25.08.2011. / 12:38

Autor: Nacional.hr

Svečano otvoren 5. Vukovar film festival – hrvatska Kotlovina oduševila domaću publiku

Današnji dan započinje crtićem Alfa i Omega, a nastavlja se u 13 h potresnim filmom Chernobyl: Nevidljivi ubojica

Organizatori Vukovarskog filmskog festivalaOrganizatori Vukovarskog filmskog festivalaSvečanim otvorenjem na terasi Agencije za vodne putove otvoren je jubilarni 5. Vukovar film festival - festival podunavskih zemalja.

"Htjeli smo dovesti kino u Vukovar, logičan slijed bio je prikazivati filmove dunavske regije, drago nam je da je festival stigao do male obljetnice, svog petog rođendana", istaknuo je na otvorenju direktor festivala Igor Rakonić. Ispred glavnog pokrovitelja T-Coma, gospodin Dario Borovac napomenuo je da vukovarska manifestacija svakako obogaćuje hrvatsku kulturnu scenu. Ispred Hrvatskog audiovizualnog centra publiku je pozdravila njihova predstavnica Vanja Sremac.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradonačelnik Vukovara Željko Sabo istaknuli su značaj festivala ne samo u kulturnom smislu već i u regionalnom turističkom. Prije no što su službeno otvorili festival, gradonačelnik Željko Sabo direktoru festivala dodijelio je počasnu nagradu Vukovarsko svjetlo slobode za doprinos kulturnom razvoju regije.

A onda je krenula filmska priča. Ispred njemačkog filma Između neba i zemlje publiku je toplo pozdravio redatelj York Fabian Raabe, a nakon hrvatskog filma Kotlovina prisutne su pozdravili glumci Mirela Brekalo, Igor Kovač i Draško Zidar, složivši se u ocjeni da i krajnji istok Hrvatske ima svoj vrijedan filmski adut, srdačnu publiku i kino pod vedrim ljetnim nebom.

Nekoliko sati prije svečanog otvorenja svoje su predstavljanje u Ružičkinoj kući imala dva dokumentarna filma, Gospodari Dunava Dragana Nikolića, te Khodorkovsky Cyrila Tuschija. Nastavno na Gospodare Dunava ( film o izumiranju dunavske jesetre) na terasi vukovarskog hotela Lav svoje je predstavljanje imao hrvatski ogranak World Wildlife Funda, nezavisne svjetske organizacije za zaštitu prirode.

Današnji dan započinje crtićem Alfa i Omega, a nastavlja se u 13 h potresnim filmom Chernobyl: Nevidljivi ubojica iz programa Planet partner gdje se prikazuju odreda zanimljivi dokumentarci koji progovaraju o stanju moderne civilizacije.

Hit današnjeg dana jest njemački film Zlin-Živuća utopija, Alexandra Bindera koji progovara o projektu «utopijskih satelitskih gradova» industrijalca Bate od kojih je jedan zoran primjer i Borovo. Nakon filma održat će se predavanje konzervatorice Ines Ambruš na temu « Satelitski grad Bata u Borovu». Potom slijedi otvaranje izložbe «80 godina Bate u Borovu» koja će se moći pogledati za vrijeme trajanja festivala u Ružičkinoj kući.

Večeras je na meniju bugarski film Tilt o nemogućoj ljubavi u tranzicijsko doba a kasno u večer od 23h ljubitelji kostimiranih drama dolaze na svoje - prikazujemo Jane Eyre redatelja Caryja Fukunage.

Festivalska radionica koja je okupila mlade filmske entuzijaste krenula je jučer sa snimanjem dokumentarca o svih pet dana festivala. Dunavska scenaristička radionica starta danas, pred polaznicima su neke nove filmske priče.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika