19.08.2011. / 14:08

Autor: Nacional.hr

Započeli 28,5 milijuna kuna vrijedni radovi na obrani od poplava u Metkoviću

Rješenje se zasniva na izgradnji obrambenog nasipa dužine oko 8,7 km, dvije crpne stanice, dvije regulacijske ustave te dvije preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje katastrofalnih voda u branjeno područje

Jadranka Kosor i Stipe Gabrić Jambo (Foto: Vlada RH)Jadranka Kosor i Stipe Gabrić Jambo (Foto: Vlada RH)Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas radove na izgradnji objekata obrane od poplava u Metkoviću. Riječ je o zaštitnom nasipu na desnoj obali Neretve u naselju Jerkovac, području u kojem živi oko 35% svih stanovnika Metkovića, bez adekvatnog komunalnog uređenja te je stoga pod velikim rizikom od poplava.

Uz premijerku Kosor, svečanosti su nazočili ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, Đuro Popijač, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Branko Bačić, ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, župan dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Metkovića, Stipe Gabrić Jambo, generalni direktor Hrvatskih voda, Jadranko Husarić te ostali visoki dužnosnici.

Rješenje se zasniva na izgradnji obrambenog nasipa dužine oko 8,7 km, dvije crpne stanice, dvije regulacijske ustave te dvije preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje katastrofalnih voda u branjeno područje. Spomenute radove u vrijednosti od gotovo 28,5 milijuna kuna izvodit će splitsko poduzeće Konstruktor-Inženjering a prema natječaju predviđeni završetak radova planiran je za listopad 2014. godine.

Naselje Jerkovac, kao dio grada Metkovića nastalo je ubrzanom urbanizacijom dijela močvarnog područja Vid-Norin u desnom zaobalju rijeke Neretve. Nedostatak regulative, planiranja i uređivanja prostora u prošlosti pogodovao je pojavi snažne izgradnje stambenih objekata zauzimanjem močvarnih i poljoprivrednih površina uzduž kanala, nasipa i prometnica na području Donje Neretve. Naselje je zaštićeno od velikih voda rijeke Neretve obrambenim nasipom kojeg čini trup željezničke pruge Ploče - Mostar, ali je nezaštićeno od vlastitih zaobalnih voda područja Vid-Norin i od voda rijeke Neretve koje dolaze kroz otvor mosta na rječici Norino. Projekt obrane od poplava na ovom području iznimno je složen budući da zadire i u prostor susjedne BIH. Naime, osim naselja Jerkovac, plavljenju je izloženo i naselje Gabela Polje na području općine Čapljina.

Metković je jedan od gradova koji sudjeluju u provedbi višegodišnjeg «Jadranskog projekta» (projekt zaštite od onečišćenja na priobalnom području) vrijednog 280 milijuna eura pa su Hrvatske vode na ovom području primijenile cjelovit pristup, istovremeno štiteći vode od onečišćenja ali i osiguravajući zaštitu od štetnog djelovanja voda.

Planirani uređaj za pročišćavanje Metković također će biti smješten na desnoj obali rijeke Neretve, pa je stoga nužno, paralelno sa pripremom za izgradnju uređaja, riješiti zaštitu tog područja od poplavnih zaobalnih voda kroz gradnju zaštitnih i regulacijskih vodnih građevina.

Metković koristi i bespovratna sredstva darovnice Globalnog fonda za zaštitu okoliša. Sredstva darovnice će pomoći u izgradnji uređaja za pročišćavanje višeg stupnja pročišćavanja kao potpora nacionalnim i lokalnim radnjama na smanjivanju unosa onečišćenja u osjetljivo područje rijeke Neretve i obalno područje Jadranskog mora.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 19.08.11. 15:28

Treba li ovdje što komentirati???
Bilo bi dobro kada bi netko mogao zbrajati koliko bi nas to sve koštalo što će ADZ pootvarati radova do izbora.
Zbilja bih to volio znati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika