03.08.2011. / 14:19

Autor: Nacional.hr

Dobri i loši napitci za osvježenje tijekom vježbanja

Sokovi nisu dobar izbor ako želite da vaše tijelo ima dovoljno tekućine tijekom vježbanja. Zašećereni i gazirani sokovi mogu uzrokovati nadutost i grčeve u trbuhu, što nikako nije poželjno tijekom vježbanja

IlustracijaIlustracijaKokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko sadrži elektrolite, ima manje kalorija od sportskih napitaka, a ima i ugljikohidrata.

Sok

Sokovi nisu dobar izbor ako želite da vaše tijelo ima dovoljno tekućine tijekom vježbanja. Zašećereni i gazirani sokovi mogu uzrokovati nadutost i grčeve u trbuhu, što nikako nije poželjno tijekom vježbanja. Neki sokovi obično sadrže i puno natrija, kojeg dovoljno dobivamo iz hrane pa ga nije potrebno unositi i pićem, prenosi Aol.

Voda

Ako se odlučite za vodu, napravili ste dobar izbor, a ako vam obična voda nije privlačna, možete kupiti onu sa aromom ili sami napraviti vodu sa aromom dodavanjem listića mente, kriške krastavca, limuna ili kriške nekog drugog voća.

Alkohol

Ovo je loš izbor ako se pripremate za vježbanje. Od alkohola će tijelo gubiti tekućinu tj. dehidrirati, što nikako nije dobro za vježbanje.

Pića sa kofeinom

Novija istraživanja sugeriraju da su kava i čaj dobar izbor prije vježbanja, jer osim što pomažu da tijelo zadrži tekućinu, kofein će vas i razbuditi. Ipak, treba pripaziti da se ne pretjera s kofeinom.

Energetski napitci

Iako je kofein dobar za vježbanje, neke napitke s kofeinom ipak treba izbjegavati, a takvi su energetski napitci jer imaju više kofeina od kave.

Voće

Ako se odlučite za voće, nećete se samo hidratizirati nego ćete u organizam unijeti i hranjive tvari. Odlučite se za voće koje sadrži puno tekućine, poput lubenica ili naranči.

Čokoladno mlijeko

Ovo je dobar izbor nakon vježbanja jer ćete čokoladnim mlijekom nadoknaditi proteine i ugljikohidrate koje ste izgubili tijekom vježbanja.

Gazirana voda

Može uzrokovati vjetrove i nadutost pa se ne preporuča kao napitak za vježbanje. Problem je i što se zbog mjehurića može odjednom popiti manje gazirane nego obične vode.

Povrće

Mnoge vrste povrća po sastavu sadrže puno vode i topivih vlakana, što je dobro za hidratiziranje organizma. Povrće je dobro konzumirati i prije vježbanja jer je lako probavljivo pa ga možete jesti i 15 minuta prije početka vježbanja.

Jako rashlađena pića

Ako je neko piće jako rashlađeno i ako ga popijete na brzinu, može doći do grčeva u trbuhu.

Sportski napitci

Sportsko piće je dobar izbor osvježenja i hidratiziranja tijekom vježbanja. Preporuča se da izaberete niskokalorični sportski napitak, a dobar je i onaj bez šećera.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika