04.08.2011. / 16:05

Autor: Nacional.hr

Francuska pokreće istragu protiv nove šefice MMF-a Christine Lagarde

Šefica MMF-a opovrgava optužbe, kaže kako ona nije profitirala u slučaju i kako je arbitarža bila potrebna kako bi se okončao dugotrajni sudski postupak

Christine Lagarde Christine Lagarde Francuski sud će istražiti šeficu MMF-a Christine Lagarde za navodnu zlouporabu ovlasti u sudskom slučaju dok je bila na poziciji francuske ministrice gospodarstva, izvještava BBC.

Tužitelji su izjavili kako je bivša ministrica zlouporabila ovlasti tako da je arbitrirala u sudskom slučaju i dozvolila isplatu 285 milijuna eura poslovnom čovjeku Bernardu Tapieu, bivšem ljevičarskom ministru, koji je promijenio opredjeljenje i podržao Nicolasa Sarkozyja u predsjedničkoj kampanji 2007. godine.

U to vrijeme Tapie je bio u sudskom sporu s bankom Credit Lyonnais, jer je optužio banku da ga je prevarila kod prodaje njegovog vlasničkog udijela u tvrtki Adidas. Biznismen je izgubio slučaj na najvišem sudu u državi no žalio se na odluku. Christine Lagarde je nekoliko mjeseci poslije navodno reagirala, oglušivši se na upute nadređenih i intervenirala u slučaj, natjeravši banku i Tapiea u obavezujuću arbitražu.

Odluku o preliminarnoj istrazi donio je francuski Sud pravde nakon nekoliko sati vijećanja, koji ima pravo suditi ministrima.

Šefica MMF-a odbacila je optužbe te je dodala kako ona nije profitirala u slučaju i kako je arbitraža bila potrebna kako bi se okončao dugotrajni sudski postupak.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 04.08.11. 20:38

Korupciji nigdje kraja. Isto je u nas , u Francuskoj, Britaniji, USA......
Jedino Kinezi to rjesavaju brzo i efikasno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika