27.08.2011. / 22:33

Autor: Hina

Milanović uz premijerku: Hrvatska sama vodi svoju vanjsku politiku

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući burne reakcije iz Srbije na posjet hrvatske premijerke Kosovu, istaknuo je večeras da Hrvatska sama vodi svoju vanjsku politiku te da ga čudi što se taj posjet nije dogodio i ranije.

Zoran MilanovićZoran MilanovićPredsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući burne reakcije iz Srbije na posjet hrvatske premijerke Kosovu, istaknuo je večeras da Hrvatska sama vodi svoju vanjsku politiku te da ga čudi što se taj posjet nije dogodio i ranije.

"Mi vodimo svoju vanjsku politiku, mi odlučujemo kamo i kada ćemo ići", rekao je Milanović u središnjem Dnevniku HTV-a, odgovarajući na novinarsko pitanje podržava li posjet premijerke Jadranke Kosor Kosovu.

Stvari su tu vrlo jasne, rekao je Milanović, koji smatra da oko toga više ne treba dizati tenzije.

Odnose sa Kosovom i sa Srbijom ocijenio je delikatnim, te smatra da im treba pristupati s jako puno pažnje i opreza, ali i istaknuo kako ga čudi što se premijerkin posjet Kosovu nije dogodio ranije.

"Da sam na njezinom mjestu, da ja vodim vladu, ja bih na Kosovo otišao i ranije", istaknuo je Milanović koji smatra da ovako ostaje dojam da je sve to tempirano za predizbornu kampanju.

Istaknuo je i kako njega u odnosima i sa Kosovom i sa Srbijom u prvom redu zanima posao, radna mjesta, prosperitet i plasman naših proizvoda i poduzeća kojima je to prirodan prostor legalnog i legitimnog širenja. "To me zanima i to ne smijemo ni jednom akcijom ugroziti", istaknuo je Milanović.

Na novinarsko pitanje bi li i on, poput premijerke, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti uputio pozdrav hrvatskim generalima i haškim optuženicima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, što su iz Srbije također osudili, Milanović nije izravno odgovorio, međutim istaknuo je da sve što se radi treba biti rukovođeno ciljem da se tim ljudima pomogne.

"Ako svi smatramo, a smatramo, da su presude generalima nepravedne, da su preoštre, odnosno da uopće nema te krivnje, onda sve što radimo i govorimo, treba biti rukovođeno ciljem da se tim ljudima pomogne, da im se ne ugrožava pozicija. Time bih se rukovodio", rekao je dodavši kako bi činio sve da njihovu poziciju ni na koji način dodatno ne pogoršava.

Govoreći o izbornom programu Kastavske skupine istaknuo je da su u fazi njegova usuglašavanja te da među članovima skupine nema praktički nikakvih značajnijih razlika.

"Naši ciljevi su jasni - turizam, ali profitan i tijekom cijele godine, hrana, energetika i ono infrastrukture što nam još treba. To će biti okosnica našeg izbornog programa", poručio je.

Ponovio je i kako se u Hrvatskoj prije izbora može očekivati "tsunami dobrih namjera", ali i kako je razlika u tome tko će to provesti.

"Ovi izbori su bitka za povjerenje ljudi, ne da im se proda priča i da ih se nasamari, nego da im se iskreno kaže što nas čeka i kako to postići", istaknuo je.

Milanović je komentirao i nedavni intervju stranačkog kolege Slavka Linića, u kojemu je rekao da bi on (Milanović) ako postane premijer, trebao nekom drugom prepustiti mjesto predsjednika stranke.

Rekao je da je SDP demokratska stranka, da su ti stavovi poznati i od ranije, te da članovi imaju pravo govoriti ono što misle, ali i da će ako dobije povjerenje građana, u skladu s europskom praksom, voditi vladu, a povjerenje stranke tražiti od članova.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
22/3/11

vferari, 28.08.11. 08:23

Bravo Milanoviću,jedan skroman savijet uz ovakav program treba uvjetovati i neke rokove ukoliko se ne izvrše biti spreman na odstupanje to treba građanima objasnit,i dati do znanja da tako nije nitko postupio do sada pa ni vaša stranka.Narodu treba pristupiti argumentirano iskreno s određenim zacrtanim rokovima, sve ostalo je preslika keadezea.


registracija
28/7/10

jurefrancetić, 28.08.11. 08:33

Komunisti i jedni i drugi.Samo dvije frakcije.Zanimljivo,te obadvije frakcije bivšeg SKH su imale prilike vladati Hrvatskom.I dokle smo stigli?


registracija
16/6/10

nosonja, 28.08.11. 10:02

Tako je jurefrancetić....ako ćemo se šaliti.
Zajebali ste se 1941.,Da ste se priključili na vrijeme saveznicima (a ne Hitleru ,koji je i sa Staljinom šurovao),borili se protiv Njemačke,bez komunista, '45 bi se zadržala NDH u svojim granicama , sigurno vam saveznici ne bi dozvolili da zločinarite i mi bi imali svoju državu već odavno.


registracija
16/6/10

nosonja, 28.08.11. 10:13

vferari,@ti si pravo osvježenje na ovom forumu....I


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 28.08.11. 13:45

Gospoda Kosor se ponasa i djeluje po uzoru politike koju najcesce provodi Amerika i to i jeste najveci problem, jer takav (deformirani i samim time destruktivni) mentalitet ne vodi progresu covjecanstva u cijelosti, iako se svakojaki mudraci (najcesce iz neznanja i ogranicenosti) usuduju tvrditi suprotno.
Ovakvo i takva ponasanja, pri cemu se ''protivniku'' pokusava imponirati galamom, prikrivenim prijetnjama i laznom samouvjerenoscu, najcesce ostavi odredeni dojam i takva politika (agresivna) ide nekim svojim tokom, ali neminovno stvara zlo i bijedu, sto je sasvim ocito. Nazalost, previse americkih uzora je ''upotrijebljeno'' na Balkanu i to je itekako osjetno danas. Hrvatska, na svu srecu nije Amerika i zemlja se mora osloboditi ovakvih laznih i nametnutih ''vrijednosti", ukoliko si zelimo dobro.


registracija
12/1/11

bozhidar, 30.08.11. 22:08

nazalost, hdz i druge desnicarske stranke se povode po uzoru u.s sustava vladavine i drustva; oba sustava bivajuci idealno nepravedna i nepravna.

te u kojima jedan amrikanac ima stostruko ili hiljadostruko vise vlasti, novca, upliva, itd nego jedna domacica ili jedan radnik.

i k tomu jos i demokraciju, najbolju vrste vladavine za plutokrate i kler.

pa zar se hitler ne okrece u grobu, zavideci vodecem sloju americkog drustva na ostvarenje takve savrsenosti?

koju je i on mogao vrlo lako poluciti da je imao i malo pameti ili moc zapazanja.

a nije vidio koliko bi mu ashkenazi vrijedili da bi bas to ostvario. ti su najbolji lopovi i najveci borci bas za ono sto je hitler htio poluciti.

a sad ih amerikanci koriste za svoje ciljeve: osvajanje citave planete!
zar ste mislili da ce evropljani u u.s biti zadovoljni sa samo jednoj cetvrtini planete? .
ne nece ikad. oni hoce ALL OF IT AND NOT AN INCH LESS. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika