01.09.2011. / 08:23

Autor: Hina , Nacional.hr

CNN: Gadafijava gardistica silovana više puta pa prisiljena na likvidaciju 11 ustanika

"Dovodili bi jednu po jednu osobu i ja bi ih ustrijelila...okrenula bih glavu i pucala: vidjela sam kako krv lipti, kako nastavlja teći", rekla je tiho, dodajući kako je sa strane ili iza nje, uvijek stajao netko tko je rekao da će je ubiti ako ne puca

Moamer Gadafi (arhiva)Moamer Gadafi (arhiva)Američka TV mreža CNN u srijedu je objavila razgovor s 19-godišnjom pripadnicom ženske brigade snaga libijskog čelnika Moamera Gadafija, koja je priznala da je pod prijetnjom da će i sama biti ubijena likvidirala 11 libijskih ustanika, zarobljenika Gadafijeva režima.

U prilogu novinarka CNN-a razgovara s 19-godišnjom Nisreen, koja leži na bolničkom krevetu pod stražom ustanika, a lice joj je na ekranu zamućeno kako ne bi bila prepoznata. Opisana je kao djevojka koja djeluje mlađe od svoje dobi, mekih crta, srcolikog oblika lica, velikih smeđih očiju i punih usana.

Ona govori tiho i zastajkuje u govoru, mučeći se da verbalizira misli i emocije vezane uz traumatična zbivanja koja je prošla, opisuje CNN na web stranici.

"Dovodili bi jednu po jednu osobu i ja bi ih ustrijelila...okrenula bih glavu i pucala: vidjela sam kako krv lipti, kako nastavlja teći", rekla je tiho, dodajući kako je sa strane ili iza nje, uvijek stajao netko tko je rekao da će je ubiti ako ne puca.

Kazala ja kako su joj govorili da ustanici žele silovati žene i opljačkati Tripoli.

Nisreen je rekla da je bila članica ženske postrojbe s više stotina članica obučenih za rukovanje oružjem, koja je bila stacionirana u sjedištu 77. brigade, odmah do Gadafijeva stožera Bab al-Azizije u Tripoliju.

Kada je počeo ustanak u veljači, Nisreen je kazala da ju je njezina zapovjednica odvela zapovjedniku 77. brigade, koji ju je silovao. Još je dva puta odvedena na isto mjesto, gdje su je silovala dvojica časnika. Kazala je da su sve žene u njezinoj postrojbi bile silovane, ali im je zabranjeno govoriti o tome.

Kada su se ustanici približili Tripoliju, iskoristila priliku i tijekom borbe pobjegla skokom s drugog kata zgrade, rekla je.

Iako je ustanici planiraju izvesti pred sud, mnogi od njih osjećaju saželjenje prema djevojci, kao i bolničko osoblje, navodi CNN.

Kako se borbe u Libiji privode kraju, a pobjednički su ustanici dali ulitmatum za predaju Gadafijevim snagama u Sirtu i drugim područjima gdje još pružaju otpor, otkriva se sve više dokaza o zločinima koje su tijekom polugodišnjeg sukoba počinile Gadafijeve snage.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 01.09.11. 10:12

izmišljotina. pokušaj pravdanja okupacije suverene države.


registracija
10/10/09

denhaag, 01.09.11. 12:00

kako su krenuli jos ce mu natovariti da je jeo cvarke petkom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika