17.08.2011. / 14:32

Autor: Hina

Juščenko svjedočio protiv Julije Timošenko

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko svjedočio je u srijedu protiv svoje bivše premijerke i desne ruke Julije Timošenko, kojoj se u Kijevu sudi zbog zloporabi ovlasti.

Juija TimošenkoJuija TimošenkoBivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko svjedočio je u srijedu protiv svoje bivše premijerke i desne ruke Julije Timošenko, kojoj se u Kijevu sudi zbog zloporabi ovlasti.

Stigavši na sud u pratnji tjelesnog čuvara, glasnogovornice i bivšeg savjetnika, koji je također svjedok u slučaju Timošenko, Juščenko je odgovarao na pitanja o ugovorima o kupnji plina od Rusije potpisanim 2009.

Juščenko je u svojem iskazu optužio Timošenko da je uzrokovala propast pregovora s Moskvom o cijeni ruskog plina za Ukrajinu. "To je bio potpuni neuspjeh pregovora", rekao je.

Juščenko i Timošenko bili su bliski saveznici u ukrajinskoj narančastoj revoluciji 2004., narodnoj pobuni koja ih je dovela na vlast.

Njihova kohabitacija bila je obilježena neprekidnim sukobima koji su otvorili put izboru njihova protivnika Viktora Janukoviča na čelo države 2010.

Timošenko, koja se nalazi u pritvoru od 5. kolovoza, optužena je da je prekoračila svoje ovlasti premijerke kada je 2009. odobrila, bez dopuštenja vlade, potpisivanje ugovora o uvozu ruskog plina po previsokoj cijeni.

Juščenko je u srijedu ustvrdio da je Moskva u početku predložila prihvatljivu cijenu za Kijev, no Timošenko ju je odbila. Ruska strana tada je odbila nastaviti pregovore da bi Kijevu potom nametnula mnogo višu cijenu, kazao je.

Timošenko odbacuje optužbe tvrdeći da je riječ o političkoj represiji koju je orkestrirao njezin protivnik Janukovič, koji ističe da se bori protiv korupcije.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika