadezeovsko društvo neizlječivih sanaderofila moći će mu sad svaki dan ojkati pod prozorom, makar i s određene distance.

Primijećeno je da je u nastupnom dijelu svoga domovinskog retoura gospodin Sanader odlučio građanima pokazati dimenziju širokogrudnosti. Poručio je publici kako "nije u osvetničkoj misiji", kao da je u pritvor stigao kao nacionalni osloboditelj sa zastavama i prosvjetiteljskim pobudama, a ne okrivljenik. "Nije tužibaba, nikoga ne namjerava cinkati" - tješiteljski su objavili njegovi odvjetnici - što je doista lijepo, od njih i gospodina Sanadera. Beau geste, nema dvojbe. Čovjek se očito ponadao salonskome suđenju, lišenom većih nijansiranja i komplikacija, u kojem će njegovo paušalno "energično poricanje" svih optužbi, kombinirano s koncilijantno-zataškavajućim sugestijama, tj. izbjegavanjem "politizacije" i uvlačenjem drugih imena, dovesti do blage ili simbolične presude, možda nečega što bi se metaforički moglo nazvati ukorom razrednika.

Jasno je da se - osim literarne tješiteljske širokogrudnosti - u Sanaderovim pozdravnim porukama može nazreti i doza implicitne prijetnje. On "nikoga ne namjerava cinkati", bude li država prema njemu postupala blagonaklono. Tko "ne namjerava cinkati", taj bi i mogao cinkati. Ne uspije li se preliminarno nagoditi, Sanader prijeti aktiviranjem svoga arsenala. "Speak softly and keep a big stick", govorio je Roosevelt. Svi koji su dosad u istrazi druknuli Sanadera, prošli su razmjerno dobro. Čak je i Mladen Barišić, njegov glavni "logističar", majordom i upravitelj Sanaderova državnog samoposluživanja, nakon uvlačenja šefa pušten iz pritvora i vraćen na posao, iako je - prema navodima iz istrage - od države programirano oteo teške milijune. Po dosadašnjoj logici zbivanja, Sanader je promoviran u početak i kraj inkriminiranoga lanca, i morao bi - manje-više - sam platiti za sve "nepodopštine" i "manguparije" režima.

Ne pada mu to ni nakraj pameti. U uvodnoj fazi, kad je počeo shvaćati da mu se doista loše piše, pokušao je zaustaviti razvoj istrage otvorenom prijetnjom da će u aferu uvući premijerku i cijeli vrh HDZ-a, jer "svi su znali sve". Shvativši da ga ucjena ne će abolirati, odlučio je spasiti se bijegom, no bio je prespor, odnosno: policijska dojava stigla je prekasno. Sad kad je prinudno vraćen na mjesto zločina, odlučio je okrenuti škripavu ploču. Tamo gdje nije prošao s agresivnim ucjenama, možda će proći s ljeporječivošću. "Nisam u osvetničkoj misiji, nisam tužibaba, nikoga ne namjeravam cinkati..." Prije toga je izjavio kako "jedva čeka da se vrati u Hrvatsku" (kad je shvatio da ne može izbjeći izručenje). Za svoje ukrasne figure od države nesumnjivo očekuje quid pro quo. Kad je već uvukao rogove prema režimu, i režim bi morao uvući rogove prema njemu. Na to se, uglavnom - uz standardno kategoričko negiranje svih optužbi - svodi njegova nova strategija obrane.

Jasno je - sa stajališta taktike - da gospodin Sanader mora bezrezervno poricati sve za što ga okrivljuju; u protivnom, reducirao bi i sebi i državi prostor za bilo kakvu tajnu nagodbu. Kaže li sam u preliminarnoj fazi da je kriv, automatski je kriv i za pravosuđe. Njegov sigurnosni ventil skriva se u dosadašnjoj istražnoj taktici. Ako je režim blagonaklono nastupio prema svima koji su prokazali Sanadera, mogao bi "pošmajhlati" i samog Sanadera prestane li ovaj uvlačiti vrh HDZ-a u afere. Na drugoj strani, možda će i inozemni arbitri na suptilne načine intervenirati u slučaj. Što se politike tiče, Sanader im je bio odani partner u približavanju Hrvatske Europi. Shvatili su u jednom trenutku da je upravo on nosilac korupcije u Hrvatskoj i tada su ultimativno zatražili njegovu smjenu (o čemu smo ovdje ekskluzivno obavijestili javnost). U historijskoj procjeni odnosa između Sanaderovih zasluga i kaznenih djela mogli bi možda Hrvatskoj sugerirati izbjegavanje rigoroznoga tretmana, kao što je bio slučaj i s nekim drugim bivšim premijerima. Sve to, međutim, pripada zoni spekulacija.

Pozicija režima prema gospodinu Sanaderu uskoro će se provjeriti na egzaktnome primjeru njegovoga pritvoreničkoga statusa. Zatražit će obranu sa slobode, to je nedvojbeno, i eventualno odobravanje zahtjeva - pa makar i za šest mjeseci - bit će ozbiljna indicija ležernijega pristupa države Sanaderovu slučaju. S obzirom na to da je uhvaćen u bijegu, po pravnoj logici ne bi trebao imati nikakvo pravo na povlastice, tj. na organizaciju obrane iz svoje vile. Zbog činjenice da je bježao, Ante Gotovina - na primjer - u Haagu ne može dobiti pravo ni na minimalan dopust, bez obzira na sva jamstva, elektroničke narukvice i zakletve. Vidjet će se vrlo brzo je li Sanader specijalan slučaj i na tom planu.


Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 26.07.11. 11:43

osijecam se bespomocno, frustrirano
od ranog dijetinjstva tretirana kao nacionalista,ne razumijem zasto dijeca moraju snositi odgovornost za roditelje....
kao odrasla osoba-ponovo pogresna odluka-izbor bracnog druga....
ali da ne duzim dalje/////
u istoj lijepoj nasoj ne postoji razlicitost -postoje uvijek dvijer boje-crna i bijela.....
bepodobne osobe su uvijek crne boje, i nikako to ne mogu prmijeniti
druge osobe su uvijek bijele boje(koje uvijek prate sistem i tako se okrecu) i uvijek okrecu mlin na svoju stranu.....
dokle ce to tako....dali cemo nesto da mijenjamo
ne zivim ovdje ali iz dubine duse zelim da HRvatska postane ono sto zasluzuje.....
ali nikad se to nece ostvariti dok je ovih politickih prevaranata,,,,,


registracija
12/12/10

Klarens, 01.08.11. 07:24

Uz garanciju
.............................
NIKOM NISH
........................AK
CHKOMISH !
==============
Drivo stizhe
............................
Na kampiranje
...........................
Lova je vani
...........................
I koti se !!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika