24.08.2011. / 15:03

Autor: Hina

Srbijanski mediji: Nakon posjete Merkel, pred Srbijom su teške odluke

Nakon posjeta njemačke kancelarke Angele Mekrel i uvjeta koje je iznijela srbijanskim vlastima za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) pred Srbijom se teške odluke vezane uz problem Kosova, prenose u srijedu beogradski mediji te navode kako je oštro stajalište njemačke kancelarke iznenadilo srbijanske vlasti.

Angela Merkel i Boris Tadić (Foto: Ured predsjednika RS)Angela Merkel i Boris Tadić (Foto: Ured predsjednika RS)Nakon posjeta njemačke kancelarke Angele Mekrel i uvjeta koje je iznijela srbijanskim vlastima za dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) pred Srbijom se teške odluke vezane uz problem Kosova, prenose u srijedu beogradski mediji te navode kako je oštro stajalište njemačke kancelarke iznenadilo srbijanske vlasti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i srbijanski predsjednik Boris Tadić tijekom razgovora iznijeli su suprotna stajališta o mogućem rješenju kosovskog pitanja, piše dnevnik ''Blic'' navodeći kako od neimenovanog izvora bliskog predsjedništvu doznaje da je Tadić jasno poručio da Srbija nikada neće priznati neovisno Kosovo.

Razgovor je, po riječima tog izvora, bio neprijatan i mučan, a poslije onoga što je Merkelova poručila Tadiću pred Srbijom su dani teških odluka i situacija je prilično loša.

''Nikakvog govora o podjeli Kosova ili specijalnim statusima za Sjever nije bilo budući da je kancelarka insistirala na tome da je Kosovo država zaključno s administrativnim prijelazima ka centralnoj Srbiji i da Priština ima apsolutnu vlast na cijelom teritoriju'', kaže izvor ''Blica''.

Sonja Liht, predsjednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, ugledne nevladine organizacije za edukaciju mladih političara, te predsjednica vanjskopolitičkog savjeta srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova, ocijenila je, kako prenosi srbijanska agencija Tanjug, da novi uvjeti koje je Merkel prenijela u Beogradu povodom Kosova nisu bili očekivani. Liht je kazala kako se, do zahtjeva njemačke kancelarke da je za dobivanje statusa kandidata neophodno ne samo da Srbija nastavi dijalog s Prištinom, već i da Eulex dobije mogućnost djelovanja na cijelom teritoriju Kosova te da se krene ka ukidanju paralelnih institucija, očekivalo da novih uvjeta neće biti.

Zahtjevi Europe se, smatra Liht, iskazuju sve konkretnije, pa je za Srbiju najbolje da dijalog s Prištinom, čiji se nastavak očekuje 2. rujna u Bruxellesu, ima što konkretnije rezultate.

Srbijanski veleposlanik u Berlinu Ivo Visković kazao je kako službeni Beograd nije iznenađen zahtjevima njemačke kancelarke jer se to moglo naslutiti iz ranijih poruka koje je Srbija dobivala, prenosi portal B92. Dodao je kako je možda samo oštrina zahtjeva za ukidanje institucija na sjeveru Kosova nešto što nije bilo očekivano baš u toj mjeri te da je taj zahtjev nešto što vodstvo Srbije u ovom trenutku apsolutno ne može prihvatiti.

''Oni imaju neke svoje proračune i bojim se da je jedan da mi zbog kandidature i želje da uđemo u Uniju popuštamo u svemu, upozorili smo, ali nažalost njemačka strana ostala je pri svojim tvrdim stajalištima", rekao je Visković te naveo kako je svoje sugovornike u Berlinu više puta podsjetio da je Zapadnoj Njemačkoj trebalo 20 godina da uspostavi kakve takve odnose s Istočnom Njemačkom i da pri tome nisu priznali jedni druge, a da se od Srbije traži da to učini za dvije godine.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika