27.07.2011. / 12:04

Autor: Hina

Divovski portret Evite Peron u središtu Buenos Airesa

Gotovo šezdeset godina nakon smrti, lik Evite Peron još je uvijek živ u argentinskoj politici, a od utorka divovski portret nekadašnje karizmatske prve dame bdjeti će nad Buenos Airesom.

Evita Peron (Foto: Wikipedia)Evita Peron (Foto: Wikipedia)Gotovo šezdeset godina nakon smrti, lik Evite Peron još je uvijek živ u argentinskoj politici, a od utorka divovski portret nekadašnje karizmatske prve dame bdjeti će nad Buenos Airesom.

Predsjednica Cristina Fernandez, koja često veliča Evitu u svojim govorima, otkrila je portret Evite Peron izrađen od kovanog željeza, koji pokriva jednu stranu zgrade ministarstva zdravstva, tri mjeseca prije predsjedničkih izbora na kojima će Fernandez pokušati osvojiti drugi mandat.

Evita, glumica koja se udala za predsjednika Juana Perona, bila je omiljena među Argentincima jer se zalagala za prava žena, prava radničke klase i pomagala u izgradnji bolnica i sirotišta.

"Eva Peron je autentična kulturna i povijesna ikona za sve Argentince", kazala je Fernandez dodajući: "Ona nas je naučila da uspjeh nosi veliku cijenu".

Evitina slika veličine 10-oro katnice, visoka 31 a široka 24 metara, nadgleda Aveniju 9. srpnja, koja prolazi središtem Buenos Airesa.

"Namjena ovog umjetničkog djela je izraziti štovanje ženi koja se borila za socijalnu pravdu", rekao je Alejandro Marmo, umjetnik koji je autor portreta, dodajući da Argentinci izlažu svoju ikonu na sličan način kako su to Kubanci učinili s Che Guevarom, argentinskim revolucionarom čiji ogroman portret krasi Havanu.

Otkrivanje portreta u Buenos Airesu održano je na 59. godišnjicu Evitine smrti od raka u 33 godini

života, na vrhuncu popularnosti.

Vezane vijesti

Rep na sol

Rep na sol

Urednik mjesečnika Le Monde diplomatique Serge Halimi piše o hrabroj odluci argentinske predsjednice Christine Kirchner, koja je prošlog listopada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika