12.08.2011. / 17:54

Autor: Hina

Nema interesa: Samo jedan kandidat za slovenskog člana arbitražnog suda

U Sloveniji u utorak istječe rok do kojega se na natječaj ministarstva pravosuđa mogu javiti kandidati za mjesto slovenskog suca u budućem petočlanom arbitražnom vijeću koje će odlučivati o graničnom prijeporu s Hrvatskom, a dosad se na natječaj javio samo jedan kandidat, piše u petak Slovenska tiskovna agencija STA.

Arbitražni sud trebao bi odrediti granicu između Hrvatske i SlovenijeArbitražni sud trebao bi odrediti granicu između Hrvatske i SlovenijeU Sloveniji u utorak istječe rok do kojega se na natječaj ministarstva pravosuđa mogu javiti kandidati za mjesto slovenskog suca u budućem petočlanom arbitražnom vijeću koje će odlučivati o graničnom prijeporu s Hrvatskom, a dosad se na natječaj javio samo jedan kandidat, piše u petak Slovenska tiskovna agencija STA.

U ministarstvu pravosuđa u petak su za STA potvrdili da se na natječaj javio samo jedan kandidat, ali njegovo ime ne žele objaviti, što neće učiniti ni nakon završetka natječajnog roka.

Kada završi rok ministarstvo ima namjeru poslati imena kandidata predsjedniku Danilu Tuerku koji mora odlučiti kojega kandidata i kada uputiti slovenskom parlamentu na odlučivanje.

Slovenski kandidat za člana arbitražnog suda bira se prema postupku kojim parlament inače bira kandidate za članove međunarodnih sudbenih tijela. To znači da ga predlaže predsjednik republike, a u parlamentu mora dobiti potporu natpolovičnog broja zastupnika, dakle najmanje 46 glasova.

STA navodi da s obzirom na krizu vlade i činjenicu da sadašnja koalicija premijera Boruta Pahora ima u parlamentu samo 33 zastupnika, u postupku izbora nisu isključene komplikacije.

Po arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije pod pokroviteljstvom Europske unije, kojim je riješen dugogodišnji granični prijepor i deblokirani hrvatski pregovori o članstvu u Europskoj uniji, svi postupci iz arbitražnog sporazuma otpočinju potpisivanjem pristupnog sporazuma između Hrvatske i EU-a, što se očekuje krajem godine.

U prvom redu treba odrediti predmet graničnog prijepora, a obje strane arbitraži će uputiti i memorandume sa svojim pravnim i drugim argumentima iz spora.

Po arbitražnom sporazumu, Hrvatska i Slovenija u petočlanu arbitražu imenuju po jednog suca, a ostalu trojicu biraju s liste koju će predložiti Europska komisija.

Slovenski mediji navode da slovenski stručnjaci ocjenjuju kako će za konačno donošenje arbitražnog pravorijeka biti potrebno najmanje dvije godine, a u međuvremenu će se odvijati i ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma u državama članicama.

Zbog svojih specifičnosti, u slovenskom parlamentu će odluka o ratifikaciji hrvatskog ugovora s EU-om morati biti ratificirana dvotrećinskom većinom.

Premijer Pahor izjavio je prije nekoliko mjeseci da vjeruje kako će slovenski parlament biti među prvima koji će započeti s ratifikacijskim postupkom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
15/8/10

bigred1, 12.08.11. 21:14

mi imamo višak pravnika,neka se javi nekoliko naših,možda naprave kao i bozanić.


registracija
24/5/09

Sharp, 13.08.11. 09:04

Javio se samo jedan kandidat ?! 100% Zmago Jelincic... nismo vec dugo culi neku ''pametnu'' od njega.... daj pozovi i Jorasa, da bar budete u duetu...


registracija
24/6/09

Schengen, 13.08.11. 10:15

Davorin Rudolf je po ocu Slovenac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika