27.08.2011. / 22:06

Autor: Hina

Jedini preživjeli vatrogasac

Lučić - Za kornatsku tragediju kriva je NATO bomba, a ne eruptivni požar

Jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije Frane Lučić izjavio je za večerašnji Dnevnik HTV-a kako vjeruje da je za stradanje vatrogasaca kriva NATO-va bomba odbačena 1999. nakon napada na Srbiju, a ne eruptivni požar ili curenje goriva iz helikoptera.

Frane Lučić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)Frane Lučić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)Jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije Frane Lučić izjavio je za večerašnji Dnevnik HTV-a kako vjeruje da je za stradanje vatrogasaca kriva NATO-va bomba odbačena 1999. nakon napada na Srbiju, a ne eruptivni požar ili curenje goriva iz helikoptera.

Lučić smatra da ozljede vatrogasaca mogu biti jedino od bombe.

"Vjerujem da je riječ o bombi CBU-87. Na fotografijama stradalih se vidi da su sve ozljede identične. Na jednom mjestu duboke, a okolo ništa. Kod svakog je tako", rekao je Lučić. Kazao je da se same eksplozije ne sjeća.

Teoriju o odbačenim eksplozivnim punjenima na Kornatima prvi je iznio umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić nakon višemjesečnog istraživanja tragedije.

Frane Lučić je u veljači ove godine posjetio predsjednika Ivu Josipovića i predao mu fotografije i druge materijale od umirovljenog časnika Pušića za koje je Josipović rekao da je "riječ o materijalu koji je otprije poznat, te da će ga proslijediti državnom odvjetništvu".

Jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju 30. kolovoza 2007. tada je izjavio kako po njegovom mišljenju za smrt 12 njegovih kolega nije kriv eruptivni požar, što je službeni zaključak stručne skupine nakon osmomjesečnog vještačenja.

No, u javnosti se spominju još dva moguća uzroka kornatske tragedije. Prvi je da je nesreću izazvalo naglo curenje goriva iz helikoptera po vatrogascima, a drugi da je nesreću izazvala eksplozija ostataka NATO-bombe. Po toj teoriji NATO-vi zrakoplovi su na Veliki Kornat nakon napada na Srbiju odbacili jednu ili više neiskorištenih bombi s kojima nisu mogli sletjeti u zračnu bazu u talijanskom Avianu.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 27.08.11. 22:53

para nikad dosta


registracija
3/6/11

skaraica, 28.08.11. 09:07

Nema veze-to je bomba naših prijatelja.


registracija
14/11/07

laufer, 28.08.11. 09:18

Drugim riječima, pojma nemaju što se zapravo dogodilo.
Ali čim Karamarko riješi hitni i bitni slučaj "Boljkovac", odmah će se baciti rješavati za Hrvatsku manje važne predmete: Kornati, Paravinja ...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 28.08.11. 10:26

NATO vec duze vremena izbacuje stvari po jadranu, ako se digne prasina da su decki stradali zbog bombe, pice tesko dalje davati NATOu da baca sto zeli po jadranu. Zato MORH suti.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 28.08.11. 10:37

Austrijska novinarka koja je tužila Obamu,WHO,i ne znam koga još zbog namjernog puštanja virusa među ljude,proglašena je shizofreničarkom i jednostavno nestala u bespuću Irske.bilo je ili trajna izolacija u duševnoj bolnici,ili da više nikad ne napiše ni redka.baš me zanima kako će proći naš Frane i hoće li navedeni časnik stati iza Frane,hoće li zajedno podići tužbu protiv NATA i RH,i hoće li obojicu proglasiti neubrojivima,ili ne daj Bože gorih posljedica.kako će NATO isplaćivati odštetu ubijenim kad ju legalno ne plaća ni za nevine civile posvuda? NATO je samo drugo ime za plaćene ubojice koje još morate plaćati da bi ubijali u vaše ime.valjda Vatikan ima svoje kanđe i u ovom dealu,kad su već najveći posjednik zlata na svijetu.


registracija
28/8/11

andjaa, 28.08.11. 10:43

Kolateralna šteta.


registracija
17/8/11

foringas, 28.08.11. 10:53

to je UDBAŠKA podvala. svi su sve krivi samo srbin ne. kako bi NATO udbacio bombe bilo gdje? pa gledali bi da odbace u more i to ne bilo gdje več će to učiniti u duboko more a ne na kopno a i na more nebi samo tako bacili, jer šta da pogode neki putnički brod i misli li netko da NATO nešto radi bez zapisa? nisu to srbski generali koji ubijaju bez razmišljanja a kasnije nađu krivca.


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 28.08.11. 11:17

"foringas"
po tebi ispada da je nas Frane srbin i udbas,eh velika steta sto tako taj dio tereta od nato agresora ni je tebi pao u dvoriste tvoga doma......


registracija
10/10/09

denhaag, 28.08.11. 11:19

NATO je koristio Jadran za odbacivanje neiskoristenih bombi iz svojih akcija u Srbiji. Dobro se sjecam bivseg kolege iz US koji je bahato govorio o tome kako se Jadran koristi u te svrhe. Covjek nije mogao shvatiti da je Jadran od velike vaznosti za HR ekonomiju. Teorija o neeksplodiranoj bombi je vrlo vjerojatna. Netko je to kod nas dobro zataskao dok nismo usli u NATO.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 28.08.11. 11:33

To je jedino moguće objašnjenje onolikog angažmana vojske nakon tragedije.Drži se Frane.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 28.08.11. 12:53

Odštetu za namjerno ubijene civile,zataškavanje zaostale bombe trebali bi platiti političari koji su ne pitavši narod stavili svoj potpis na pristup RH u NATO,a ispada da je ovih nevinih 12 života i života njihovih obitelji,posebna cijena koja se plaća mimo godišnje članarine za ubojstva.svi koji narodu spremaju ovrhe bez ikakve žalbe i bez suda od 2012 neka i odgovaraju ovrhama na svoju imovinu.
sve te svinjske face podbuhle od bahatosti koje su mirno šutjele kad se pristup NATU potpisivao,neka se svaki dan sjete ovih poginulih i svih onih koji čekaju da domaći dušmani odu.udbaši su svi oni koji podržavaju domaće izdajnike da sišu krv narodu.


registracija
17/8/11

foringas, 28.08.11. 13:03

@ciglanailovac-uvjek nađete krivnju kod nekog drugog. nisam ja rekao da je Frane kriv. ja kažem da nije bilo bombe. ne vjerujem da je tamo pala i da je nije u nacionalnom parku nitko prije otkrio. malo logično razmišljaj.


registracija
10/10/09

denhaag, 29.08.11. 11:07

Pogledajte statistiku i pronadjite gdje je poginulo toliko vatrogasaca u tako kratkom vremenu i biti ce van jasno da su tu bile neke neuobicajene okolnosti. To su bili ljudi koji su znali sto je pozar. Postoji mogucnost da bomba bude slucajno bacena na kopno. Da li su one bobme koje su bacene u more locirane i izvadjene, odnosno da li se zna tocna lokacija izbacivanja svih neupotrebljenih bombi?


registracija
29/8/11

donald, 29.08.11. 12:07

To sigurno nije bila Nato bomba! Pogledajte sto ona radi i koliko krhotina ostavlja:
http://www.stopclustermunitions.org/the-problem/what-is/
Nema sanse da bi netko sve te krhotine pocistio, znaci prica o toj bombi, pada u vodu. (Mozda bi prosla neka napalm bomba? Ali i ona bi ostavila tragove, tako...)


registracija
10/10/09

denhaag, 29.08.11. 22:44

donald za kazetnu bombu si vjerojatno u pravu, ali nije ona jedina u arsenalu. Sve u svemu istina je "in short supply" u danasnje vrijeme.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika