01.08.2011. / 16:20

Autor: Nacional.hr

Uskoro u upotrebi? Automobili kojima se upravlja umom

Znanstvenici su uspjeli pronaći način da vozač automobil zaustavi snagom svojih misli, pomoću kape sa EEG senzorima. Ovakav način kočenja je za 130 mili sekundi brži od uobičajenog, nožnog kočenja

IlustracijaIlustracijaZahvaljujući otkriću njemačkih znanstvenika, u bliskoj budućnosti bi se mogao smanjiti broj prometnih nesreća jer ćemo svoje automobile moći zaustavljati snagom misli, prenosi ABC.

Znanstvenici sa Berlinskoga instituta za tehnologiju su napravili niz testova sa automobilskim simulatorom i uspjeli su identificirati koji su moždani valovi povezani sa vozačevom željom da stisne kočnicu na simulatoru. Zahvaljujući ovom otkriću, znanstvenici su uspjeli pronaći način da vozač automobil zaustavi snagom svojih misli, pomoću kape sa EEG senzorima. Ovakav način kočenja je za 130 mili sekundi brži od uobičajenog, nožnog kočenja. Iako se ovo ne čini kao velika vremenska razlika, 130 mili sekundi može biti dovoljno kako bi se izbjegla prometna nesreća, tvrde znanstvenici.

Iako ovakav uređaj još uvijek nije usavršen do te mjere da se koristi na cestama, njemački znanstvenici rade na usavršavanju, i namjeravaju uređaj za čitanje misli vozača povezati sa radarom koji će detektirati dali se pred automobilom nalazi drugo vozilo ili neka prepreka, kako automobil ne bi zakočio kada dođe do "lažne uzbune".

Ovo nije prvi eksperiment o kontroli uređaja pomoću uma. Znanastvenici sa Sveučilišta Pittsburg 2008. su izveli upiješne pokuse u kojima je majmun mislima upravljo robotskom rukom, a američka tvrtka Deeplocal je napravila biciklističku kacigu kojom se mogu mijenjati brzine na biciklu.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 01.08.11. 16:30

Ljudski um ? Onda smo najebali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika