16.08.2011. / 10:02

Autor: Hina

Coco Chanel špijunirala za naciste

Coco Chanel, slavna francuska modna kreatorica, špijunirala je za nacistički režim u Drugom svjetskom ratu, tvrdi knjiga koja u utorak izlazi u Sjedinjenim Državama.

Coco ChanelCoco ChanelCoco Chanel, slavna francuska modna kreatorica, špijunirala je za nacistički režim u Drugom svjetskom ratu, tvrdi knjiga koja u utorak izlazi u Sjedinjenim Državama.

Američki novinar koji živi u Francuskoj Hal Vaughan, autor ove nove biografije, ističe da se u pisanju knjige oslanjao na brojne francuske, engleske, njemačke i američke arhivske spise.

U biografiji "U postelji s neprijateljem, tajni rat Coco Chanel", Vaughan piše da je Coco 1940., kada je imala 57 godina, vrbovao Abwehr, obavještajna služba njemačkog glavnog vojnog stožera. Tada je postala agentica F-7124, s kodnim imenom Westminster, po imenu njezina bivšeg ljubavnika i prijatelja, vojvode od Westminstera.

Abwehr je u kolovozu 1941. šalje na zadatak u Španjolsku s još jednim agentom, barunom Louisom de Vaufrelandom, koji je zadužen za vrbovanje novih agenata. Coco se nadala, piše u knjizi, da će nacističke vlasti zauzvrat osloboditi njezina nećaka Andrea iz logora.

U to vrijeme se zaljubila u njemačkog časnika i nacističkog agenta, baruna Hansa Gunthera von Dincklagea zvanog "Spatz" s kojim će dugo ostati u vezi. Chanel je ponovno došla u Madrid 1944., gdje je od jednog Gestapova časnika dobila veću svotu novca, navodi se.

Coco Chanel (1883.-1971.) uvijek je nijekala suradnju s nacistima.

Vezane vijesti

Kina uhitila američkog špijuna

Kina uhitila američkog špijuna

Dužnosnik kineske obavještajne službe uhićen je početkom ove godine jer je dostavljao kineske tajne dokumente SAD-u, piše u petak New York Times.… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 16.08.11. 11:12

Ni prva ni posljednja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika