18.08.2011. / 17:30

Autor: Nacional.hr

Sukob oko diplomata

Josipović - 'Jandroković treba podnijeti ostavku'; Kosor - 'Zaustavit ću ovu prepirku'

Istaknuo je kako Jandroković očito ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika jer kandidate predlaže Vlada, a svoje mišljenje o njima daje saborski Odbor za vanjsku politiku te ih na kraju potvrđuje Sabor

Ivo Josipović i Jadranka Kosor: Pixsell (arhiva)Ivo Josipović i Jadranka Kosor: Pixsell (arhiva)Predsjednik Ivo Josipović održao je danas konferenciju za novinare na kojoj se oštro obrušio na ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokvića i njegove optužbe da odugovlači s imenovanjem novih veleposlanika.

Predsjednik je novinarima rekao kako ministar Jandroković svojim djelovanjem i napadom na instituciju predsjednika Republike šteti ugledu države te bi zbog toga trebao snositi političku odgovornost. No, dodao je, on neće tražiti njegovu ostavku jer ona nije u njegovoj nadležnosti.

Ipak, upitan smatra li da bi Jandrokovića trebalo smijeniti, Josipović je odgovorio potvrdno. "Mislim da bi smjena trebala biti normalna stvar za ministra koji ne poštuje ni proceduru, ni instituciju predsjednika, i koji u javnost iznosi neistine", kaže Josipović

Josipović je istaknuo kako veleposlanike ne predlaže ministar vanjskih poslova, već Vlada te je rekao kako će popis veleposlanika koji je dobio od Jandrokovića vratiti i čekati popis koji će potpisati premijerka Jadranka Kosor.

Prokomentirao je kako smatra neprimjernim uvlačenje predsjednika države u predizbornu kampanju. Još je jednom istaknuo kako Jandroković očito ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika jer kandidate predlaže Vlada, a svoje mišljenje o njima daje saborski Odbor za vanjsku politiku te ih na kraju potvrđuje Sabor.

Greške u koracima

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je danas kako neće smijeniti potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića.

Ministar Jandroković nije učinio "ni jednu grešku u koracima", rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Ono što je ministar ovih dana iznosio u javnost je bio odgovor na reakcije čelnika SDP-a Zorana Milanovića koji je tražio da se, kako je kazala, "zastane sa svim poslovima u državi, pa i u poslovima imenovanja veleposlanika".

Ministar nije pogriješio u proceduri, naglasila je Kosor dodajući kako pretpostavlja da je "predsjednik reagirao na temelju informacija prema odluci Vlade iz 2001. a ne prema odluci vlade koja je na snazi iz 2004. godine, a koja kaže da MVP predlaže vladi stavljanje i opoziv šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda, a temeljem prethodne suglasnosti predsjednika Vlade i Predsjednika Republike".

Popis

"Dakle, da bismo se Predsjednik Republike i ja usuglasili prethodno je bio potreban nekakav popis, a to je taj popis kojeg je ministar Jandroković poslao predsjedniku Josipoviću 6. srpnja", kazala je Kosor dodajući kako od tada čekaju odgovor.

Ako je predsjednik Josipović smatrao 6., 7. ili 8. srpnja da nije poštivana procedura tada je netko iz njegovog ureda trebao reagirati, ustvrdila je premijerka.

"Ne samo da nije bilo reakcija već upravo suprotno - 7. srpnja na stranicama Ureda Predsjednika je objavljeno da je predsjednik Josipović primio prijedlog vlade s imenima kandidata za veleposlanička mjesta", rekla je Kosor i dodala da to nije bilo točno jer se nije radilo o prijedlogu vlade već o prijedlogu za međusobno usuglašavanje.

Zaustavite prepirku

Također, Kosor je podsjetila i na jednu Josipovićevu izjavu u medijima da će se o tom prijedlogu ministra Jandrokovića izjasniti do 15. rujna te da će tada pozivati kandidate na razgovor. "Dakle ni tada predsjednik nije smatrao da je počinjena pogreška u proceduri", ocijenila je Kosor.

"Nije dobro da se Predsjednik Republike i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova prepucavaju putem medija i učinit ću sve da se ta prepirka zaustavi", rekla je Kosor i dodala kako je predsjedniku poslala pismo te očekuje da joj predsjednik odgovori.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
3/9/10

vasiona55, 18.08.11. 14:29

Bravo Gospodine Predsjedniče! Hvala Vam što ste ovako reagirali. Mladim, neodgojenim, nedovoljno upućenim i beskrajno bahatim treba reći da je dosta. Jandrokovićeva mentorica Kosor mogla bi se, prije nego šalje dječicu u "borbu za njihova prava", educirati u struci. Jadna joj je i bijedna diploma Pravnog fakulteta (ako ju je uopće stekla učenjem), jer ta žena slabo vlada gradivom koje je važno za poziciju koju zauzima u državi


registracija
15/8/09

vergilia, 18.08.11. 14:45

Bilo je vrijeme da predsjednik skine rukavice - bravo!


registracija
12/1/11

siziff, 18.08.11. 15:00

Taj SMIJEŠKO je trebao biti odavno smijenjen, kao i toliki drugi. (Tko ga je i na koji način postavio u tu poziciju?)

Jadna nam je diplomacija. Rezultati se vide.


registracija
11/1/10

fluid, 18.08.11. 15:01

Kako nastaju profesionalci u politici tako su nastajali i mnogi generali u domovinskom ratu-isključivo protekcijom i podobnošću.Nužno je potrebna besposogovna lojalnost čelniku stranke i tada se dobije sve što je potrebno.Stručnost i sposobnost podobnika,nije uopće bitna.To je tako već 20 punih godina i Hrvatska ,upravo zahvaljujući takvoj blesavoj i nebuloznoj politici,ima svoju situaciju kakvu ima.Zemlja uništenog gospodarstva,pokradenog i obezvrijeđenog naroda te zemlja sa najgorom političkom postavom koja se mogla okupiti pod određene stranke(HDZ i SDP) . Hrvatska je talac odabranih koji proizilaze iz stare poslovice; "Od zla oca i od gore matere"! Umjesto pravne i pravedne države imamo zemlju premreženu kriminalnom hobotnicom do najmanjeg čovjeka u državi a na čelu se smjenjuju zločinačke organizacije.Svejedno koje ideologije.U suštini namjere,ni po čemu se ne razlikuju osom u nijansama.Takva Hrvatska nije sanjana ali je postala.Juga se nikada više neće vratiti,to je plaćeno krvlju no ni ovo čudovište kriminala i nepravde ,neopstalo još dugo.Za spas generacija koje dolaze.Jandroković je samo jedan mali kotačić.Oni glavni još su gospodari života i smrti te opće propasti države.


registracija
14/8/10

rubix, 18.08.11. 15:40

Bravo Predsjedniče, svaka čast!! Sanaderovo potrčkalo je i više nego zaslužilo ovakvu javnu šamarčinu.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 18.08.11. 15:46

Bravo Josipović.Idemo malo i po tuki.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 18.08.11. 16:21

fluid, potpisujem, pogotovo potrebu o pravnoj i pravednoj drzavi.


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.08.11. 16:53

Epska narodna, stoji i danas: S kakvim je govnima državu stvaraoTuđman je trebao dobiti Nobelovu nagradu za kemiju!

Bit će da će mladog lava glave doći hijena. Kralj đungle nema šanse s hijenom. Obje krvoločne i predatorske životinje nemaju šta tražiti u ovoj našoj divljini. Nama trebaju mudre lisice, radišne pčele i marljivi mravi. Ostali svi u zoološki vrt na se svijetina ima čemu smijati.


registracija
30/12/08

csiki, 18.08.11. 17:27

Smesan je Jandrokovic. Poslao je protesnu notu svajcarskoj vladi jer nisu pustili ustasu Tompsona da paradira po CH, a zatim Srbiji zbog TV Pinka. Bravo gosp. Josipovicu.


registracija
20/6/11

etna47, 18.08.11. 17:31

Sramota na koji se način vadi Josipović o kao da živi na Marsu ,a Jandroković na zemlji. Nijednom rječi nije ministar Jandroković uvrjedio njegovo VELIČANSTVO
Josipovića,samo toliko da treba raditi svoj posao za kojeg treba dozvolu od Milanovića i njegovih KUKURIKAVACA.....JAVNA Sramota.


registracija
12/1/11

bozhidar, 18.08.11. 19:22

niste znali, je li? da se zakoni, ustavi, biblija, quran, torah, da kapital, mein kamf, itd., ne mogu ZNATI-- MOGU SE i biti ce zauvijek samo tumaceni.

osim toga, zakone pisu i tumace samo advokati--i pogodli ste!! uvijek onako kak treba jednoj vrsti vladavine [i njenim vladama]; te njenoj jurisprudenciji, warlords, gospodarima rata/mira/rada.

quran, 'sv' pismo [citaj, molim, tzv], torah/talmud, quran pisu i tumace samo popi/odnosni ulema i rabbinate.
ukoliko se netko od tih tumacenja ogradi lil ih odbacuje, njega se izbacuje iz vlade/stranke ili crkve, djamije [mosque], i sinagoge [synagogue].

ukratko, zivimo u bezvlascu. pa odkud onda toliko nepravde, vojinih saveza [kao nato], wmd, bezkucnika, nezaposlenih, ratova, toliko oruzja/vojske, banaka u vlasnistvu pojedinaca [odgovorni samo svojim istomisljenicima], ako ne bi imali bezvlasce. ali ipak ne bespuce za vise slojeve drustva, itd?
samo nas seljacine, je li? jadni smo! besputnici/besciljni smo, kao jadni mravi zauvijek raditi a nikad se obogatiti ili do rijeci doci.
pa zar se cudimo da bas zato nasi gospodari i warlords velicaju demokraciju;: najbolju vrstu vladavine za mafijase!! hvala b. baljkas, sbnk


registracija
9/3/11

ajme3meni, 18.08.11. 20:12

csiki,
obzirom da ste u postovima napisali da ne živite u Hrvatskoj i da ste nacionalna manjina bilo bi lijepo od vas da ostavite građanima koji žive i rade u Hrvatskoj i pune hrvatski proračun da komentiraju o događajima u koji se tiču Hrvatske i njenih građana. Prema sadržaju postova, jeziku kojim pišete za pretpostaviti je koja ste nacionalna manjina. Metite u svojem dvorištu a ne u susjedovom. Kad pometete svoje dvorište onda tek možete mesti i susjedovo.


registracija
14/11/07

laufer, 18.08.11. 21:53

Jandroković, mikimaus ministar, pokazuje bahatost i glupost karakterističnu za hadezejsku vladu.


registracija
30/12/08

csiki, 19.08.11. 10:02

ajme3meni uopste nisam iz Vaseg susjeda! Jezik sam bas naucio u RH za vreme rata i uopste se ne mesam u probleme RH samo kazem moje misljenje.


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.08.11. 10:30

Zanimljivo csiki! Naučiš jezik za vrijeme rata i pričaš ekavicom. Znači, bio si na drugoj strani koju mu zovemo neprijateljskom, četničkom ili srpskom. Time tvoja mišljenja, viđenja i osvrti dobivaju sasvim drugi značaj.

Budi tako dobar pa reci gdje si bio, u kojem periodu i s kojim razlogom?


registracija
22/6/10

Konstantinos, 19.08.11. 10:44

Neugodno sam iznenaden postupkom predsjednika Josipovica, bas njega sam dozivljavao kao nekoga koji poznaje pravo i koji se ravna po pravnim procedurama. Mislim da nije ok, da mu Kosorica drzi "lekciju" i stavlja do znanja odluke vlade koje bi on kao predsjednik - trebao znati bolje od nje! To mi djeluje vrlo ne profesionalno. Osim toga, mislim da su interesi zemlje puno vazniji od malih prljavih ratova koje obadvije gubitnicke stranke vode i zele voditi u buducnosti. Ovo vidim kao minus predsjedniku jer se dao uvucu u takav jedan "rat" jer on, kao vanstranacka figura, bi trebao biti iznad svih njih, barem ja tako shvacam parlamentarnu demokraciju ili mozda grijesim?


registracija
30/12/08

csiki, 19.08.11. 10:47

Bio sam sa Caritasom i Crvenim krizom skoro u svim bivsim republikama Jugoslavije.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 19.08.11. 10:51

csiki,
bila je riječ o poštapalici za metenje, Očito to niste razumijeli.
Zanimljivo je da ste u Hrvatskoj za vrijeme rata naučili srpski a ne hrvatski jezik
Vaše mišljenje o HR je puno negativnog naboja bez konkretnih činjenica, što je vidljivo iz postova koje ste na ovom forumu pisali.


registracija
30/12/08

csiki, 19.08.11. 11:09

Ne vidim veliku razliku izmedju dva jezika uvek naucis jezik sredine i nemam negativnu misljenja za RH ali drugacije razmisljam kao jedan ustasa ili cetnik. Postoji samo dve vrste ljudi dobri zla a narodnost uopste nije vazno bar za mene .Inace najbolji priljatelji su mi hrvati iz Vukovara gde sam prozivio mnogo stvari.


registracija
20/8/10

McCoy, 19.08.11. 11:41

@csiki
Bravo za komentar. Ja uglavnom ne komentarisem oko tekstova koji se ticu privrede i unutrasnje politike Hrvatske, ali morao sam da odreagujem na trabunjanje ove dvojice.

@ajme3 i Zvonko
Prozivanje nekoga na nacionalnoj osnovi i, u ovom slucaju, povodom nacina na koji neko govori, je skoro najnizi oblik ljudske egzistencije. Samo fali jos da uporedjujete je li necija koza svetlijih ili tamnijih nijansi. To bi tada bilo apsolutno dno.

p.s. obzirom da pisem na vama stranom jeziku, verovatno necete ni shvatiti sta sam upravo rekao...


registracija
16/6/10

nosonja, 19.08.11. 12:54

Konstantinos,nemoj se molim te prenemagati,tvoj tekst je posprdan i omalovažava moga Predsjednika,čak i da nije u pravu, toj bandi treba svaki dan vaditi mast,kao što i oni vade nama.
Da ,normalno tebi i takvima odgovara da on bude biljka,zna se kojeg imena.
Josipoviću,svi koji smo glasali za tebe ,glasali smo da budeš protiv onih koji upropaštavaju našu Hrvatsku.....nemamo mi rezervnu državu kao mnogi koji su ,nakon što su je pokrali, otišli u nju.......zna se koja je to država.
Tudjman je bio predsjednik ADZ-eta i to iskjučivo adezeta.
Predsjedniče rasturaj,za to smo te i birali!!!!!!!!!!!!!!


registracija
9/3/11

ajme3meni, 19.08.11. 13:31

McCoy,
potražite na forumu druge teme pa će te vidjeti što i kako csiki komentira i koje argumente koristi u blaćenju Hrvatske. A tek onda donosite zaključke je li to bilo o prozivanju na nacionalnoj osnovi i najnižem obliku ljudske egzistencije ili se radilo o nečem drugom.


registracija
20/8/10

McCoy, 19.08.11. 13:39

@ajme3
To i cinim gotovo svakodnevno i nisam nasao nista sto bi bilo vredno pomena.
Osim toga, forumi i sluze tome da ljudi kazu svoje misljenje i komentarisu stavove iznesene u tekstu ili postovima drugih forumasa. Ali vredjanje i jos po nacionalnoj osnovi, bespotrebno je. Dovoljno je izneti argumente u svoju korist, pa ko misli da je u pravu neka kontrira.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 19.08.11. 13:58

McCoy,
me smatram da sam csikija vrijeđala na nacionalnoj osnovi, već sam ga malo piknula, jer je u jednoj od prethodnih tema svojim postovima iznosio lažne podatke (iz neznanja ili s namjerom nije mi poznato) na štetu Hrvatske, a ne svoje mišljenje.
Srbi, koji su mi bili prijatelji prije rata ostali su prijatelji do danas i ostat će dok sam živa. I ne radi se o nikakvom nacionalizmu barem s moje strane.


registracija
7/3/11

medjimurec, 25.08.11. 17:43

Vasiona , neka strana rijec -mozda da pokusas sa svemir?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika