30.08.2011. / 09:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Yoshihiko Noda izabran za novog japanskog premijera

Noda je u ponedjeljak izabran za predsjednika DPJ-a, stranke lijevog centra koja je na vlasti u zadnje dvije godine, pa mu je najviša dužnost tako bila osigurana

Yoshihiko NodaYoshihiko NodaBivši japanski ministar financija Yoshihiko Noda, pristaša proračunske štednje, izabran je u utorak glasovanjem zastupnika u parlamentu na dužnost japanskog premijera koju je dosad obnašao Naoto Kan.

Noda (54), koji je tako postao šesti premijer u zadnjih pet godina, dobio je 308 glasova moćnog zastupničkog doma koji kontrolira vladajuća Demokratska stranka Japana (DPJ), u parlamentu s 475 zastupnika.

Drugo glasovanje očekuje se u Senatu, gdje većinu ima konzervativna oporba, ali po ustavu zadnju riječ imaju zastupnici.

Noda je u ponedjeljak izabran za predsjednika DPJ-a, stranke lijevog centra koja je na vlasti u zadnje dvije godine, pa mu je najviša dužnost tako bila osigurana.

Kan i njegova vlada, čija je popularnost u anketama pala na najnižu razinu, podnijeli su tijekom jutra kolektivnu ostavku.

Bivši premijer bio je na meti žestokih kritika zbog vođenja krize nakon potresa i tsunamija 11. ožujka u kojima je na sjeveroistoku zemlje poginulo i nestalo više od 20.000 ljudi i koji su uzrokovali nuklearnu katastrofu u centrali Fukushimi.

Novi japanski premijer neće imati nimalo laku zadaću, budući da preuzima odgovornost nakon najteže tragedije iza Drugog svjetskog rata, u do grla zaduženoj zemlji čije sve starije stanovništvo opterećuje državni proračun.

"U izvanrednom smo stanju u državi: moramo riješiti nuklearni incident, provesti obnovu i riješiti tešku gospodarsku krizu", rekao je Noda novinarima. Treće po snazi svjetsko gospodarstvo ponovo je ušlo u recesiju, a snažan jen dovodi izvoz u prilično nezavidan položaj.

Nijedan japanski premijer izabran nakon 2006. nije se na tom položaju uspio zadržati dulje od godinu dana.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika