23.08.2011. / 20:14

Autor: Nacional.hr

Lista životinja koje na ljude prenose opasne bolesti

Kako su mačja usta prljava, oko 50 do 90 posto mačjih ugriza može uzrokovati infekciju. Od mačje ogrebotine se također može dobiti groznica, koja u rijetkim slučajevima može uzrokovati encefalitis i probleme sa kostima. Mačke su i prijenosnici bjesnoće, tularemie i toxoplazmoze

IlustracijaIlustracijaMajmuni

Ove životinje na ljude mogu prenijeti virus herpes B, koji se prenosi slinom i može biti smrtonosan za ljude. Ovaj virus može uzrokovati encefalitis, koji oštećuje mozak.

Šišmiši

Šišmiši na ljude mogu prenijeti bjesnoću, koja je visoko na listi ozbiljnih bolesti koje životinje mogu prenijeti na ljude. Bjesnoću prenose i još neke životinje, poput kojota, lisica, rakuna, pasa i mačaka. Bjesnoća utječe na centralni živčani sustav i može uzrokovati halucinacije, paralizu, poteškoće s gutanjem. Ako se ne liječi, bolest u roku nekoliko dana nakon što se simptomi pojave može postati smrtonosna, prenosi ABC.

Divlji zečevi

Iako ove životinje djeluju umiljato, mogu biti prijenosnici bolesti pod nazivom tularemija, koja može dovesti do ozbiljnih problema sa dišnih sustavom i poznata je još pod imenom zečja groznica. Simptomi su iznenadna groznica, bolovi u zglobovima, bol u prsima, upala pluća i problemi sa disanjem.

Ptice

Ptice mogu biti prijenosnici niza bolesti. Jedna je ptičja gripa koja je devedesetih privukla pažnju diljem svijeta. Ptičju gripu uzrokuje virus H5N1 i izrazito je smrtonosan za ljude. Još jedna od bolesti koju prenose ptice je papagajska groznica ili psitakoza. Dobiva se udisanjem čestica sasušenog izmeta zaraženih ptica ili rukovanjem zaraženim pticama. Simptomi su glavobolje, temperatura i upala pluća.

Nutrije i ostali divlji glodavci

Divlji glodavci mogu na ljude prenijeti kugu preko buha inficiranih bakterijom koja uzrokuje ovu bolest. Ako čovjeka ugrize buha inficirana ovom bakterijom, može dobiti ovu bolest. Kuga je u srednjem vijeku harala Europom, a danas godišnje ima od 1,000 do 3,000 slučajeva oboljelih od kuge u svijetu.

Štakori i miševi

Povjesničari smatraju da su upravo štakori bili prijenosnici kuge u srednjem vijeku. Štakori mogu biti prijenosnici i groznice koju prenosi ugriz štakora, a koju uzrokuju dve različite bakterije. Osim ugrizom štakora, groznica se prenosi i konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode. Miševi su prijenosnici i hantavirusa koji na početku stvara simptome slične gripi i može doći do nakupljanja tekućine u plućima što može biti fatalno. Glodavci prenose i leptospirozu, koja oštećuje bubrege i uzrokuje meningitis.

Reptili

Ova životinjska vrsta na koži prirodno ima salmonelu, a djeca su na ovo posebno osjetljiva. Reptilima kao ljubimcima je obično dozvoljeno da se slobodno kreću po podu, čime mogu prenijeti zarazu na djecu koja pužu.

Goveda

Goveda su poznate kao prijenosnici tri vrste bolesti, salmonele, e.coli i goveđi encefalitis. E. coli koju prenose krave je opasna za ljude, ali ne i za krave. Goveđi encefalitis se može prenijeti na ljude konzumacijom zaraženih goveđih mozgova ili leđne moždine i uzrokovati Creutzfeld-Jakobovu bolest mozga, koja može biti smrtonosna za ljude.

Psi

Čovjekov najbolji prijatelj može biti prijenosnik bjesnoće, parazita rudarske gliste i oblića. Štenci mogu prenijeti salmonelu, bakteriju giardiu i campylobakteriju. No pseći krpelji nisu opasni, opasniji su krpelji sa divljači.

Mačke

Kako su mačja usta prljava, oko 50 do 90 posto mačjih ugriza može uzrokovati infekciju. Od mačje ogrebotine se također može dobiti groznica, koja u rijetkim slučajevima može uzrokovati encefalitis i probleme sa kostima. Mačke su i prijenosnici bjesnoće, tularemie i toxoplazmoze. Toxoplazmoza je opasna za trudnice jer se može prenijeti na fetus, a može dovesti do oštećenja mozga, očiju i drugih organa.

Vezane vijesti

U boj protiv infekcija lijekovima u pravo doba dana

U boj protiv infekcija lijekovima u pravo doba dana

Određeno vrijeme dana utječe na imunitet i moglo bi biti važan faktor kod rizika za dobivanja infekcije, tvrde američki znanstvenici, izvještava BBC.… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 24.08.11. 13:27

A komarci?? A razne odvratne muhetine??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika