17.08.2011. / 08:40

Autor: Hina , Nacional.hr

Jandroković: Josipović ide na ruku SDP-u, HDZ je protiv postavljanja podobnih diplomata

On je zaključio da kao ministar vanjskih poslova mora inzistira na profesionalizmu u imenovanju veleposlanika, a kao primjer je naveo 14 velesposlanika imenovanih prošle godine, kada je to postignuto u dogovoru premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Josipovića

Gordan Jandroković (foto: Igor Šoban - arhiva)Gordan Jandroković (foto: Igor Šoban - arhiva)Potez Predsjednika Republike Ive Josipovića kojim odugovlači s imenovanjem veleposlanika je neobičan jer time ide na ruku SDP-u, u slučaju da ta stranka dođe na vlast, kazao je u dnevniku HTV-a ministar vanjskih poslova i europskih integracija Goran Jandroković.

Jandroković je kazao da je prijedlog imenovanja veleposlanika, koji je Josipoviću uputila Vlada,a sastoji se od karijernih diplomata, profesionalaca i stručnjaka, upućen prije mjesec i pol dana, a predsjednik na njega nije odgovorio, osim što je u jednoj radijskoj emisiji kazao kako će se izjasniti do 15. rujna.

"Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je nedavno izjavio kako će vođen političkim kriterijima imenovati jedan dio veleposlanika, a to bi bio korak natrag. Mi smo u ovom mandatu Vlade, a posebice u protekle dvije godine, inzistirali da veleposlanici budu karijerni diplomati, profesionalci i stručnjaci, dok bi SDP, slično kao 2000. godine, političkim putem imenovao veleposlanike i radio čistke u diplomaciji", izjavio je ministar Jandroković.

On je zaključio da kao ministar vanjskih poslova mora inzistira na profesionalizmu u imenovanju veleposlanika, a kao primjer je naveo 14 velesposlanika imenovanih prošle godine, kada je to postignuto u dogovoru premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Josipovića, bez ikakvih prijepora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
13/2/11

urednik, 17.08.11. 10:09

Točno tako je i 1999.g jedan hadezeov lajavac sličan ovome (Krpina) počeo plačipizditi o čistkama koje im, kao spremaju esdepeovci. Kamo sreće da su ih počistili i to tako da ni ta tri slova od njih nisu ostala. Šugavci šugavi!


registracija
15/8/09

vergilia, 17.08.11. 10:11

Zanimljivo! Ne žuri im se s izborima, a žuri im se s diplomatima. Malo morgen da ovi koje predlažu nisu "podobni", sad ih treba ugurati i uhljebiti prije izbora, pa im se sad odjedamput jako žuri! Jandrokoviću je jasno da će izgubiti fotelju, pa se sad gura s ovim nebuloznim kritikama predsjednika kako bi ispao važan, ma fuj!


registracija
22/4/11

www, 17.08.11. 12:32

ONI BI RAĐE NEPODOBNE IZ HDZa


registracija
14/11/07

laufer, 17.08.11. 12:38

Jandroković vjerojatno misli na "profesionalce" tipa Neven Jurica ili na onog što je švercao alkohol u Libiju.


registracija
24/3/10

bagsy, 17.08.11. 13:32

Jandroković zapravo misli na profesionalce kao što je i sam,on je zaista stručan i naočit,po doktoru ivi,šta s' rek'o koji čepter


registracija
24/3/10

bagsy, 17.08.11. 13:33

još da donesu proračun za 2012 i proročanstvo će biti ispunjeno


registracija
25/10/10

kalinovac, 17.08.11. 14:00

Ja bi taj zakon poništio koji daje za prvo Stranki na vlasti da bira veleposlanike jer naravno da će oni zapošljavati svoje ljude.Pa gospodo draga u tome i je cijela filozofija Demokracije,jer je dokazano kod nas da do sada svaka stranka na vlasti je zapošljavala svoje poslušnike gdje je god mogla i time ih je nagradila.Pa tko gleda interese naroda ili države,jer da su gledali interese naroda i države nebi mi danas bili tu gdje jesmo.


registracija
3/9/10

vasiona55, 17.08.11. 15:02

Jandrokoviću, Predsjednik države je institucija! Zar te to nitko nije učio i naučio? Svaki državni činovnik, a ti Jandrokoviću to i jesi, trebao bi se znati pristojno ponašati. To nas uče doma dok smo mali, pa ili nas nauče, ili nas više nitko naučiti ne može. I ne bi smo biti niti jedan ministar koji prvo nije Gospodin, ili po domaće, Gospon. A biti Gospon možeš vidjeti u ponašanju našed predsjednika Josipovića. Da zaključim; način na koji si prozvao Predsjednika države puno govori o tebi, Jandrokoviću. Diplomaciji trebaju diplomati, a ne neodgojene sirovine.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.08.11. 15:03

Izlegao se pijetlić iz Sanaderova jaja i već kukuriče.
Pače,leprša krilcima.
Kolege,sve ste odlično napisali.


registracija
3/9/10

vasiona55, 17.08.11. 15:03

*ne bi smoi biti...


registracija
22/6/10

Konstantinos, 17.08.11. 15:50

Bez obzira na stranacka prepucavanja, na SDP, na HDZ, postavljam pitanje sto ako zbog neimenovanja novih ambasadora to donosi stetu opcim interesima zemlje? Da li je nas "mali prljavi rat" strancica vazniji od interesa zemlje i to sad kad nam je potpora potrebana na svakom mjestu?
U ostalom, ambasador je po rangu osobni izaslanik kod drugog poglavara drzave i tu stranacka pripadnost nije vazna (barem po meni). Vazno je opce i politicko znanje, jezici, kultura, profesionalnost, i sve drugo sto uz taj pojam ide. Radi se o cistom politikantstvu u "sezoni krastavaca" tek toliko da se iz nicega stvori neka nova afera...j


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.08.11. 14:21

Treba klonirati Budu Lončara, a barem u 300 primjeraka i postaviti ga na sva veleposlanička mjesta.

Čovjek je dokazan u diplomaciji. Na njegov je zahtjev 1991. vijeće UN-a donijelo rezoluciju o uvođenju embarga zemlji na čijoj se grbači trenutno nalazi a radeći, još i dan danas, protiv njezina interesa!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika