31.08.2011. / 08:12

Autor: Renato Baretić

Baretić:

Baklja na mozgu: O suhozidima i trogloditima

U utorak navečer na HTV-u je išao dokumentarac "Čuvari tišine", scenaristice i režiserke Matee Šarić, totalni antipod svemu što su tog dana majmuni nakriještali

Obično to tako biva pred "derbi", pred još jednu teško gledljivu utakmicu Hajduka i Dinama: svake se godine po dva puta zbog te dvije provincijalne, loše i nevažne utakmice umjetno zaraćuju Split i Zagreb. Onaj majmun gore govori o "sotonama" "kopitima zla", a ovi majmuni tu (okej, nije počelo u samom Splitu nego u Makarskoj, ali doći će i do nas ovdje, pa i dalje po Dalmaciji, najkasnije sutra) uzvraćaju pozivom na samoubilački bojkot kupnje "svega zagrebačkog". A sve zbog čega - zbog slabašnog nogometa i potpaljivanja strasti među najnepismenijim i najmanje inteligentnim državljanima Republike Hrvatske, "zemlje znanja" na "Mediteranu kakav je nekad bio"!

Photo: Hrvoje Jelavić/PIXSELLPhoto: Hrvoje Jelavić/PIXSELLU utorak navečer na HTV-u je išao dokumentarac "Čuvari tišine", scenaristice i režiserke Matee Šarić, totalni antipod svemu što su tog dana majmuni nakriještali. Film je to o podizanju Bašićevih suhozidnih križeva na Kornatu, na mjestu tragične i nikad uvjerljivo razjašnjene pogibije dvanaestorice vatrogasaca prije četiri godine. Rijetko gledam televiziju i moguće je da sam propustio štogod epohalno, ali taj dokumentarac nešto je najljepše što sam vidio u zadnjih deset godina! (Da ne bi bilo zabune - ne poznajem ni Mateu Šarić niti Nikolu Bašića).

Toliko udruženog truda, znanja, volje, boli, suosjećanja i muke u tako malo vremena i na tako malom prostoru, to je usporedivo samo s Vukovarom ili Srđem ujesen 1991., baš kako i kaže jedan sudionik dokumentarca. Suhozide su gradili dobrovoljci iz svih krajeva Hrvatske, i kolege vatrogasci i obični civili, njih više od dvije i pol tisuće, i napravili veličanstven spomenik u samo dva mjeseca.

Homo vulgaris, prosječni izdanak hrvatskog loptačkog saveza (Pixsell)Homo vulgaris, prosječni izdanak hrvatskog loptačkog saveza (Pixsell)Poučak je tog dokumentarca, u svjetlu ovih nogometom podbodenih mržnji, da Hrvati mogu biti složni samo kad im je jako teško i kad ih nešto silno boli. E jebiga, braćo, ako vam sad nije dovoljno teško i ako vas sad nedovoljno boli, to znači da ste spremni i na gore i da ste voljni pristati na to da gore od ovoga doista i bude, pa ćemo vidjeti. A ako je zbilja tako, onda se lijepo nastavite gložiti oko toga hoće li Joe Šimunić (wow! Joe Šimunić!) završiti karijeru u Hajduku ili u Dinamu i tko kome nepravedno dosuđuje ofsajde i kartone, jer za važnija pitanja, očigledno, vama još ima vremena. Samo pazite da jednog dana ne izgorite u bakljadi, a da nitko nikad ne dozna ni kako ni zašto.

Mislim, ne bih se ja poslije za vas ni raspitivao bogzna koliko, ali svejedno zastanite i pripazite, ako već ne možete zastati i razmisliti.

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 31.08.11. 09:27

Odlican tekst, toliko primenljiv na sve zemlje Balkana.


registracija
28/4/10

Zvonko, 31.08.11. 09:57

Za sve eurofile i eurofobe koji žele nešto više znati a nemaju gdje:

http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/ulazak_u_eu_biti_ce_gospodarska_politicka_i_kulturna_katastrofa/377683.html


registracija
30/9/09

davor12345, 03.09.11. 18:34

Proitao sam! I šta sad? Pa rekao sam ti da glasaš protiv! jel ti tko brani?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika