25.08.2011. / 08:20

Autor: Deutsche Welle

Dolaze 'tmurni oblaci': "Bolje da se ne grade nove tvornice automobila"

Njemačkoj automobilskoj industriji trenutno ide sjajno: kupci moraju čekati i po nekoliko mjeseci na neke modele. Ali stručnjaci upozoravaju: tmurni oblaci su se već nadvili i nipošto nije pametno ulagati u nove pogone

IlustracijaIlustracijaPrva polovica 2011. za automobilsku industriju Njemačke nije mogla proći bolje: osobito za novije modele vozila potražnja je veća nego što se uspijeva proizvoditi tako da su rokovi od tri ili četiri mjeseca za isporuku nešto sasvim "normalno". Štoviše: upravo su "nijemci" u proteklih godinu-dvije preoteli značajan udio svjetskog tržišta automobila. Jer japanski gigant (Toyota) je izgubio kupce - prvo zbog problema s kvalitetom, a onda i zbog problema u opskrbi nakon katastrofe u Fukušimi. Tu prazninu na tržištu su odmah požurili popuniti prije svega njemački proizvođači, ali profitirao je i korejski Hyundai-Kia koji se sve više profilira u "globalnog igrača" u tržištu automobila.

"Potrajat će samo još koji mjesec"

No najveći "profiteri" su Audi, Daimler i BMW koji prodaju rekordne količine vozila i gdje kupci iz čitavog svijeta imaju golemo povjerenje u te marke vozila. Ali prema studiji Center Automotive Research (CAR) Sveučilišta Duisburg-Essen, zlatno doba će ubrzo prestati. Prodaja će već pasti početkom iduće godine i tek nakon dna se može opet očekivati rast - koji nipošto neće dosegnuti današnje brojke. Voditelj instituta Ferdinand Dudenhöffer navodi čitav niz čimbenika koji će potencijalnim kupcima "ohladiti glavu" prije nego što potpišu ugovor o kupnji novog automobila: kreditna kriza u SAD i zapadnoeuropskim zemljama još nipošto nije prošla, a uz to će troškovi života dalje rasti. To se odnosi prije svega na energente - naftu, ali i cijena električne energije će narasti jer će i druge zemlje, pored Njemačke, željeti što je manje moguće ovisiti o atomskoj energiji.

Ovaj puta i Kina

Daimler, BMW, Audi i Porsche su dugo vremena tek s osmijehom na usnama mogli gledati nevolje u "starim" industrijskim silama jer su se automobili i dalje sjajno prodavali - tamo gdje ih ionako nema toliko: u Kini, Indiji, Brazilu... Doista, i za vrijeme najgore krize je tamo stopa porasta broja prodanih vozila često iznosila i po 20 ili 30% - godišnje! Ali stručnjaci sa sveučilišta su došli do zaključka kako to neće još dugo potrajati. Osobito kada je riječ o Kini, tamošnja vlada je dugo vremena poticala značajne konjunkturne programe. Takve mjere se jedva još mogu očekivati jer Kina već ionako ima problema s poskupljenjima, tako da bi nova "kiša" novca samo još potakla inflaciju. Zato procjenjuju porast kineskog tržišta automobila za jedva 5% godišnje. Slično je i u Indiji, tako da Dudenhöffer procjenjuje da ovaj - znatno manji rast potražnje u "novim" industrijskim silama, nipošto neće biti dovoljan da nadoknadi minus u "starim" velesilama. Zato je njegov zaključak jasan: "Proizvođači bi trebali biti veoma oprezni sa svojim planovima o novim proizvodnim kapacitetima. Ne trebaju niti planirati zapošljavanje novih radnika koji će, kada više neće ići tako dobro, samo opterećivati koncern."

Autor: K. Urlich (aš)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Električni automobili - skupa greška?

Električni automobili - skupa greška?

Euforija od prije tri, tri i pol godine je splasnula. Tadašnja vladajuća koalicija u Berlinu postavila si je veliki cilj: Njemačka je trebala postati… Više

Komentari

registracija
7/4/11

ivanovac, 25.08.11. 10:37

A nama Popijač prodaje muda pod bubrege o ulaganju njemačke automobilske industrije u nove kapacitete u Hrvatskoj...
To može pričati samo bjeloglavoj Jaci...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika