24.08.2011. / 13:27

Autor: Deutsche Welle

Glavno pitanje: Kako danas izgleda Julija Timošenko?

Vođa ukrajinske opozicije, Julija Timošenko, od početka kolovoza je u pritvoru. Njen odvjetnik nedavno je priopćio da Timošenkova pati od jedne nepoznate bolesti i da se njeno zdravstveno stanje pogoršava.

Julija TimošenkoJulija TimošenkoKada se početkom tjedna Julija Timošenko pojavila na sudu, sve prisutne zanimalo je samo jedno - njen izgled. Na sebi je imala odjeću krem boje, a umjesto pletenica na glavi je imala punđu. Sve u svemu, izgledala je zdravije nego prošlog petka.

Svakodnevno se uvelike priča o pogoršanju zdravstvenog stanja Timošenkove od kada je u pritvoru. Odvjetnik Juri Suhov govorio je o uznemirujućim simptomima neke nepoznate bolesti. Stranački kolega Timošenkove, Aleksandar Tirčihov objašnjava: „Po cijelom tijelu ima plave fleke i ispucale krvne žile. Takvih problema ranije nije imala. Njeno trenutno zdravstveno stanje je toliko loše, da nije u stanju da napravi ni ono malo koraka koliko joj je dozvoljeno."

Rat za psihičko uništenje

Sudac je do sada odbijao zahtjev Timošenkove da je pregleda neki od liječnika u kojeg ima povjerenje. Bivša premijerka, sa druge strane odbija da je pregled zatvorski liječnik ili neki drugi specijalista iz Ministarstva zdravstva. Na obje strane postoji strah od manipulacija.

I bez pregleda, situacija se sve više zaoštrava. Pristalice Timošenkove govore o ratu za njeno psihičko uništenje. Riječ je o insufijenciji, odnosno zatajenju srca i opasnom trovanju. Jedan od veleposlanika je rekao da se ovdje radi o izuzetno opasnom otrovu koji se nalazi na zidu ćelije u koju je Timošenkova smještena. Bivša premijerka je izjavila da su zidovi premazani opasnom tekućinom protiv žohara i drugih insekata. S tim u vezi, podsjeća se i na trovanjem bivšeg predsjednika Juščenka.

Tek jedna plava masnica?

Druga strana kaže da je sve to podsjeća na kazalište, da je riječ o izmišljenoj bolesti, koja bi sada pred sudom trebala ju zaštiti. „Timošenkova nema ništa drugo do jedne masnice na ruci", izjavila je javna tužiteljica Lila Frolova i dodala: „Optužena izgleda kao i na početku procesa. To je žena veoma lijepog izgleda. Ja na njenom licu nisam primijetila nikakve promjene."

Sudac smatra da Timošenkova želi probuditi sažaljenje kako bi bila puštena iz pritvora. Međutim, za puštanje Timošenkove postoje sasvim drugi razlozi, kaže njen odvjetnik Juri Suhov. „Mi tražimo puštanje, ne zbog lošeg zdravstvenog stanja, već zato što nema razloga da ona ostaje u pritvoru. Nadamo se da će naši zahtjevi biti uvaženi i da će proces biti obustavljen. I zbog izjava svjedoka. Nijedan od njih nije objasnio zašto je Julija tačno kriva."

Timošenkova se tereti da je kao premijerka zloupotrijebila službeni položaj sklopivši ugovore o uvozu ruskog plina po nepovoljnoj cijeni, čime je oštetila državu za nekoliko stotina milijuna eura. Bivša premijerka odbacuje optužbe i kaže da je proces protiv nje politički motivisan.

Liječnici tvrde da je sve u redu

Ukrajinska vlada u srijedu je potvrdila da je Julija Timošenko, koja je patila od misteriozne bolesti u zatvoru, u dobrom zdravstvenom stanju, nakon što su je pregledala petorica liječnika specijalista, među kojima i njen osobni liječnik.

Liječnici su u srijedu pregledali bivšu premijerku i potpisali dokument u kome navode da je njeno zdravstveno stanje zadovoljavajuće, precizira se u priopćenju Uprave zatvora. Informativna služba Timošenkove nije potvrdila, ni demantirala ovu informaciju.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika