02.08.2011. / 16:55

Autor: Nacional.hr

6 lažnih i istinitih mitova o hrani

Osim što će vas voda prije obroka zasititi pa ćete pojesti manju količinu hrane, konzumiranje vode, umjesto sokova, također će vam pomoći pri mršavljenju

IlustracijaIlustracijaVoda će vam pomoći kod mršavljenja

Ova tvrdnja je istinita, ako pijete vodu prije obroka, pojest ćete manju količinu hrane. Znanstvenici sa Politehničkog Instituta i državnog sveučilišta u Virginiji su 12 tjedana pratili osobe na niskokaloričnoj dijeti i otkrili su da su osobe koje su pile dve šalice vode prije obroka izgubile 2,27 kilograma više od osoba koje nisu pile vodu. Osim što će vas voda prije obroka zasititi pa ćete pojesti manju količinu hrane, konzumiranje vode, umjesto sokova, također će vam pomoći pri mršavljenju, prenosi fitbie.

Od masne hrane i čokolade se dobivaju akne

Akne na koži nastaju ako je koža masna, no koža nije masna od konzumiranja masne hrane. Jedini način na koji masna hrana može utjecati na dobivanje akni je diranje kože prljavim i masnim prstima. Uvriježeno je i mišljenje da se akne dobivaju od čokolade, što je bliže istini, jer je jedno istraživanje pokazalo da konzumiranje čokolade može pogoršati probleme s aknama kod osoba koje su im sklone.

Bijelo brašno se izbjeljuje opasnim kemikalijama

Istina je da se bijelo brašno izbijeljuje, no kemikalije nisu opasne. Brašno se prirodno izbijeljuje kad žuta tvar ksantofil reagira sa kisikom iz zraka. Kako ovaj prirodni proces traje nekoliko tjedana, proizvođači izbijeljuju brašno sa kemikalijama koje su sigurne za zdravlje i dozvoljene za upotrebu.

Mrkva poboljšava vid

Vitamin A, kojeg ima u mrkvi, dobar je za zdravlje očiju. Špinat, slatki krumpir i bundeva su također dobar izvor vitamina A. Iako je mrkva dobra za zdravlje očiju, neće znatno utjecati na kvalitetu vida. Kako bi vam vid bio oštar, potrebno je jesti raznoliku hranu i paziti na težinu jer pretilost povećava rizik od dijabetesa koji može uzrokovati slijepilo.

Večernji obroci debljaju

Ova tvrdnja je djelomično istinita jer nije riječ o tome da ćete se udebljati ako jedete u određeno doba dana, već je bitno koliko kalorija pojedete. Veća je vjerojatnost da ćete, zbog emocionalnih razloga ili dosade, više kalorija pojesti ako jedete navečer. Također, osobe koje jedu kasno navečer obično preskaču doručak. Kako bi sami sebe spriječili u ovome, isčetkajte zube poslije poslijednjeg dnevnog obroka i nemojte jesti najmanje dva sata prije odlaska na počinak.

Od šećera se dobiva dijabetes

Istina je da šećer doprinosi debljanju što povećava rizik da obolite od dijabetesa, a jedna studija je čak pronašla vezu između konzumacije šećera i dijabetesa. Ženama koje su u studiji povećale količinu zašećerenih napitaka, povećao se i rizik za dobivanje dijabetesa. Kako bi se zaštitili od dijabetesa pazite na težinu i izbjegavajte sokove, bolje izaberite čaj ili vodu.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika