04.08.2011. / 16:03

Autor: Martina Čizmić

Barroso upozorava: Dužnička kriza se širi i van granica eurozone

Barroso poziva na što brže prihvaćanje mjera Europskog fonda za stabilnost kako bi on što prije postao aktivan

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je kako se dužnička kriza koju je započela Grčka, a koja se proširila i na druge članice eurozone polako širi i izvan granica europske monetarne unije.

U pismu odaslanom na čelne ljude Europske unije, pozvao ih je da daju snažnu potporu euru i eurozoni te ponovno razmisle o Europskom fondu za stabilnost kako bi se izbjeglo širenje krize.

"Trebamo ubrzati proceduru odobravanja implementacije tih odluka kako bismo Europski fond za stabilnost učinili operabilnim", zapisao je Barroso.

Izrazio je veliku zabrinutost stanjem u Italiji i Španjolskoj.

Naime, obje države su ovog tjedna održale aukcije na kojima su prodavale državne obveznice i obje su države morale pristati na višu cijenu zaduživanja no što im je to prije bio slučaj.

"Tržišta su reagirala na nesigurnost u svjetskim gospodarstvima i zbog slabog gospodarskog rasta i zbog američke odluke da u posljednji tren povisi granicu zaduživanja. No, prije svega, reagirala su na nediscipliniranu komunikaciju i kompleksnost te realizaciju paketa koje smo 21. srpnja dogovorili za Grčku", zapisao je Barroso.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika