Objavljeno u Nacionalu br. 494, 2005-04-03

Autor: Željko Rogošić

LISTA VELOG MISTA

Splitski biznismeni u pohodu na vlast

Split je prvi grad u Hrvatskoj u kojem se na izborima za Gradsko vijeće kandidirala poduzetnička krema, udružena na jedinstvenoj izbornoj listi s namjerom da izvuče grad iz gospodarske depresije

Lista poduzetnika za SplitLista poduzetnika za Split“Triba stvari minjat smista – tu je Lista Velog Mista”, piše na razglednici koja je ovih dana odaslana na adrese mnogih Splićana. Na lokalnim izborima prvi će se put pojaviti lista splitskih poduzetnika, koju će predvoditi poznati košarkaš, osvajač olimpijskih medalja i vlasnik tvrtke Miamark Željko Jerkov. Lista Velog Mista, koja sve više osvaja simpatije građana, želi osvojiti gradsku vlast, odnosno poraziti HDZ i koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU. Željko Jerkov ističe da njegova lista želi Split izvući iz gospodarskog mrtvila, stagnacije i depresije u kojoj se nalazi desetak godina. Poduzetnicima je dosadilo čekati da za Split nešto učine različite garniture političara, koje se smjenjuju na vlasti, pa su odlučili stvar uzeti u svoje ruke i građanima se predstaviti u novom svjetlu. Apolitični privrednici prvo su osnovali Klub poduzetnika, obrtnika i građana, koji je potom tajnim glasovanjem formirao svoju listu.

Osim poduzetnika i obrtnika koji iza sebe imaju odlične poslovne rezultate i koji trenutačno zapošljavaju 1000 ljudi, a u gradski proračun uplaćuju više od 50 milijuna kuna, na Listi Velog Mista svoje su mjesto našli i mnogi drugi poduzetni i kreativni ljudi, kao što je, primjerice, stručnjak za marketing, profesor Visoke pomorske škole i predsjednik veslačkog kluba Gusar, Duško Krstulović, dječji onkolog dr. Srđana Čulić, i medicinska biokemičarka dr. Irena Drmić, poznati skladatelj i aranžer Remi Kazinoti, fotoreporter Slobodne Dalmacije i kroničar Splita Feđa Klarić, dvojica afirmiranih samostalnih arhitekata, Damir Rako i Jurica Jelavić, vlasnica PR agencije Kalista Lori Vitaljić, koja je i voditeljica cijele izborne kampanje. Aklamacijom je na večeri za prijatelje u poznatom Grašinu restoranu, za predsjednicu Mladeži Liste Velog Mista izabrana Lepa Smoje.

Slogan Liste Željka Jerkova “Da nan dica ne biže u svit, izaberi poduzetni Split”, uvjereni su članovi liste, prava je poruka u trenutku kada 19 tisuća mladih u Splitu čeka posao. “Mi znamo što trebamo učiniti da bi Split ušao u veliki investicijski ciklus i da bi prestao držati neslavne državne rekorde po nezaposlenosti”, uvjeren je Jerkov, koji je 20 godina bio vlasnik kultne splitske pizzerije Galija, a od 1985. je njegova tvrtka Miamark zastupnik Scavolinija i drugih talijanskih proizvođača namještaja na hrvatskom tržištu i tržištu zemalja bivše Jugoslavije. Dvojica glavnih inicijatora neobične ideje, koja se prvi put realizira u Hrvatskoj, su diplomirani inženjer Ilija Naletilić, vlasnik uspješne tvrtke Inero koja se bavi energetikom i građevinarstvom, i privatni brodar Juroslav Buljubašić, vlasnik brodarske tvrtke SEM i potpredsjednik HUP-a za Hrvatsku. Oni su na listi zauzeli dva posljednja mjesta, 24. i 25. Na listi su i Silvano Bralić, vlasnik renomirane tvornice konstrukcija i antikorozivne zaštite Adriacink, Predrag Marin, vlasnik Marin opreme, koja je veliki pogon za izradu proizvoda od inoksa otvorila u industrijskoj zoni Dugopolje, Zdravko Plazonić, vlasnik mesne industrije Petason, bivšeg Mesoprometa, Gordan Pintar, vlasnik tvrtke MPB, najvećeg proizvođača betona. Neki poduzetnici, poput Marine Wallner, suvlasnice tvrtke koja se bavi stanogradnjom, Dal-koninga, nisu na Listi, ali se njihov angažman osjeća na svakom koraku.

“Uhvatio sam se nečega što u životu nisam sanjao, a sve zbog prijateljstva s Naletilićem i Buljubašićem. Svi smo pričali istu priču da u Splitu nešto treba poduzeti, jer ovako se više ne može. Split propada, postao je grad drugog reda”, kazuje Jerkov. “Kada pogledate naš BDP, kada nas usporedite s drugim regijama, mi smo ispod hrvatskog prosjeka. Split mora biti ravnopravan sa Zagrebom i Rijekom. Jasno nam je da su prethodne garniture koje su upravljale gradom loše radile, jer ništa nisu ostavile. U ovakvom okružju poduzetnici, obrtnici i investitori ne mogu egzistirati. Nama je najlakše preseliti se negdje drugdje, jer smo financijski osigurani i nezavisni, ali mnogi drugi nemaju kamo. Zato sam htio pomoći osnivanjem Kluba i zato sam pristao biti na 16. mjestu Liste. Onda sam napravio kardinalnu pogrešku i otišao na sajam namještaja u Milano. Upravo se tada određivao redoslijed na Listi, a ja sam sa 67 posto glasova došao na prvo mjesto. Mogao sam odustati, jer nisam spreman za politički angažman, niti znam biti političar. Ali to bi značilo iznevjeriti ljude i ideju te se prepustiti kritiziranju iz kavanske pozicije. Treba otvoreno, javno kazati što misliš i izložiti se kritici. Mi sportaši naučili smo bili izloženi sudu javnosti, gledatelja i novinara”, ističe jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportaša, legendarni košarkaš Jugoplastike, osvajač dviju zlatnih medalja na olimpijadama u Montrealu 1976. i Moskvi 1980., triju zlatnih medalja s europskih i dviju medalja sa svjetskih prvenstava u košarci, čovjek koji je 14 godina bio potpredsjednik, a sada je član Uprave KK Split. “Mi smo u politici početnici, jer je ovo prvi put u Hrvatskoj da poduzetnici organizirano izlaze na izbore za Gradsko vijeće. To nije uobičajen korak, ali izbora nije bilo. Kampanju financiramo iz vlastitih sredstava. Imamo časne i poštene namjere te ideje kako upravljati gradom koji se želi razvijati i u kojem svi građani mogu živjeti i raditi bolje”, ističe Jerkov. Najviši nositelj Liste posebno ističe da kandidati na Listi Velog Mista i svi članovi Kluba poduzetnika i obrtnika “nisu u poslovni svijet ušli kroz mutne vode politički vođene privatizacije, nego su svoju imovinu stekli svojom sposobnošću ili obiteljskom tradicijom i nasljeđem”.

Prema Jerkovu, glavni problem Splita je nezaposlenost: “O nezaposlenosti su političari samo pričali, ali je stvar u tome da je mi želimo i možemo riješiti. Novi investicijski zamah, kojim ćemo eliminirati stravičnu nezaposlenost, traži novu jasno definiranu strategiju razvoja grada i donošenje novog generalnog urbanističkog plana. Na GUP Split čeka više od 20 godina. Nije donesen, jer je urbanistički i razvojni nered odgovarao interesima političara koji su vladali. Donošenje GUP-a znači reformu u upravljanju prostorima kojima grad raspolaže. Novi GUP mora omogućiti razvoj grada te izravno utjecati na kretanja investicija u gospodarstvu. Naš cilj je zdravo gospodarstvo, jer Listi Velog Mista je stran svaki ideološki ekstremizam. Nas zanima pametni urbanizam, spuštanje cijena stanova i poslovnih prostora, osnivanje agencije za izgradnju stanova i upravljanje gradskim resursima, jer Rijeka ili Zadar praktički nemaju podstanara. Nas zanima oživljavanje gradske luke, razvoj Žnjana, izgradnja brze gradske željeznice Split-Kaštela, izgradnja domova umirovljenika, novih gradskih hotela, multiplex kina, novih sportskih i školskih dvorana, stimuliranje obrtništva i poduzetništva, nova ulaganja u infrastrukturu. Zato želimo iskoristiti sredstva pristupnih fondova EU te izdati municipalne obveznice, po uzoru na Zadar ili Koprivnicu, kako bi realizirali izgradnju velikih infrastrukturnih objekata i zamah u razvoju grada. Nova radna mjesta znače veći proračun grada a time i veća izdvajanja za kulturu i za sport. Upravo je sport, odnosno Mediteranske igre daleke 1979., potaknuo zadnji veliki iskorak Splita. Izgrađen je velik broj objekata, ukopana željeznička pruga, probijen tunel kroz Marjan. Mi sada tražimo izgradnju još jednog tunela i realizaciju davno zamišljenog projekta”, izravan je Željko Jerkov, jer vjeruje da se samo konkretnim planovima za promjenu stanja u gradu dolazi do glasova i pobjedničke pozicije u Gradskom vijeću.

“Nitko se od nas ne želi baviti politikom kao ritualnim obnašanjem vlasti. Ne želimo osvojiti vlast u Splitu kako bismo tako stjecali nekakvu materijalnu ili drugu korist, već da bismo mogli provesti sve ove promjene. Ako osvojimo većinu u Gradskom vijeću i ako nam birači ukažu povjerenje, mi ćemo najbolje znati kako reorganizirati izvršnu gradsku vlast. Projekte o kojima govorim sigurno ćemo realizirati. Jamčimo da će naša vlast biti učinkovitija od svih dosadašnjih. Ako nam se ukaže prilika, sastavit ćemo gradsku vladu, a Lista Velog Mista spremna je dati i novog gradonačelnika Splita. Nećemo ulaziti ni u kakve postizborne stranačke koalicije, već ćemo podržavati kvalitetne ljude i programe, bez obzira iz koje stranke dolazili”, kazuje Jerkov.

Na primjedbe suparnika da poduzetnike s njegove Liste zanimaju samo gradske koncesije i da su neki u sukobu interesa, Jerkov ističe da njegova tvrtka s gradom i državom nikada nije napravila ni jedan posao. “Za sukob interesa optužuju nas bez argumenata naši suparnici na izborima, jer nas se plaše. Mi obećavamo da ćemo sve raditi po zakonu, sve će u gradu biti transparentno, svi će natječaji će biti javni, gradske koncesije i posao dobivat će najbolji i sukoba interesa neće biti. Znam, oni pucaju u Juroslava Buljubašića. Ali, upravo zato da bi razbio famu kako će Lista zastupati neke poslovne interese, Buljubašić je tražio da bude zadnji na listi. Članovi Liste Velog Mista koji uđu u Gradsko vijeće unaprijed se odriču svih naknada koji pripadaju vijećnicima i usmjeravaju ih u dobrotvorne svrhe. Svi koji su na Listi potpisali su solemnizirani ugovor na 750.000 kuna. Ako netko”iskoči” iz politike naše Liste i Kluba poduzetnika, obrtnika i građana, bit će kažnjen plaćanjem iznosa od 750.000 kuna i pokrivanjem nastale štete. To je još jedan “osigurač” koji postavljamo protiv sukoba interesa. Nisam vidio da je to od svojih kandidata zatražila ijedna politička stranka”, zaključio je Jerkov.

“Lista je već postigla uspjeh time što smo se organizirali i javno progovorili protiv nereda i nerada, protiv svega onoga što je ovaj grad dovelo u jadno stanje”, ističe inženjer Hrvoje Marušić, drugi na Listi Velog Mista, predsjednik HUP-a za Dalmaciju, vlasnik Dental centra Marušić, koji još od 1989. posluje kao privatna tvrtka nastala na tradiciji privatne stomatološke ordinacije njegove majke dr. Gordane Marušić, koja u Splitu djeluje od 1974. godine. “Mi smo Lista poduzetnih ljudi s raznih područja; tu su liječnici, arhitekti, poduzetnici, trgovci, sportaši, modni kreatori, umjetnici. Ovih 25 imena čini najjaču listu u Splitu po rezultatima svoga rada”, tvrdi Marušić. “Svi u ovom gradu već 15 godina traže kompetentne ljude i nova imena, ljude koji se nisu ogriješili u politici. U Splitu su se izmijenili svi, lijevi i desni, i nisu se pokazali. Živim u ovom gradu, materijalno sam situiran, imam obitelj i tri sina. Želio bih da ovdje ostanu živjeti, da ne moraju otići. Ali nije zadovoljstvo živjeti u gradu koji stagnira, u kojem žive siromasi, u kojem vlada depresija. Cilj naše Liste nije otvaranje novih pučkih kuhinja, već radnih mjesta, da ljudi rade i zarade. Zato je prioritet donijeti GUP, otvoren za poduzetništvo i investicije, za bolje korištenje efekata autoceste. Dugopolje i Solin razvijaju se i Solin će ubrzo preteći Split. Da nije tragično, bilo bi smiješno”, kazuje Marušić koji je 1994. osnovao privatnu srednju zubotehničku školu, koja ovog trena broji 115 učenika. Laboratorij i stomatološke ordinacije Dental centra Marušić neprestano rade, a Ministarstvo prosvjete ove je godine, uz zubotehnički program srednje škole, Dental centru odobrilo i program terapeuta, kozmetičara i gimnazijski program. “Tako postajemo prva privatna zdravstvena škola u Hrvatskoj, koja ima tri medicinska programa i program gimnazije. No mi hoćemo i razvoj kulture kao gospodarske djelatnosti, jer je naša kulturna baština značajan resurs za razvoj turizma. Cjelovito povezivanje turističke i kulturne ponude grada, privatno poduzetništvo u kulturi, izgradnja koncertne dvorane, multimedijalni izložbeni prostori, dovršenje Galerije Vidović, klub književnika, obnavljanje jazz festivala te stvaranje kulturnog središta mladih, naši su ciljevi. Hoćemo Split 2007. učiniti europskom prijestolnicom kulture izvan EU i u tu bismo svrhu koristili pristupne fondove EU”, ističe Marušić, čija je obitelj otkupila, temeljito obnovila i preuredila te javnosti otvorila ljetnikovac iz 16. stoljeća na otoku Šipanu, kako bi kulturna povijest Dubrovačke Republike bila svima dostupna. Dental centar Marušić ima 55 zaposlenika koji dobro rade i dobro zarađuju. Hrvoje Marušić na kritike Željka Keruma kako je Lista Velog Mista produžena ruka političara u borbi za gradske koncesije, kratko kaže: “Nemam jahtu od 25 metara, ali moji zaposlenici imaju prosječnu plaću od 8.000 kuna!”

“Ma, nije me nitko prevario i stavio na Listu poduzetnih”, kazuje dr. Josip Kalajžić, radiolog, vlasnik ugledne poliklinike za radiologiju, opću kirurgiju i onkologiju Kalajžić, deseti na Listi Velog Mista. “Dugo se bavim medicinom, vodio sam CT dijagnostiku u KB-u Firule, od 1993. vodim privatnu ordinaciju, a potom polikliniku neinvazivne dijagnostike. Vidim da je u gradu stanje sve gore i gore. Voda nam je došla do grla. Svakoga dana u svakom pogledu sve više nazadujemo. Reagirao sam kao normalan građanin koji pokušava spasiti grad od daljnje propasti. Mislim da je to obveza svakog od nas. Zagreb nas je davno ostavio, Rijeka nas je u razvoju prešla. Split je nekada za sve bio poželjan grad. Odavno to više nije. Moje dvoje djece završilo je studije u Zagrebu, sin arhitekturu, kći konzervatorij, i oboje su ostali tamo živjeti. Posao su dobili bez problema – u Splitu, vjerujem, ne bi. U Zagrebu imam unuka Marka, čiji je otac Zagrepčanin, a Marko je najtvrđi Hajdukovac kojeg poznajem. Ja sam odlučio – ako djecu ne mogu vratiti u Split, onda neka se vrati moj unuk. Moj prvi cilj ovog angažmana je emotivan, što zvuči sebično. Onaj drugi je altruistički – treba i za druge ljude, i za drugu djecu stvoriti situaciju da se mogu vratiti. Što smo ponudili djeci i mladeži koja vrijeme ubija ispred kafića? U moju polikliniku dolaze završeni mladi liječnici, po godinu dana čekaju da bi dobili staž. Oni nemaju šanse, a oni su kapital. Krajnje je vrijeme da se zaustavi odlazak mladih, školovanih i kvalitetnih ljudi. Grad treba voditi kao poduzeće. Neka ga vode oni koji znaju, za to nam ne treba politika. Visoka politika neka se bavi time kako ćemo ući u EU”, ističe vlasnik prve magnetske rezonance u Hrvatskoj snage 1 tesla.

Visoko treće mjesto na Listi Velog Mista pripalo je modnoj kreatorici Nedi Makjanić-Kunić, vlasnici modne kuće Mak i sedam dućana. “Već sam 20 godina prisutna na hrvatskoj modnoj sceni, ne samo kao kreatorica, već i kao obrtnica koja ima više od 60 uposlenih i posao koji se razvija, iako je u tekstilu to jako teško. Našla sam način da opstanem u vrijeme kad je katastrofalna ‘kineska bol’, uvoz jeftine kineske robe, slomio mnoge tekstilce u Europi. U nas ima ljudi koji vole vidjeti i odjenuti pravi proizvod i kreacije u malim serijama. Vjerujem da možemo uspjeti jedino u malim radionicama, gdje se drži do mušterije, gdje žene mogu biti posebne, u kojima možemo pridobiti svijet poslovnih ljudi. U Splitu je 3400 obrtnika, i to je velika populacija koja pomaže grad, zapošljava svoje obitelji i određeni broj ljudi. Mi obrtnici smo populacija koja nikome nije na teret, a osjećamo se kao građani drugog reda. Maćeha su nam i država i grad. Obrtnici nikako ne mogu do poticajnih kredita i olakšica, jer nas zanemaruju. Kao predsjednica ceha tekstila Splitsko-dalmatinske županije, potpredsjednica sekcije tekstila u Hrvatskoj obrtničkoj komori, i na ovaj način borim se za prava tekstilaca i obrtnika”, ističe Neda Makjanić-Kunić, čija je radionica najsuvremenije tehnološki opremljena u Hrvatskoj i kojoj je predsjednik Mesić prošle godine dodijelio nagradu Zlatne ruke za promicanje ideja poduzetništva u obrtništvu. “Naša sekcija pokušava napraviti hrvatski modni brand, u koji želi uključiti više kreatora i obrtnika. Ovo je godina koju je Komora proglasila godinom umjetničkih i tradicionalnih obrta, a oni su važni za identitet zemlje i za Split kao grad turizma i kulture. U stanju smo proizvesti turistički brand, prepoznatljiv proizvod, uključiti u to umjetnički i tradicionalni obrt, obrt rađen rukom”, zaključuje Neda Makjanić-Kunić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika