23.08.2011. / 11:22

Autor: Nacional.hr

Parazit, opasan i za ljude: štakore pretvara u zombije koji su napaljeni na mačke!

Miris mačjeg urina inače odbija male glodavce, no znanstvenici su otkrili da muškim štakorima, inficiranim sa parazitom pod nazivom Toxoplasma, miris mačjeg urina aktivira dio mozga zaduženoga za seksualnu privlačnost koji se inače aktivira u blizini ženskih štakora

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici su otkrili parazita koji štakore pretvara u zombije i utječe na njihovo ponašanje tako da štakorima mačke postanu seksualno privlačne, prenosi Daily Mail.

Miris mačjeg urina inače odbija male glodavce, no znanstvenici su otkrili da muškim štakorima, inficiranim sa parazitom pod nazivom Toxoplasma, miris mačjeg urina aktivira dio mozga zaduženoga za seksualnu privlačnost koji se inače aktivira u blizini ženskih štakora, a u isto vrijeme se dijelovi mozga odgovorni za osjećaj straha paraliziraju.

Jedan od autora studije Robert Sapolsky sa Sveučilišta Stanford tvrdi da je normalno da Toxoplasma kod štakora blokira dio mozga zadužen za strah, no neobično je da utječe i na dio mozga zadužen za seksualno uzbuđenje. Ono što znanstvenike zbunjuje je to što privlačnost mačjeg urina štakora čini lakšim plijenom za mačke, čime se ujedno sprječava i razmnožavanje Toxoplasme, koja se razvija u probavnom sustavu štakora. Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford smatraju da ovo sugerira na povezanost straha i privlačnosti. No istraživanje nije pokazalo na koji način Toxoplasma mijenja mozak, samo da ga mijenja.

Prijašnja istraživanja su pokazala da Toxoplasma napada mozak domaćina u blizini amigdale, dijela mozga zaduženog za strah i emocije. Toxoplasma je opasna i za ljude koji se njome zaraze preko nedovoljno termički obrađenog mesa i mačjeg izmeta. Opasna je za trudnice i razvoj fetusa, a pronađena je i veza Toxoplasme sa shizofrenijom. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrilo na koji točno način Toxoplasma utječe na mozak domaćina.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika